Τρίτη, Μαρτίου 7

Κυβέρνηση: Αναβαθμίζει την ασφάλεια για την πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα μέλη της οικογένειάς της…

Αυτό απασχολεί την κυβέρνηση το παρόν χρονικό διάστημα

Κυβέρνηση: Αναβαθμίζει την ασφάλεια  για την πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα μέλη της οικογένειάς της…
Νέο σύγχρονο πλαίσιο ασφαλείας καθιερώθηκε για την ασφάλεια της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και των μελών της οικογένειάς της, της κατοικίας της, κ.λπ.

Ειδικότερα, νόμιμη κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η οργανωτική, λειτουργική, επιχειρησιακή αναδιάρθρωση και αναβάθμιση της υπηρεσίας προστασίας της προέδρου της Δημοκρατίας και των μελών της οικογένειάς της.

Αναλυτικότερα, στο Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ κατατέθηκε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την Οργάνωση Υπηρεσίας Προστασίας Προέδρου Δημοκρατίας (ΥΠΠΔ) και παράλληλα καταργήθηκε το προγενέστερο πλαίσιο του 2001. Σύμφωνα με το σχέδιο διατάγματος η ΥΠΠΔ θα εποπτεύεται, συντονίζεται, κατευθύνεται και ελέγχεται από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.

Φιλοσοφία του σχεδίου διατάγματος είναι ότι οι αλλαγές βασίζονται κυρίως στη συγχώνευση τμημάτων και αποσκοπούν «την εγκαθίδρυση ενός πιο λειτουργικού συστήματος κανόνων που θα διέπει την ΥΠΠΔ, προσαρμοσμένου στο σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας και απαλλαγμένο από περιττές ή επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες».

Αποστολή της ΥΠΠΕΔ είναι:

-Η ασφάλεια του προσώπου του Προέδρου της Δημοκρατίας και των μελών της οικογένειάς του που συνοικούν με αυτόν και της κατοικίας του, καθώς και των χώρων και εγκαταστάσεων της ΠτΔ,

-Η προσωπική ασφάλεια όσων έχουν διατελέσει ΠτΔ μετά την 9.6.1975 και

-Η ασφάλεια των αρχηγών κρατών και προσωπικοτήτων ξένων κρατών που επισκέπτονται επίσημα τη χώρα κατόπιν πρόσκληση του ΠτΔ.

Παράλληλα, σύμφωνα με το σχέδιο διατάγματος επέρχεται συγχώνευση των ήδη υπαρχόντων τμημάτων της ΥΠΠΕΔ και σύσταση Κέντρου Επιχειρήσεων το οποίο θα κατευθύνει και θα συντονίζει την όλη δράση της ΥΠΠΕΔ, ενώ προβλέπεται ότι το προσωπικό της υπηρεσίας αυτής έχει καθήκον εχεμύθειας, η παραβίαση του οποίου επισύρει, πέραν των προβλεπόμενων ποινικών κυρώσεων και πειθαρχικές κυρώσεις.

Η ΥΠΠΔ διαρθρώνεται σε τρεις βασικές υπηρεσίες, που είναι: 1) Επιτελείο, 2) Τμήμα Φρουράς και γ) Τμήμα συνοδευτικής ασφάλειας.

Στις αρμοδιότητες του τμήματος συνοδευτικής ασφάλειας, μεταξύ των άλλων, υπάγονται η προστασία και αποτροπή κάθε κινδύνου κατά της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας της ΠτΔ και των μελών της οικογένειας της που διαμένουν μαζί, όπως και της κατοικίας της, καθώς και κατά τις μετακινήσεις σε χώρους εκτός Προεδρικού Μεγάρου και της κατοικίας της.

Τέλος, μεταξύ των αρμοδιοτήτων του κέντρου επιχειρήσεων, είναι ο έλεγχος και η επιτήρηση της περιμέτρου του Προεδρικού Μεγάρου, με κάμερες κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης, όπως και η συγκέντρωση πληροφοριών από κάθε δυνατή πηγή, την αξιολόγησή τους και τη διαβίβαση στους αρμόδιους για τις δικές τους ενέργειες.

 pronews.gr στο Instagram

Το σχέδιο διατάγματος με γνωμοδότηση του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Μαργαρίτα Γκορτζολίδου και εισηγήτρια η πάρεδρος Ανθή Σπανού) κρίθηκε νόμιμο.

https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/provocateur/kyvernisi-anavathmizei-tin-asfaleia-gia-tin-proedro-tis-dimokratias-kai-ta-meli-tis-oikogeneias-tis/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .