Κυριακή, Μαρτίου 19

Πόσα αυγά μπορείτε να τρώτε την εβδομάδα;

Πόσα αυγά μπορείτε να τρώτε την εβδομάδα;

Ζήσης Ψάλλας

Ένα αυγό την ημέρα είναι ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους σύμφωνα με μεγάλες μελέτες -κάποιες πραγματοποιήθηκαν από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ- που έχουν παρακολουθήσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους για δεκαετίες.

Σ' αυτές τις μελέτες οι συμμετέχοντες ανέφεραν τι έτρωγαν τακτικά και τις ιατρικές παθήσεις που εμφάνισαν στην πορεία. Δεν βρέθηκαν υψηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων στα άτομα που έτρωγαν έως και ένα αυγό την ημέρα. Αντιθέτως, μπορεί αυτό το επίπεδο κατανάλωσης να βοηθάει

στην πρόληψη ορισμένων τύπων εγκεφαλικού επεισοδίου και μιας σοβαρής πάθησης των ματιών που ονομάζεται εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση.

Για παράδειγμα, δύο μελέτες που δημοσιεύθηκαν το 2018, βρήκαν ότι τα αυγά δεν αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και μάλιστα μπορεί να προστατεύουν από αυτές. Η πρώτη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition, εξέτασε πώς η κατανάλωση αυγών επηρέασε 128 άτομα με προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2. Και οι δύο αυτές καταστάσεις θέτουν σε υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού. Για τρεις μήνες, οι μισοί από τους συμμετέχοντες έτρωγαν 12 αυγά την εβδομάδα, ενώ οι άλλοι μισοί έτρωγαν δύο ή λιγότερα αυγά την εβδομάδα. Όλοι ακολούθησαν επίσης την ίδια δίαιτα απώλειας βάρους που απέφευγε τα κορεσμένα λίπη όπως το βούτυρο και περιλάμβανε υγιεινά μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά που βρίσκονται στο αβοκάντο και το ελαιόλαδο. Κατά την παρακολούθηση έξι μηνών, δεν υπήρξε σημαντική διαφορά στις δύο ομάδες στους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως τα υψηλά επίπεδα LDL (κακής) χοληστερόλης και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Η μέση απώλεια βάρους μεταξύ των ομάδων ήταν επίσης η ίδια.

Στην άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Heart, οι ερευνητές εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες 416.000 ατόμων, μέσης ηλικίας 50 ετών, που ήταν απαλλαγμένοι από καρδιακές παθήσεις και διαβήτη και τους παρακολούθησαν για εννέα χρόνια. Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που έτρωγαν τακτικά αυγά είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό και καρδιακές παθήσεις σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν αυγά. Συγκεκριμένα, όσοι έτρωγαν κατά μέσο όρο ένα αυγό την ημέρα είχαν 28% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό και 18% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις.

Οι ερευνητές είπαν ότι η εξήγηση μπορεί να είναι το γεγονός ότι τα αυγά περιέχουν θρεπτικά συστατικά που κάνουν καλό την καρδιά, όπως π.χ. φολικό οξύ και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα αυγά περιέχουν υγιή λίπη με τη μορφή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ιδιαίτερα αυτά που προέρχονται από κότες ελευθέρας βοσκής. Τα ωμέγα-3 σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού, διαβήτη, καρκίνου και καρδιακών παθήσεων και μπορεί να μειώσουν τη σοβαρότητα του εκζέματος και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .