Παρασκευή, Μαρτίου 24

Περίεργα παιχνίδια με τη δημόσια περιουσία: Τα «χρυσά» άλογα και η ομοσπονδία των τζαμπατζήδων

Ιδιωτικοποιήσεις «για τα θηρία» από το ΤΑΙΠΕΔ στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας - Στην πλάτη της δημόσιας περιουσίας η ιδιωτικοποίηση του Ολυμπιακού Κέντρου Ιππασίας στο Μαρκόπουλο, που το λυμαίνονται χρόνια οι «ελιτιστές του Ιππικού»

Περίεργα παιχνίδια με αλλόκοτες «συμμαχίες» κι ευτράπελες καταστάσεις γίνονται στην πλάτη της δημόσιας περιουσίας. Πρωταγωνιστής είναι το ΤΑΙΠΕΔ που ναι μεν στις 9 Μαρτίου ανακήρυξε πλειοδότη για το Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας στο Μαρκόπουλο, όμως  παράλληλα θέλει να «φορτώσει» στον επενδυτή τόσο την «τζαμπατζού» ομοσπονδία ιππασίας που έχει κάνει κατάληψη στον χώρο επί δυο δεκαετίες, όσο και μια ίλη ιππικού που ξαφνικά αποφάσισε να φτιάξει υπερήλικας ταξίαρχος με προπολεμικές αντιλήψεις για να… φυλάμε τα σύνορα στον… Έβρο, όπως 100 χρόνια πριν.

  • του Βασίλη Γαλούπη

Το αναξιοποίητο Κέντρο Ιππασίας στο Μαρκόπουλο παρέμενε επί 20 χρόνια, για χατίρι μιας μικρής παρέας ανθρώπων, ένας πολύ ακριβός συμβολισμός. Υπήρχε αιτία που δεν είχαμε ποτέ ένα αχανές Κέντρο Ιππασίας πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κι αυτή ήταν επειδή δεν υπήρχε οικονομικά βιώσιμη χρήση για κάτι τέτοιο.

Τελικά, έστω και πρόσφατα, κι έχοντας ήδη «κάψει» δεκάδες εκατομμύρια από τα λεφτά των φορολογούμενων, το ΤΑΙΠΕΔ έκανε το βήμα για αξιοποίηση του χώρου από επενδυτή. Όμως, γιατί ο επενδυτής να φορτώνεται την Ομοσπονδία Ιππασίας αλλά ακόμα και τα… άλογα του Ελληνικού Στρατού;

Μετά από μια δεκαετία άγονων διαδικασιών για το Ιππικό Κέντρο, που η κατασκευή του κόστισε πάνω από 110 εκατ. ευρώ, το ΤΑΙΠΕΔ ολοκλήρωσε επιτυχώς τον τελευταίο διαγωνισμό. Όμως και πάλι υπάρχουν «μαύρες τρύπες» που μόνο στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας θα μπορούσε να συναντήσει κάποιος. Το ΤΑΙΠΕΔ επιχειρεί να επιβάλλει δια της σύμβασης  όρους «για τα θηρία», αντιμετωπίζοντας μια κατ’ εξοχήν ιδιωτική επένδυση με τους κανόνες βολέματος ημετέρων του αιώνιου ελληνικού δημοσίου.

Άλογα από… χρυσάφι για το τίποτα

Στις 14 Φεβρουαρίου η ομοσπονδία ιππασίας έκανε την ετήσια εκδήλωση βράβευσης. Εκεί, τίμησε και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο «για την αναβίωση της Ίλης Ιππικού». Η σκοπιμότητα μιας τέτοιας «σύμπραξης» είναι προφανής.

Σύμφωνα με όρο της σύμβασης για την μίσθωση του Ιππικού Κέντρου  στο Μαρκόπουλο ο επενδυτής αναλαμβάνει την υποχρέωση να ανέχεται τη χρήση μέρους του Μισθίου από την «Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας» και την «Διεύθυνση Ιππικού – Τεθωρακισμένων – ΔΙΤ» του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Ίλη με άλογα στον στρατό έχει πάψει να υπάρχει εδώ και 50 χρόνια. Ξαφνικά, όμως, αναβίωσε από έναν 75χρονο, που αποστρατεύθηκε το… 1994.

Τον περασμένο Οκτώβριο γνωστοποιήθηκε επίσημα ότι ο στρατός αποκτά ξανά ίλη ιππικού που θα κάνει την πρώτη της εμφάνιση στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ταξίαρχος η αποστολή της ίλης δεν είναι μόνο οι παρελάσεις, αλλά και η «επιτήρηση της μεθοριακής γραμμής του Έβρου».

Εμφάνιση στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου θα κάνει η περίφημη ίλη Ιππικού που απέκτησε ξανά ο στρατός ύστερα από 50 χρόνια…

Όλα αυτά τα αλλοπρόσαλλα δεν είναι δίχως κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο. Σύμφωνα με το εξειδικευμένο σάιτ «armyvoice» βγαίνουν διαρκώς κρατικές πιστώσεις.

Ενδεικτικά, πρόσφατη πίστωση αφορούσε «τη μεταφορά δέκα ίππων της Ίλης Ιππικού, στο πλαίσιο της εθνικής παρέλασης της 25ης Μαρτίου 2023». Με άλλες αποφάσεις βγαίνουν πρόσθετα κονδύλια για «παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών από ιδιώτη κτηνίατρο στους ίππους της Ίλης Ιππικού», και για πεταλώματα.

Μάλιστα, ένα άλογο αποδείχθηκε τόσο ατίθασο που έστειλε δυο υπαξιωματικούς σε αναρρωτική με σπασμένους αστράγαλους και πλευρά. Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο διοικητής της ίλης, που αποκαλεί δημοσίως τον Φλώρο «λεβέντη», λαμβάνει παχυλό μισθό και η αγορά κάθε αλόγου έχει σημαντικό κόστος. Ποιος τα αγοράζει και με τι διαδικασίες άραγε γίνονται οι αγορές;

Για ποιο λόγο το ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνει στις υποχρεώσεις του ιδιώτη επενδυτή και την ανοχή της ίλης ιππικού στην χρήση του μισθίου; Ποια η λογική πίσω απ’ αυτόν τον ακατανόητο όρο; Εκτός όλων, υπάρχει και ένα θέμα ασφάλειας όταν μια μονάδα του στρατού συνυπάρχει σε έκταση για εμπορική αξιοποίηση.

Η ομοσπονδία των τζαμπατζήδων

Όμως, το ΤΑΙΠΕΔ παρά το ότι είναι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου με σκοπό την αξιοποίησή του προς όφελος του Δημοσίου, αντί να διεκδικήσει τα χρήματα που οφείλει η συγκεκριμένη ομοσπονδία βάσει νόμιμης ρήτρας, για την επί σειρά ετών αυθαίρετη κατοχή και χρήση ενός μεγάλου χώρου του Μισθίου, ανέχθηκε την κατάληψή του από αυτήν και διατήρησε την σκανδαλώδη ευνοϊκή μεταχείριση.

Όπως έχουμε αποκαλύψει, τον Απρίλιο 2008 υπογράφηκε ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ της «Ολυμπιακά Ακίνητα» και της Ομοσπονδίας Ιππασίας. Τότε παραχωρήθηκαν για έναν χρόνο στην Oμοσπονδία κτίρια γραφείων εμβαδού 3.100 τ.μ., συγκρότημα στάβλου 9.200 τ.μ. και αποθήκη χωρίς κανένα αντάλλαγμα.

Το συμφωνητικό καθόριζε ότι μετά την λήξη της ετήσιας σύμβασης, τον Απρίλιο 2009, η Ομοσπονδία Ιππασίας υποχρεούτο να αποδώσει όλους τους παραχωρούμενους χώρους στην «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ». Προβλεπόταν υψηλή ρήτρα στην περίπτωση που δεν αποχωρήσει η Ομοσπονδία, με 1.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης «ως εύλογη και δίκαιη αποζημίωση».

Το ποσό της ρήτρας από το 2009 έως σήμερα ξεπερνά τα 5 εκατ. ευρώ, αφού άλλη σύμβαση παραχώρησης δεν υπογράφτηκε. Γιατί ΤΑΙΠΕΔ – ΕΤΑΔ ουδέποτε μερίμνησαν να εισπράξουν αυτό το νόμιμο ποσό; Με ποιό δικαίωμα χαρίζουν χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου από ρήτρες κι ενοίκια; Και πώς ανέχτηκαν την αυθαίρετη και δωρεάν χρήση δημοσίου ακινήτου από μια ομοσπονδία – καταληψία που δεν έχει πληρώσει ούτε για τα στοιχειώδη επί σχεδόν 15 χρόνια, αν και εισπράττει κανονικά τις γενναίες κρατικές επιχορηγήσεις από τον Αυγενάκη;

Σκηνικά για γέλια και για κλάματα

Μετά από χρόνια βρέθηκε επενδυτής για το ιππικό κέντρο στο Μαρκόπουλο. Όμως, το ΤΑΙΠΕΔ ναρκοθετεί το επενδυτικό πρότζεκτ για χάρη μιας «συμμαχίας» του βολέματος Ομοσπονδίας Ιππασίας – απόστρατου Ταξίαρχου αλόγων – Φλώρου.

Πρακτικά, παγιδεύουν τον επενδυτή με απαράδεκτους όρους που δεν μπορούν να σταθούν πουθενά. Ακριβώς επειδή κανένας σοβαρός διαγωνισμός δεν δύναται να επιβάλλει σε ιδιώτη επενδυτή να φιλοξενεί με το ζόρι μια ομοσπονδία τζαμπατζήδων ενός αθλήματος με μηδαμινή απήχηση και χωρίς οπαδούς, που έχει φεσώσει το Δημόσιο, κι έναν συνταξιούχο που ξαφνικά θέλει να αντιμετωπίσει την Τουρκία με… άλογα, λες και είμαστε στο 1821.

Με πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων της και ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ιππασίας διατείνεται ότι το προς αξιοποίηση ακίνητο είναι κατοχυρωμένο ως έδρα της Ομοσπονδίας και της ιππασίας καθώς και ότι θα διασφαλίσει την διατήρησή του υπό οποιαδήποτε συνθήκη! Ο στόχος είναι προφανής. Να αποχωρήσει ο επενδυτής από την αξιοποίηση του ακινήτου και να συνεχισθεί η τσάμπα χρήση στο διηνεκές στις πλάτες του Έλληνα φορολογούμενου. Εισαγγελέας υπάρχει;

Έτσι θα φέρει επενδύσεις στην Ελλάδα το ΤΑΙΠΕΔ; Με τις φουστανέλες, τους καταληψίες και τα ρουσφέτια σε ημετέρους; Στο Ελληνικό η ΕΠΟ και η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον χώρο και το προπονητικό κέντρο και να εξεύρουν νέα στέγη χάρη της ανάπτυξης και της επένδυσης. Το ΤΑΙΠΕΔ, όμως, στην περίπτωση του Μαρκόπουλου δίνει μαθήματα για το πώς να αποτρέπονται επενδυτές που υποτίθεται ότι σκοπεύει να προσελκύσει. Η κυβέρνηση οφείλει να γνωρίζει ότι οποιαδήποτε αξιοποίηση φορτώνει τον επενδυτή με ανορθολογικά βάρη δεν είναι επένδυση. Είναι έξοδο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .