Ιδιαίτερη δυναμική καταγράφει ο θησαυρός της Χίου, η μοναδική μαστίχα, που εκκρίνεται σε σχήμα δακρύων από τον κορμό και τα μεγάλα κλαδιά του μαστιχόδενδρου. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα προϊόν θρύλος συνυφασμένο με παραδόσεις αλλά και με μοναδικές ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες.

Η ζήτηση υπερβαίνει την παραγωγή, καθώς είναι ένα από τα ελληνικά προϊόντα που αναγνωρίζεται διεθνώς. Μάλιστα, το 80% της παραγωγής μαστίχας ταξιδεύει στις ΗΠΑ, στη Νότια Κορέα αλλά και στη Σαουδική Αραβία.


Ανοδική η πορεία και στην παραγωγή

Χρόνο με το χρόνο η παραγωγή της μαστίχας αυξάνεται. Όπως λέει στον ΟΤ ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου κ. Γιώργος Τούμπος, η σοδειά του 2020 ήταν στους 215 τόνους, το 2021 έφτασε τους 213 ενώ φέτος λόγω μίας βροχόπτωσης τον Αύγουστο, την περίοδο της συγκομιδής, η παραγωγή αναμένεται να φτάσει τους 200 τόνους.

«Τα τελευταία 30 χρόνια οι παραγωγές μας ήταν από 90 έως 150 τόνους. Όμως, τα τελευταία χρόνια η φήμη του προϊόντος στις διεθνείς αγορές και η εκτόξευση της ζήτησης οδήγησε στην αύξηση των τιμών», τονίζει ο κ. Τούμπος.

Οι νέες φυτεύσεις

Έτσι, πολλοί νέοι παραγωγοί αλλά και υφιστάμενοι μαστιχοπαραγωγοί στράφηκαν σε νέες φυτεύσεις δέντρων, μπήκαν πιο οργανωμένα στο χωράφι και εκμεταλλεύτηκαν χρηματοδοτικά εργαλεία του ΠΑΑ όπως το πρόγραμμα των νέων αγροτών και τα σχέδια βελτίωσης.