Δευτέρα, Απριλίου 3

ΕΕ: Ανεξέλεγκτη η χρηματοδότηση ΜΚΟ και η εμπλοκή τους σε πολιτικά κόμματα

ΕΕ: Ανεξέλεγκτη η χρηματοδότηση ΜΚΟ και η εμπλοκή τους σε πολιτικά κόμματα

Ανταπόκριση από Στρασβούργο - Νίκος Ρούσσης 

Αφωνο άφησε τον Βέλγο ευρωβουλευτή της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας Filip De Man , με την απάντηση της η Επίτροπος Reynders, σχετικά με το αν παρακολουθεί τη χρηματοδότηση και τις δραστηριότητες ΜΚΟ στην λειτουργία πολιτικών κομμάτων στην ΕΕ!

Ούτε λίγο ούτε πολύ η Επίτροπος υποστηρίζει ότι, η Κομισιόν «δεν παρακολουθεί την ξένη χρηματοδότηση μη κυβερνητικών οργανώσεωv, ούτε τον αντίκτυπό τους στη λειτουργία

των πολιτικών κομμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, η Κομισιόν δεν έχει γενική εξουσία να παρέμβει σε εκλογικά θέματα των κρατών μελών»

Στην ερώτηση του, ωστόσο, ο Βέλγος ευρωβουλευτής είχε επισημάνει, μεταξύ άλλων, ότι:

- Στις 19 Οκτωβρίου 2022, μετά τις εκλογικές νίκες της δεξιάς στην Ιταλία και τη Σουηδία, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα συγκεντρώσει πληροφορίες για ακροδεξιά κόμματα.

- Αυτά τα κόμματα συνεργάζονται στενά με ακροαριστερές ΜΚΟ, στόχος των οποίων είναι η δημογραφική και ηθική αναστάτωση της Ευρώπης.

-Οι ΜΚΟ έχουν γενικά το δικαίωμα να επικρίνουν ή να υποστηρίζουν κυβερνήσεις, κόμματα, πολιτικές και υποψηφίους για πολιτικά αξιώματα. Έχουν επίσης συνήθως το δικαίωμα να ασκούν δραστηριότητες δημόσιας πολιτικής όπως εκπαίδευση, έρευνα, υπεράσπιση και δημοσίευση απόψεων.

Ρωτούσε, λοιπόν, αν είναι λογικό να διερευνηθεί ο αντίκτυπος και η χρηματοδότηση τέτοιων ΜΚΟ και αν η Κομισιόν διεξάγει έρευνα σχετικά με τον αντίκτυπο των ΜΚΟ στα πολιτικά κόμματα στην Ένωση καθώς και αν τηρεί η Επιτροπή αρχεία για την ξένη χρηματοδότηση ΜΚΟ.

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση του Επιτρόπου...

Απάντηση του κ. Reynders εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (29.3.2023)

Η Επιτροπή δεν επαληθεύει ούτε παρακολουθεί την ξένη χρηματοδότηση μη κυβερνητικών οργανώσεις, ούτε τον αντίκτυπό τους στη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, η Επιτροπή δεν έχει γενική εξουσία να παρέμβει σε εκλογικά θέματα των κρατών μελών. Με την επιφύλαξη της τήρησης ορισμένων βασικών αρχών, όπως αυτές που ορίζονται στα άρθρα 2 και 14 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι αρμοδιότητα και η ευθύνη των κρατών μελών να καθορίσουν τους ειδικούς όρους για τη διεξαγωγή εκλογών, και των αρμόδιων εθνικών διοικητικών και δικαστικών αρχών να εξασφαλίσουν συμμόρφωση με την ισχύουσα νομοθεσία και τα σχετικά πρότυπα.

Το 2023, η Επιτροπή θα υποβάλει μια πρωτοβουλία «Υπεράσπιση της Δημοκρατίας», συμπληρωματικές δράσεις που έχουν ήδη αναληφθεί σε επίπεδο ΕΕ στο πλαίσιο της δράσης για την ευρωπαϊκή δημοκρατία Το πακέτο θα περιλαμβάνει νομοθετική πρωτοβουλία για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ΕΕ στον δημοκρατικό χώρο για κρυφή ξένη παρέμβαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .