Δευτέρα, Απριλίου 10

Ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Χρήστος Τζανερίκος δήλωσε ότι η τροπολογία Βορίδη αποτελεί ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία του δικαστηρίου και παραιτήθηκε

Παραιτήθηκε ο Χρήστος Τζανερίκος μετά την παρέμβασή του για την τροπολογία Κασιδιάρη

areios-pagos-arthroy
Παραιτήθηκε από το δικαστικό σώμα ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόεδρος του Α1 Τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου Χρήστος Τζανερίκος, επιβεβαιωνότας τις πληροφορίες του Πρώτου ΘΕΜΑΤΟΣ (9.4.2023), μετά τις επικρίσεις που προκλήθηκαν για τη δημόσια δήλωση του με την οποία ασκούσε κριτική σε διάταξη της κυβέρνησης για το κόμμα Κασιδιάρη.

Ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου που επρόκειτο να προεδρεύσει του Α1 Τμήματος που θα κρίνει τη νομιμότητα συμμετοχής στις εκλογές όλων των κομμάτων, και του κόμματος Έλληνες που έχει ιδρύσει ο Ηλίας Κασιδιάρης, προέβη σε παραίτηση μετά τις αντιδράσεις καθώς πήρε δημόσια θέση για τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, ενώ ο ίδιος θα συμμετείχε και επρόκειτο να κρίνει επ΄ αυτής.

Αναλυτικότερα, ο Χρήστος Τζανερίκος χαρακτήρισε με δήλωση του τη ρύθμιση της κυβέρνησης που ανέθετε στην Ολομέλεια των δικαστών του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου (και όχι στην 5μελή σύνθεση όπως γίνεται μέχρι σήμερα) την κρίση για το κόμμα Κασιδιάρη – όπως και τα άλλα κόμματα- ως πρωτοφανή παρέμβαση στο έργο του ανωτάτου δικαστηρίου, ενώ ανέφερε ότι η εν λόγω ρύθμιση ήταν δηλωτική δυσπιστίας και έλλειψης εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του.

Η απάντηση ήρθε από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη που, σε δήλωσή του, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η Βουλή νομοθετεί και όχι οι δικαστές, ενώ σκληρή υπήρξε η τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου που κάλεσε τον ανώτατο δικαστικό σε αποχή από το καθήκοντα του και μάλιστα σε χρόνο άμεσο.

Μετά τις εξελίξεις αυτές, την προεδρία του Α1 Τμήματος θα αναλάβει η αρχαιότερη αρεοπαγίτης η κυρία Ευδοξία Κιουπτσίδου η οποία και θα προεδρεύσει της σύνθεσης των δικαστών που θα κρίνουν για τη νομιμότητα της συμμετοχής των κομμάτων στις προσεχείς εκλογές και πρωτίστως για την εκλογική τύχη του κόμματος Κασιδιάρη.

Σημειωτέον, ότι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου που παρέλαβε την παραίτηση του αντιπροέδρου θα την κρατήσει καθώς υπάρχει από τον νόμο προθεσμία ενός μηνός αν ο παραιτηθείς ανώτατος δικαστικός θελήσει να ανακαλέσει.

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του ερχόμενου Ιουνίου ο Χρήστος Τζανερίκος θα έβγαινε στην σύνταξη.



https://www.protothema.gr/greece/article/1359206/alert-paraitithike-o-hristos-tzanerikos-meta-ton-salo-gia-tin-paremvasi-tou-gia-tin-tropologia-kasidiari/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .