Τετάρτη, Απριλίου 26

Προβλήματα υγείας από έλλειψη βιταμινών

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Αν αντιμετωπίζεις προβλήματα υγείας και δεν μπορείς να εντοπίσεις την αιτία, σκέψου ότι μπορεί να προκαλούνται από έλλειψη βιταμινών. Παρακάτω θα βρεις ορισμένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της αποβιταμίνωσης.

Το κεφάλαιο «βιταμίνες» είναι μεγάλο. Κάποτε άκουγα τη λέξη «βιταμίνες» και μου έρχονταν στο μυαλό η C και η D, τις οποίες ως παιδί είχα συνδυασμένες με τον φυσικό χυμό πορτοκάλι (φυσικά μπορείς να τη βρεις και σε άλλες τροφές) και τον ελληνικό ήλιο, αντίστοιχα.

Σήμερα μια αναζήτηση στο διαδίκτυο θα σε φέρει αντιμέτωπο με μια μεγάλη λίστα βιταμινών. Βιταμίνες για ενέργεια, για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, για τα παιδιά, για το άγχος, για το δέρμα κλπ.

Μερικές φορές η ανεπάρκεια βιταμινών μπορεί να είναι υπεύθυνη για ανεπιθύμητες καταστάσεις υγείας, όπως αυτές που συγκεντρώσαμε παρακάτω. Αν τις αντιμετωπίζεις κι εσύ, τότε μάλλον θα πρέπει να ζητήσεις τη συμβουλή του γιατρού σου.

5 σημάδια που μπορεί να φανερώνουν έλλειψη βιταμινών
1. Εύθραυστα μαλλιά και νύχια
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να κάνουν τα μαλλιά και τα νύχια μας εύθραυστα. Ένας από αυτούς είναι η έλλειψη βιοτίνης. Η βιοτίνη είναι ένα θρεπτικό συστατικό γνωστό και ως B7, το οποίο βοηθά το σώμα να μετατρέψει τις τροφές σε ενέργεια. Εάν δεν έχουμε αρκετά θρεπτικά συστατικά, δεν έχουμε αρκετή ενέργεια, οπότε δεν μπορούν να διατηρηθούν υγιή τα μαλλιά, τα νύχια αλλά και το δέρμα μας.

Επίσης, κάποια πεπτική διαταραχή, όπως η νόσος του Crohn, μπορεί να εμποδίζει την απορρόφηση της βιοτίνης ενώ συνήθειες όπως το κάπνισμα ή το αλκοόλ μπορούν να προκαλέσουν ανεπάρκεια αυτής.

2. Κοψίματα στις άκρες των χειλιών ή στοματικό έλκος
Το έλκος του στόματος (το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί και φυσικά) ή τα κοψίματα στις άκρες των χειλιών μας μπορεί να σχετίζονται με ανεπαρκή πρόσληψη ορισμένων βιταμινών ή μετάλλων. Για παράδειγμα, το στοματικό έλκος μπορεί να οφείλεται σε ανεπάρκεια σιδήρου ή βιταμινών Β. Μια μικρή παλαιότερη μελέτη έδειξε ότι περίπου το 28% των ασθενών με στοματικά έλκη είχαν ελλείψεις σε θειαμίνη (βιταμίνη Β1), ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) και πυριδοξίνη (βιταμίνη Β6).

3. Αιμορραγία των ούλων
Ορισμένες φορές πίσω από την αιμορραγία στα ούλα μπορεί να κρύβεται η έλλειψη βιταμίνης C. Η C παίζει σημαντικό ρόλο στην επούλωση των πληγών, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού ενώ δρα ακόμη και ως αντιοξειδωτικό, βοηθώντας στην πρόληψη των κυτταρικών βλαβών.

Μπορούμε να διατηρήσουμε επαρκή επίπεδα βιταμίνης C μέσω της διατροφής μας κυρίως μέσω της κατανάλωσης φρούτων και τα λαχανικών.

4. Κακή νυχτερινή όραση
Η έλλειψη βιταμινών μπορεί να προκαλέσει ακόμα και προβλήματα όρασης. Μια εξήγηση για τα προβλήματα όρασης τη νύχτα μπορεί να είναι η έλλειψη βιταμίνης Α, η οποία είναι απαραίτητη για την παραγωγή ροδοψίνης, χρωστικής ουσίας που βρίσκεται στον αμφιβληστροειδή των ματιών και μας βοηθά να βλέπουμε τη νύχτα.

Γενικά, στις ανεπτυγμένες χώρες η ανεπάρκεια βιταμίνης Α είναι σπάνια και τα στοιχεία δείχνουν ότι περισσότερο από το 75% των ανθρώπων που καταναλώνουν μια δυτική διατροφή λαμβάνουν επαρκή ποσότητα αυτής και δεν χρειάζεται να ανησυχούν για ανεπάρκεια.

5. Βιταμίνες και σύνδρομο ανήσυχων ποδιών
Τέλος, το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών σχετίζεται επίσης με την ανεπάρκεια βιταμινών. Όπως έχουμε αναφέρει σε παλαιότερο άρθρο του OW, η αιτία για αυτό το συνδρομο «κατά κανόνα δεν είναι γνωστή ή προφανής και έτσι συνήθως το σύνδρομο θεωρείται ιδιοπαθές». Ωστόσο, σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να οφείλεται σε χαμηλά επίπεδα σιδήρου ή ηλεκτρολυτών όπως το κάλιο και το μαγνήσιο, τα οποία αποτελούν κλειδί για την υγεία των μυών.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .