Πέμπτη, Μαρτίου 16

Συλλαλητήρια οργής για την τραγωδία των Τεμπών

Συλλαλητήρια οργής για την τραγωδία των Τεμπών

Zougla Newsroom 

Σε απεργιακό κλοιό μπαίνει από σήμερα η χώρα για δεύτερη φορά αυτόν τον μήνα, με τους εργαζομένους να πραγματοποιούν διαδηλώσεις και απεργία ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. Σημειώνεται πως 24ωρη απεργία έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ενώ πολλά συνδικάτα έχουν ανακοινώσει τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις.

Οι προγραμματισμένες συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας

Η ΓΣΕΕ καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος στις 11:00. Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας επίσης έχει κάλεσμα στην Πλατεία Συντάγματος, στις 11:00. Η ΑΔΕΔΥ απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11:00. Η ΟΛΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στην Αθήνα στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος. Οι λογιστές καλούν σε συμμετοχή  στις 11:30 στα Προπύλαια.

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ύστερα από έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ, αποφάσισε τη συμμετοχή του στην 24ωρη πανελλαδική απεργία καθώς και στο απεργιακό συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος, στις 11 π.μ.

Το ΠΑΜΕ στο κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργία αναφέρει: «Η πείρα των τελευταίων 12 χρόνων και οι τραγικές καταστροφές που έβαλαν τη σφραγίδα τους σε αυτήν την πορεία της καπιταλιστικής βαρβαροτητας επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχουν «μεσσίες»! Οι ζωές μας αξίζουν και τις θέλουμε ασφαλείς και για εμάς, αλλά κυρίως για τα παιδιά μας! Δεκάδες τα νιάτα που "δεν έφτασαν" και δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι» και τονίζει, μεταξύ άλλων «να νεκρώσει ξανά όλη η χώρα την Πέμπτη! Όλες και όλοι στην απεργία!».

Η Διοίκηση της ΠΝΟ (Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία) έπειτα από συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη αναφέρει πως «αποφάσισε ομόφωνα, την συμμετοχή της Ομοσπονδίας μας στην 24ωρη Πανεργατική απεργία για την τραγωδία στα Τέμπη, που αποφασίστηκε ομόφωνα στις 12-03-2023 από τους αντιπροσώπους του 38ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, η οποία και αρχίζει την 00.01 ώρα της 16-03-2023, ημέρα Πέμπτη, και λήγει στις 24.00 της ίδιας ημέρας».

Στην απεργία ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή δεκάδες Σύλλογοι Φοιτητών, Σπουδαστών και μια σειρά από Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα.

Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς

Από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9 το πρωί και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας δεν θα κυκλοφορήσουν τα λεωφορεία στην Αθήνα, στο πλαίσιο της συμμετοχής στην 24ωρη πανελλαδική απεργία. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΟΑΣΑ, έχει απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην πλατεία Συντάγματος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ:

«Εδώ και μέρες, η θλίψη και η οδύνη κατακλύζει τις ψυχές όλων μας. Το πένθος είναι βαρύ...

Η Εθνική Τραγωδία στα Τέμπη, με το πλήθος νεκρών – κυρίως νέας ηλικίας – μας έχει φέρει όλους αντιμέτωπους με ζητήματα ελλιπούς ασφάλειας σε βαθμό που αγγίζουν την παθογένεια. Το «ποτήρι ξεχείλισε» με την αγανάκτηση και την οργή να κυριαρχεί σε κάθε έναν από εμάς ξεχωριστά. Πολλά τα «γιατί» για τον άδικο χαμό των συνανθρώπων μας, μα περισσότερα τα «πώς» δεν θα θρηνήσουμε ξανά στο μέλλον θύματα.

Ως Συνδικάτο, επιμένοντας στην πάγια και βασική μας κατεύθυνση για διασφάλιση και τήρηση των κανόνων ασφάλειας τόσο του επιβατικού κοινού, όσο και των εργαζομένων μας, συνεχίζουμε να ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΣ, ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ, ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ με ΣΕΒΑΣΜΟ στην ανθρώπινη ζωή.

Σύσσωμοι με την κοινωνία, διεκδικούμε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που να αξίζουν στον επιβάτη, που να αξίζουν στον εργαζόμενο γιατί η συγκοινωνία είναι κοινωνικό αγαθό στις υπηρεσίες του πολίτη.

ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ. ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΘΥΜΑΤΑ.

ΠΕΜΠΤΗ, 16 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

Ώρα 11:00, στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ»

Στην απεργία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς.Σε ανακοίνωσή της δηλώνει: «Στην προσπάθεια να χυθεί άπλετο φως στα αίτια του δυστυχήματος και στην απόδοση ευθυνών σε αυτούς που τους πραγματικά αναλογούν, όσο ψηλά και αν βρίσκονται η Ομοσπονδία θα σταθεί αρωγός. Είμαστε μαζί. Είμαστε ενωμένοι μακριά από αλληλοκατηγορίες και πολιτικές σκοπιμότητες. Είμαστε δίπλα στους συγγενείς των συναδέλφων μας και των συμπολιτών μας που έχασαν τόσο άδικα τους δικούς τους ανθρώπους, με την υπόσχεση να φτάσουμε το μαχαίρι στο κόκαλο. Υποσχόμαστε σε όλη την Ελληνική Κοινωνία έναν ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ και ΑΣΦΑΛΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ».

Τέλος, η Ομοσπονδία καλεί όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος.

Κανονικά αναμένεται να πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια στις γραμμές οι οποίες έχουν ανατεθεί στα ΚΤΕΛ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ, λόγω στάσης εργασίας σωματείων εργαζομένων, οι Γραμμές 1, 2, 3 του Μετρό και το Τραμ θα λειτουργήσουν από  τις 10 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα λειτουργίας των Γραμμών του Μετρό, με εντολή της ΕΛ.ΑΣ, οι σταθμοί «ΣΥΝΤΑΓΜΑ», «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ» και «ΟΜΟΝΟΙΑ»  θα παραμείνουν κλειστοί  και οι συρμοί θα διέρχονται από αυτούς δίχως να πραγματοποιούν στάση.

Γραμμή 1 (Ηλεκτρικός) «Πειραιάς – Κηφισιά»: Οι σταθμοί της Γραμμής θα ανοίξουν για το επιβατικό κοινό στις 10 το πρωί, οπότε και θα αρχίσουν να αναχωρούν οι πρώτοι συρμοί από τους τερματικούς και ενδιάμεσους σταθμούς.

Οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν από τους τερματικούς σταθμούς Κηφισιά και Πειραιά στις 14:35.

Γραμμές 2 & 3 Μετρό: Οι σταθμοί θα ανοίξουν για το επιβατικό κοινό στις 10 το πρωί, ενώ οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν:

 • από Ανθούπολη προς Ελληνικό στις 14:56
 • από Ελληνικό προς Ανθούπολη στις 14:52
 • από Δημοτικό Θέατρο προς Δ. Πλακεντίας στις 14:47
 • από Δ. Πλακεντίας προς Δημοτικό Θέατρο στις 14:54
 • από Δημοτικό Θέατρο προς Αεροδρόμιο στις 14:31
 • από Αεροδρόμιο προς Δημοτικό Θέατρο στις 14:34

Τραμ: Οι πρώτοι συρμοί θα αναχωρήσουν:

 • από Σύνταγμα προς Πικροδάφνη στις 10:18
 • από Πικροδάφνη προς Σύνταγμα στις 09:58
 • από Ασκ. Βούλας προς Αγ. Τριάδα στις 09:55
 • από Αγ. Τριάδα προς Ασκ. Βούλας στις 10:07

Οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν:

 • από Σύνταγμα προς Πικροδάφνη στις 14:42
 • από Πικροδάφνη προς Σύνταγμα στις 14:22
 • από Ασκ. Βούλας προς Αγ. Τριάδα στις 14:07
 • από Ασκ. Βούλας προς Σεφ στις 14:10
 • από Ασκ. Βούλας προς Πικροδάφνη στις 14:31
 • από Αγ. Τριάδα προς Ασκ. Βούλας στις 14:19
 • από Αγ. Τριάδα προς 2η Αγ. Κοσμά στις 14:31

Με στάσεις εργασίας συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ - ΟΣΥ τα τρόλεϊ θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Κανένα δρομολόγιο της Hellenic Train, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού της Αθήνας (και κατά πάσα πιθανότητα και των λεωφορείων της εταιρείας) δεν θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Μαρτίου λόγω 24ωρης απεργίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών.

Η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ για την απεργία

«Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις «για να μπει τέρμα στη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δυστύχημα των Τεμπών».

Η συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στις 11.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της: «Χαιρετίζουμε τους/τις εργαζόμενους/ες, τους μαθητές και τις μαθήτριές μας και το φοιτητικό κίνημα που συμμετείχαν στις ως τώρα κινητοποιήσεις και καλούμε σε ένταση και συνέχεια του αγώνα. Το δυστύχημα στα Τέμπη δε θα ξεχαστεί! Απαιτούμε και αγωνιζόμαστε να αποκαλυφθούν οι πραγματικές αιτίες της τραγωδίας που ζει ο λαός μας, να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν όλοι οι ένοχοι και να μην κρύβονται πίσω από τα "ανθρώπινα" λάθη. Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να σιωπήσουμε και φυσικά δεν το κάνουμε, αντίθετα από την πρώτη στιγμή βγήκαμε στους δρόμους και αγωνιζόμαστε για να πληρώσουν καταρχήν οι ένοχοι και για να μην υπάρξει άλλη τέτοια τραγωδία. Όλες και Όλοι στον αγώνα.»

Συμμετέχει στην απεργία η ΠΟΘΑ

Tη συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις  αποφάσισε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, καλώντας σε συγκέντρωση στις 11:00 στη συμβολή των οδών Σταδίου και Καραγιώργη Σερβίας.

«Ως πολίτες της χώρας, διεκδικούμε τη διερεύνηση σε βάθος και την απόδοση ευθυνών, καθώς και τη λήψη μέτρων για να μη ξαναθρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές. Η αδιαφάνεια, η συγκάλυψη, η μετάθεση ευθυνών και οι τυχόν καθυστερήσεις δεν θα μπουν εμπόδιο ώστε να ξεχαστούν τα αιτήματα.Το έγκλημα των Τεμπών δεν θα συγκαλυφθεί. Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας», τονίζει η ανακοίνωση της ΠΟΘΑ.

Συμμετέχουν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

«Η ΕΕΕΚΕ αποφάσισε να καλέσει τα μέλη της να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 από 00.01 ως 24.00», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος. Την ίδια ώρα η AEGEAN και η Olympic Air ανακοίνωσαν ότι είναι υποχρεωμένες να προβούν σε ακυρώσεις του συνόλου των προγραμματισμένων πτήσεων του εσωτερικού και του εξωτερικού δικτύου, την Πέμπτη (από 00:01 έως 24:00 τοπική ώρα).

Οι συγκεντρώσεις σε άλλες πόλεις της χώρας 

- Στην Θεσσαλονίκη, στις 11 π.μ., στο Άγαλμα Βενιζέλου

– Στην Πάτρα, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Γεωργίου

– Στην Λάρισα, στις 11.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία

– Στο Αγρίνιο, στις 10.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία

– Στην Αλεξανδρούπολη, στις 11 π.μ. μπροστά στο Δημαρχείο

– Στο Αλιβέρι, στις 11 π.μ., στην πλατεία Ζώντου

– Στην Αμαλιάδα, στις 9.30 π.μ., στην πλατεία Αγίου Αθανασίου

– Στην Άμφισσα, στις 11 π.μ., στην πλατεία Λαού

– Στο Άργος, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Αγίου Πέτρου

– Στην Αριδαία, στις 11 π.μ., στην πλατεία Σέτσκου

– Στην Άρτα, στις 11 π.μ., στην πλατεία Κιλκίς

– Στην Βέροια, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Δημαρχείου

– Στον Βόλο, στις 12 μ., στον Θόλο του Πανεπιστημίου

– Στα Γιάννενα, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία

– Στα Γιαννιτσά, στις 11 π.μ., στην πλατεία ΕΠΟΝ

– Στα Γρεβενά, στις 12 μ. στην κεντρική πλατεία

– Στην Δράμα, στις 12 μ. στη κεντρική πλατεία

– Στην Έδεσσα, στις 11 π.μ., στους Μικρούς Καταρράκτες

– Στην Ελασσόνα, στις 11.30 π.μ., στην Κεντρική Πλατεία

– Στην Ζάκυνθο, στις 10 π.μ., στην πλατεία Αγίου Μάρκου

– Στην Ηγουμενίτσα, στις 11 π.μ., στην πλατεία Δημαρχείου

– Στο Ηράκλειο, στις 11 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας

– Στην Θήβα, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία

– Στην Ιστιαία, στις 12 μ., στην κεντρική πλατεία

– Στην Ικαρία, στις 11 π.μ., στην πλατεία Ευδήλου

– Στην Καβάλα, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία

– Στην Καλαμάτα, στις 10 π.μ. στην πλατεία 23ης Μαρτίου

– Στην Καστοριά, στις 11.30 π.μ. στην αντιπεριφέρεια

– Στην Κατερίνη, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία

– Στην Κέρκυρα, στις 11.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο

– Στην Κεφαλονιά, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία Αργοστολίου

– Στο Κιλκίς, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Ειρήνης

– Στην Κοζάνη, στις 11.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία

– Στην Κομοτηνή, στις 12 μ. στην κεντρική πλατεία

– Στην Κόρινθο, στις 11.30 π.μ., στα Περιβολάκια

– Στην Λαμία, στις 11.30 π.μ. στην πλατεία Πάρκου

– Στην Λέσβο, στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης στις 11.30 π.μ. και την ίδια ώρα στην Καλλονή στο πάρκο απέναντι από το Δημοτικό Σχολείο

– Στην Λευκάδα, στις 11 π.μ., στην πλατεία Αγίου Μηνά

– Στην Λήμνο, στις 10 π.μ., στο λιμάνι της Μύρινας

– Στην Λιβαδειά, στις 12μ., στην κεντρική πλατεία

– Στο Μαντούδι, στις 10.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία

– Στη Νάουσα, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία

– Στη Ναύπακτο, στις 10.30 π.μ. πλατεία Φαρμάκη

– Στην Ορεστιάδα, στις 11 π.μ. στη κεντρική πλατεία

– Στον Πολύγυρο, στις 11 π.μ., στην πλατεία Δημαρχείου

– Στην Πρέβεζα, στις 10.30 π.μ., στα παλιά ΚΤΕΛ

– Στην Πτολεμαΐδα, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία

– Στον Πύργο, στις 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία

– Στη Ρόδο, στις 12μ., στο Δημαρχείο

– Στη Σάμο, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο στο Βαθύ

– Στη Σαντορίνη, στις 11.30 π.μ. στην πλατεία των Φηρών

– Στις Σέρρες, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας

– Στην Σπάρτη, στις 11.30 π.μ., πάρκο ΟΤΕ

– Στην Τρίπολη, στις 11 π.μ. στην πλ. Πετρινού

– Στην Φλώρινα, στις 12 μ., στην πλατεία Μόδη (Κανόνια).

– Στην Χαλκίδα, στις 12 μ., στην πλατεία Δικαστηρίων.

– Στα Χανιά, στις 10 π.μ., στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς

– Στην Χίο, στις 12μ., στην πλατεία Βουνακίου

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2023, 06:53 

 https://www.zougla.gr/greece/article/silalitiria-orgis-gia-tin-tragodia-ton-tempon

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .