Πέμπτη, Μαρτίου 9

Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ ΚΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ…

Φελνίκος
Φελνίκος


Η εντολή του Αλέξη Τσίπρα στους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κατηγορηματική: Καμμία πολιτική αντιπαράθεση για την τραγωδία στα Τέμπη όσο συνεχίζεται η αναζήτηση επιζώντων και η ταυτοποίηση των νεκρών. Και η εντολή τηρήθηκε. Ακόμη και από τον ίδιος, ο οποίος και στην επίσκεψή του στο χώρο του δυστυχήματος και στο μηχανοστάσιο στην Αθήνα, απέφυγε τις πολιτικές δηλώσεις. Βεβαίως, από αυτή την εβδομάδα κι αφού θα τελειώσει το δράμα με τις αναγνωρίσεις και τις ταυτοποιήσεις νεκρών και αγνοουμένων τα εκράν των τηλεοράσεων και οι συχνότητες των ραδιοφώνων θα πάρουν φωτιά.

Ήδη το έναυσμα το έδωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας με την σκληρή κατά της κυβερνήσεως δήλωση που έκανε. Η επίθεση στην κυβέρνηση δεν θα είναι, όπως εκτιμάται, μόνον από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, από το σύνολο της αντιπολίτευσης. Στην Κουμουνδούρου έχουν τη γνώμη ότι το αντικυβερνητικό μέτωπο για πρώτη φορά θα είναι τόσο οξύ. Οι ίδιοι δεν θα επιδιώξουν συμψηφισμό με το Μάτι αφού, όπως λένε,

«ο συμψηφισμό νεκρών ειναι απαράδεκτος και καταδικαστέος» παρότι «υπάρχει διαφορά και μάλιστα μεγάλη».

Σύμφωνα με συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα «στο Μάτι μπορεί να υπήρχαν ευθύνες του κράτους, της αυτοδιοίκησης, της πυροσβεστικής, της αστυνομίας όμως τότε είχαμε και μια φυσική καταστροφή, είχαμε φωτιά και ανέμους ισχυρής εντάσεως. Τώρα η ευθύνη ανήκει εξ ολοκλήρου στο κράτος και τις υπηρεσίες που είχαν κλείσει τα αυτιά σε όλους όσοι προειδοποιούσαν με εξώδικα, ακόμη και δέκα μέρες πριν γίνει το δυστύχημα, για το κακό που επέρχεται». Τις επόμενες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να αναδείξει και να τεκμηριώσει, όπως λένε, «τα εγκληματικά λάθη που οδήγησαν στην τραγωδία», τα οποία «δεν περιορίζονται στο ανθρώπινο λάθος» αφού εάν λειτουργούσαν τα συστήματα ασφαλείας το δυστύχημα θα μπορούσε, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, «να έχει αποφευχθεί».

Το γεγονός ότι ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών παραιτήθηκε το μόνο που δείχνει, σύμφωνα με επιτελικό στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι ότι το «Μαξίμου έχει καλά επικοινωνιακά αντανακλαστικά». Θεωρούν την παραίτησή του προσχηματική και περιμένουν στις εκλογές ο Κώστας Καραμανλής να μην είναι υποψήφιος επειδή «παραίτηση από υπουργικό θώκο λίγες μέρες πριν προκηρυχθούν οι εκλογές και εν συνεχεία κανονικά υποψηφιότητα, δεν είναι ένδειξη ευθιξίας και ανάληψη της πολιτικής ευθύνης, όπως είπε ο πρωθυπουργός, αλλά χυδαία υποκρισία. Υποκρισία που ήδη φάνηκε όταν ο κ. Καραμανλής λίγες ημέρες πριν την τραγωδία χλεύαζε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως με την ασφάλεια των επιβατών δεν παίζει και μια μία ημέρα μετά μοίραζε στους δημοσιογράφους τις οδηγίες απάντησης αν δεχθεί ερώτηση στην τελετή παράδοσης παραλαβής».

Επιπροσθέτως, θεωρούν υποκριτική «τη σπουδή Μητσοτάκη να συστήσει υπερκομματική επιτροπή που θα διερευνήσει τα αίτια του δυστυχήματος όταν ήδη έχει αποφανθεί ότι πρόσκειται για ανθρώπινο λάθος». Επισημαίνουν δε την εξής αντίφαση: «Εάν πρόκειται για τραγικό ανθρώπινο λάθος γιατί απέδωσε στον παραιτηθέντα κ. Καραμανλή την αντικειμενική πολιτική ευθύνη και ζήτησε τις παραιτήσεις των επικεφαλής του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ;».

Κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως ίσως θα έπρεπε να κατατεθεί και πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Όχι εξεταστικής επειδή η κυβέρνηση, όπως λένε, με την εξεταστική θα επιχειρήσει να διαχύσει τις ευθύνες και μάλιστα σε βάθος 20ετίας. Θεωρούν πως τυχόν απόρριψη από την κυβερνητική πλειοψηφία θα κατεδείκνυε την ενοχή της κυβερνήσεως και την πρόθεσή της να συγκαλύψει τις ευθύνες που την βαραίνουν. Μάλιστα διατείνονται ότι μια τέτοια κίνηση από την πλευρά της αντιπολιτεύσεως είναι και επιβεβλημένη μετά την ομολογία του πρώην διευθυντή ασφαλείας της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ότι «μέχρι το τέλος του 2020 δεν υπήρχε περίπτωση να μην προλάβουμε λάθος σταθμάρχη αφού υπήρχε κέντρο παρακολούθησης κυκλοφορίας, το οποίο καταργήθηκε».

Προσθέτουν δε πως η κυβέρνηση θα βρεθεί σε δυσκολότερη θέση αν αρνηθεί τη σύσταση προανακριτικής προκηρύσσοντας εκλογές για τον Απρίλιο και όχι για το τέλος της θητείας της. Πάντως, και σε ότι αφορά τις εκλογές η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται διχασμένη. Ορισμένοι θεωρούν πως ο Μητσοτάκης θα παραμείνει στο αρχικό του πλάνο και στο τέλος της εβδομάδας, πιθανότατα την Παρασκευή 10 Μαρτίου, θα προκηρύξει εκλογές για τις 9 Απριλίου. Άλλοι, οι περισσότεροι, υποστηρίζουν πως οι εκλογές, μετά την τραγωδία των Τεμπών, θα πάνε για τον Μάϊο, όπως ήταν το δεύτερο πλάνο Μητσοτάκη. Οι πρώτες εκλογές θα γίνουν στις 21 ή 28 Μαΐου και οι δεύτερες στις 2 Ιουλίου.

Ανεξάρτητα από το πότε θα γίνουν οι εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί πως το πολιτικό κλίμα έχει αλλάξει. Είναι, όπως λέει σε συνομιλητές του, «τόσο δυσμενές για τον Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του στον κόσμο που περιμένει να δει αν θα το αποτυπώσουν και σε ποιό βαθμό οι δημοσκόποι». Κάποιοι συνεργάτες του είναι περισσότερον δηκτικοί: «Περιμένουμε να δούμε και νέα αύξηση της διαφοράς της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, αφενός γιατί και για τα Τέμπη ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει και αφετέρου επειδή η ψαλίδα της διαφοράς ανοίγει κάθε φορά που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει προβλήματα».

Σε κάθε περίπτωση το επιτελείο της Κουμουνδούρου έχει την εκτίμηση πως «είναι μεγάλη η ζημιά στο διαχειριστικό προφίλ του Μητσοτάκη». Όπως μάς λέει εξ απορρήτων συνεργάτης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ: «Το πλεονέκτημα που διαφήμιζαν ότι είχε μέχρι τώρα ο πρωθυπουργός έναντι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ό,τι δηλαδή είναι πιο αποτελεσματικός στη διαχείριση κρίσεων, χάθηκε».

Επιπροσθέτως, έχουμε έναν καινούργιο και αστάθμητο παράγοντα που θα επηρεάσει τις εξελίξεις: Την είσοδο της νεολαίας στο πολιτικό παιχνίδι. Ο ΣΥΡΙΖΑ στις νέες ηλικίες ψηφοφόρων είχε το προβάδισμα. Τώρα η οργή για την κυβέρνηση αναμένεται να ρίξει κι άλλο τα ποσοστά της ΝΔ στους νέους και τους νεαρής ηλικίας ψηφοφόρους. Μάλιστα, εάν υπάρξει κάποιο δραματικό γεγονός από την αστυνομική καταστολή των διαδηλώσεων τότε το κλίμα θα γίνει έτι δυσμενέστερο για την κυβέρνηση.

Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί πως η επίπτωση της τραγωδίας των Τεμπών και η συνακόλουθη αλλαγή του πολιτικού κλίματος θα αποτυπωθεί και στην κάλπη. Εκτιμούν δε πως η διαφορά θα είναι στα όρια του στατιστικού λάθους κάτι που, κατά την εκτίμησή τους, «αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα στις δεύτερες εκλογές», ακόμη και τον σχηματισμό συμμαχικής προοδευτικής κυβέρνησης.

Κατά τη γνώμη του Τσίπρα και των συνεργατών του «μετά τις υποκλοπές έρχεται το δυστύχημα στα Τέμπη, με το απαρχαιωμένο σιδηροδρομικό δίκτυο, για να πλήξει τη διεθνή εικόνα της χώρας. Λένε δε πως θα πρέπει να επανεξεταστεί το Ταμείο Ανάκαμψης και στην κατανομή των κονδυλίων να περιληφθούν και η ενίσχυση των υποδομών και των μέσων μεταφοράς. Τέλος, τις επόμενες ημέρες θα δοθεί στη δημοσιότητα το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς, ενώ μπαίνουν και οι τελευταίες πινελιές στο εκλογικό πρόγραμμα που θα δοθεί στη δημοσιότητα μόλις προκηρυχθούν οι εκλογές…

 http://www.matrix24.gr/2023/03/i-tragodia-sta-tempi-ke-i-isodos-ton-neon-sto-politiko-pechnidi-allazoun-to-klima-ke-tis-ekloges/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .