Παρασκευή, Απριλίου 14

«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών η σχεδιάστρια μόδας Μέρι Κουάντ – Ήταν η δημιουργός της μίνι φούστας

Καθιέρωσε το μίνι και τα σορτς

«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών η σχεδιάστρια μόδας Μέρι Κουάντ – Ήταν η δημιουργός της μίνι φούστας
Σε ηλικία 93 ετών έφυγε από τη ζωή η βρετανίδα σχεδιάστρια μόδας Μέρι Κουάντ, που θεωρείται η δημιουργός της μίνι φούστας. 

Η οικογένειά της σε ανακοίνωση αναφέρει ότι «πέθανε ήσυχα στο σπίτι της στο Σάρεϊ, σήμερα το πρωί».

Η Μέρι Κουάντ, ήταν κεντρικό πρόσωπο των Swinging Sixties και μία από τις γνωστότερες σχεδιάστριες μόδας του 20ού αιώνα, ανέφερε η οικογένειά της σε ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι υπήρξε εξαιρετικά καινοτόμα.

Γεννημένη το 1930 στο Λονδίνο, ως κόρη Ουαλών εκπαιδευτικών, φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Γκόλντμισθς, το διάστημα 1950-1953, ενώ έμαθε κοπτική και ραπτική σε νυχτερινό σχολείο.

Το 1955 εργάστηκε για μερικούς μήνες σε ένα μαγαζί με καπέλα στο Λονδίνο. Στα τέλη της χρονιάς, μαζί μαζί με τον μετέπειτα σύζυγό της, Αλεξάντερ Πλάνκετ Γκριν, άνοιξε την πρώτη της μπουτίκ, το «Bazaar» στην King’s Road στο Τσέλσι του Βόρειου Λονδίνου. Εκείνη την εποχή, η συνοικία γνώριζε μεγάλη άνθηση. Το κατάστημα έγινε σύντομα τόπος συνάντησης των Beatles ή των Rolling Stones, της Μπριζίτ Μπαρντό, της Οντρεϊ Χέμπορν.

Καθιέρωσε το μίνι και τα σορτς

Η Μέρι Κουάντ καθιέρωσε τα μίνι φορέματα και τις μίνι φούστες, σε απλές γραμμές και ζωηρά χρώματα. Αλλά οι γυναίκες τής οφείλουν επίσης το σορτς, τα hot-pants, τα πλαστικά αδιάβροχα, την αδιάβροχη μάσκαρα, τις κασετίνες του μακιγιάζ.

«Τα ρούχα μου κόλλαγαν στη μόδα των εφήβων, στην pop, στα μπαρ του εσπρέσο, στα κλαμπ της τζαζ», έγραφε στην πρώτη της αυτοβιογραφία «Quant by Quant» που κυκλοφόρησε το 1965.

Το 1966 παρουσίασε τη σειρά καλλυντικών της, ενώ τιμήθηκε από τη βασίλισσα Ελισάβετ με το παράσημο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και εισήχθη στο Fashion Hall of Fame. Οι δημιουργίες της ξεπέρασαν τα στενά σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου και βρήκαν μεγάλη απήχηση σε ΗΠΑ και Ιαπωνία.

Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1970 και του 1980 επικεντρώθηκε στα προϊόντα οικιακής κατανάλωσης και στα προϊόντα καλλωπισμού.

Ήταν παντρεμένη με τον Αλεξάντερ Πλάνκετ Γκριν και απέκτησαν έναν γιο. Ο σύζυγός της πέθανε το 1990 και η ίδια ζούσε στην εξοχική της κατοικία στο Σάρεϊ.


Τον Δεκέμβριο του 2014 τιμήθηκε με τον τίτλο της Ντέιμ, που αποτελεί τιμητικό τίτλο ιπποτικού τάγματος για γυναίκες.

pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .