Μιλά για debate με τον Α.Τσίπρα στις... δεύτερες εκλογές

Την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση μετά την προκήρυξη των εκλογών, έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ όπου υποσχέθηκε την… νέα τετραετία κατώτατο μισθό 950 ευρώ .

Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε για:

– Αύξηση μισθών κατά 25%

– Κατώτατος μισθός να φτάσει τα 950 ευρώ στο τέλος τετραετίας

– Ανανέωση στεγαστικού προγράμματος «Σπίτι μου» με 10.000 νέα σπίτια. 

– Περαιτέρω μείωση εργοδοτικών εισφορών τουλάχιστον κατά 1 μονάδα

– Αύξηση αφορολόγητου 1000 ευρώ για οικογένειες με παιδία. Ότι ισχύει συν 1000 ευρώ για κάθε παιδί

– Μέχρι το 2027 να σβήσει το τέλος επιτηδεύματος. Όσο θα βελτιώνεται η φορολογική συμμόρφωση

– Έμμεσοι φόρους «κάποια στιγμή θα αρχίσουν να μειώνονται αν δεν θα εκτραπεί η εκτέλεση του προϋπολογισμού»

Ο Κ.Μητσοτάκης ξεκίνησε να τοποθετείται αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Σουδάν και στην επιχείρηση για τη διάσωση των Ελλήνων που κινδυνεύουν: «Είναι μια σύνθετη επιχείρηση. Ουσιαστικά καλούμαστε να εκκενώσουμε συμπολίτες μας από εμπόλεμη ζώνη. Έχουμε φέρει τους πρώτους συμπολίτες μας. Είμαστε σε συνεννόηση και με άλλες χώρες.

Έχω επικοινωνήσει τέσσερις φορές με τον πρόεδρο Μακρόν. Έχω δώσει εντολή δύο αεροσκάφη μας να μετεγκατασταθούν σε βάση στη νότια Αίγυπτο. Αν πρόκειται να προσγειωθούμε στο Σουδάν, θα γίνει αφού εξασφαλιστεί η ασφάλεια των πτήσεων. Περιμένουμε από τους Αμερικανούς να πάρουν τον έλεγχο», δήλωσε στον Alpha ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις εξελίξεις στο Σουδάν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις επεσήμανε ότι δεν τις βλέπει ιδιαίτερα, αλλά είναι αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς βλέπει πολύ περισσότερο κόσμο στις συγκεντρώσεις του.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε εκ νέου τον Αλέξη Τσίπρα ότι «κλείνει το μάτι» σε κυβέρνηση ηττημένων, φέρνοντας πλέον το σενάριο της ψήφου ανοχής. Ο ίδιος είπε ότι ποτέ δεν πρόκειται να δεχθεί να κυβερνήσει με ψήφο ανοχής ακόμη και αν του την προσέφερε κάποιο κόμμα.

Ερωτηθείς για το τι θα κάνει με την διερευνητική εντολή, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Θα σεβαστώ το Σύνταγμα, θα παραλάβω κανονικά την εντολή που θα μου έχει εμπιστευθεί ο Ελληνικός λαός». Όσο για το εάν θα την αξιοποιήσει επιδιώκοντας συνεργασία με άλλα κόμματα, απάντησε: «Θα το δούμε μετά τις εκλογές».

«Προφανώς και οι πρωθυπουργοί πρέπει να κλείνουν τον κύκλο τους κάποια στιγμή. Πάντα πίστευα ότι χρειάζονται δύο τετραετίες για να αλλάξει κανείς την Ελλάδα. Σίγουρα χρειαζόμαστε δύο τετραετίες για να πούμε ότι η Ελλάδα άλλαξε πίστα και γίναμε Ευρώπη. Το έλεγα από την πρώτη στιγμή», ανέφερε, ενώ σε ερώτηση αν ένας πρωθυπουργός πρέπει να κλείνει τον κύκλο του στα 8 χρόνια, απάντησε

Με αφορμή την υπόθεση Γεωργούλη σημείωσε ότι ήταν πολύ προσεκτικός με την υπόθεση και δεν θα εξάγει συμπεράσματα για την ηθική ενός χώρου από μια μεμονωμένη συμπεριφορά, όπως έπραξε ο ΣΥΡΙΖΑ με με τα αισχρά hashtag #ndpederastes κάτι για το οποίο εμφανίστηκε βέβαιος ότι ήταν οργανωμένη στρατηγική.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι κεντρικές δεσμεύσεις του τηρήθηκαν και πως προφανώς υπήρχαν και καθυστερήσεις και λάθη. Είπε ότι θα αποτελέσει κεντρική του προτεραιότητα το εθνικό σύστημα υγείας και στη δικαιοσύνη χρειάζεται να τρέξουμε με πιο γρήγορα βήματα. «πιθανόν».

Μητσοτάκης: Θα βάλω αντιστάρ στο Επικρατείας, θα προτείνω λίστα στην Ευρωβουλή

Ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι θα προτείνει να αλλάξει ο τρόπος εκλογής ευρωβουλευτών και να γυρίσουμε πάλι σε λίστα όπως στο Επικρατείας. «Κάνω κι εγώ τη δικιά μου αυτοκριτική και πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα να πάμε στο αντιστάρ system. Θα το δείτε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας» ανέφερε σημειώνοντας πως έχει καταλήξει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.. «Μπορεί να δείτε πολιτικούς, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, αλλά μπορεί και να χρειαστεί να γκουγκλάρετε για να δείτε ποιοι είναι» είπε χαρακτηριστικά

Μητσοτάκης: Παράθυρο για ντιμπέιτ με Τσίπρα στις δεύτερες εκλογές

Υπογράμμισε ότι στις πρώτες εκλογές πρέπει να είναι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, ενώ άφησε παράθυρο για διεξαγωγή ντιμπέιτ με τον Αλέξη Τσίπρα στις δεύτερες κάλπες.

«Το debate που πρέπει να γίνει είναι με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Το επιδιώκω προσωπικά πολύ και το θέλω. Άχαρο; Ίσως. Πρέπει να βοηθήζετε Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το σύστημά μας είναι κοινοβουλευτικό. Και με την απλή αναλογική να δουμε τι εννοούν με την προοδευτική διακυβέρνηση. Να θυμίσω ότι ο κ. Τσίπρας έλεγε τα ανάποδα όταν κάποτε συζητείτο το ντιμπέιτ μεταξύ των δύο πρώτων. Η πρώτη κάλπη, της απλής αναλογικής πρέπει να έχει ντιμπέιτ με όλους. Στις δεύτερες καλπες υπάρχει λογική γιατί κάποιος θα πάρει το μπόνους»

Αναφερόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη είπε ότι έχει μια δυσκολία συνενόησης μαζί του, καθώς, όπως επανέλαβε, δύο φορές αρνήθηκε να τον συναντήσει. Σημείωσε ότι αντιλαμβάνεται τον θυμό που ενδεχομένως βγάζει, ωστόσο η πρόσκληση να συναντηθούν έγινε 6 μήνες πριν αποκαλυφθούν οι υποκλοπές. «Ο κ. Ανδρουλάκης δεν έχει είξει καμία διάθεση, έχει δείξει ότι το πρόβλημά του δεν είναι η ΝΔ αλλά εγώ προσωπικά. Εκεί εγώ δεν μπορώ να μπω σε αυτή τη συζήτηση, οι εκλογές είναι μπροστά μας, ο λαός θα αποφασίσει» τόνισε.

Ερωτηθείς εάν θα προστρέξει στο ΠΑΣΟΚ στις δεύτερες κάλπες αν δεν έχει αυτοδυναμία η ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν θα κάνει καμία απολύτως εκτίμηση για τις δεύτερες εκλογές. Ξεκαθάρισε ότι δεν συζητά τον όρο να μην είναι πρωθυπουργός. «Παντού στην Ευρώπη πρωθυπουργός γίνεται ο αρχηγός του πρώτου κόμματος» πρόσθεσε φέρνοντας ως παράδειγμα τον κ. Σολτς που έγινε αυτόματα πρωθυπουργός. Στις εκλογές δεν ψηφίζεις μόνο κόμμα, ψηφίζεις και υποψήφιο πρωθυπουργό σημείωσε.

 pronews.gr στο Instagram

«Για εμάς τα επιδόματα είναι έκτακτα. Το μόνιμο μέτρο είναι η μείωση των φόρων, οι αυξήσεις των μισθών και θέλω ο κατώτατος μισθός να προσεγγίσει τα 1000 ευρώ στο τέλος της τετραετίας. Τα επιδόματα τα χρησιμοποιήσαμε γιατί μας έτυχαν έκτακτα πράγματα στην οικονομία», ανέφερε.

 pronews.gr