Παρασκευή, Απριλίου 14

Ο ΜΟΥΤΖΟΥΡΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Η ΚΟΛΟΒΗ ΘΗΤΕΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΣΙΠΡΑ…

Φελνίκος
Φελνίκος

Στις πρώτες εκλογές στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρωτιά και ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης. Αν το ΠΑΣΟΚ αρνηθεί το σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης τότε οι δεύτερες εκλογές δεν θα είναι εκλογές, θα είναι δημοψήφισμα. Στις προαναφερόμενες 33 λέξεις βρίσκεται ολόκληρη η στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα για τις εκλογές. Τις είπε σε συνομιλητή του, όταν εκείνος τον ρώτησε αν στις δεύτερες εκλογές θα επιδιώξει, όπως και ο Μητσοτάκης, την αυτοδυναμία. Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος πράγματι το 1981 είχε χαρακτηρίσει τις εκλογές δημοψήφισμα και κατάφερε να συγκεντρώσει το μυθικό 48% των ψήφων και να κάνει την Αλλαγή.

Φυσικά, οι συνθήκες που θα διεξαχθούν οι εκλογές την 21η Μαΐου δεν είναι ίδιες με αυτές του ‘81 ούτε βεβαίως και τα πρόσωπα που σήμερα πρωταγωνιστούν στην πολιτική κονίστρα μπορούν να αντιστοιχηθούν με τους τότε πρωταγωνιστές. Όμως υπάρχει μια ομοιότητα. Αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση με την απλή

αναλογική, που είναι και το πιθανότερο, τότε όντως οι δεύτερες εκλογές, με την ενισχυμένη αναλογική, θα λάβουν δημοψηφισματικό χαρακτήρα. Οι εκλογείς στις 2 Ιουλίου (ημερομηνία που, εκτός δραματικού απροόπτου, θα διεξαχθούν οι δεύτερες εκλογές) θα πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στον Μητσοτάκη και τον Τσίπρα, τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, την Δεξιά και την Αριστερά, τη Συντηρητική παράταξη και την Προοδευτική, τη συνέχεια της υφιστάμενης διακυβερνήσεως ή την αλλαγή της. Αυτά θα είναι τα διλήμματα. Τίποτε άλλο.

Τα μικρότερα κόμματα θα συνθλιβούν ανάμεσα στις μυλόπετρες των δύο μεγάλων κυβερνητικών παρατάξεων και των ηγετών τους. Η ΝΔ θα φουσκώσει από δεξιά και ο ΣΥΡΙΖΑ από αριστερά. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Αφενός τι ποσοστό θα χάσει και αφετέρου πως αυτό θα κατανεμηθεί στις προτιμήσεις (ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Τσίπρα) για την πρωθυπουργία. Η μόνη περίπτωση οι δεύτερες εκλογές να μην λάβουν τον χαρακτήρα δημοψηφίσματος είναι στις πρώτες εκλογές να έλθει πρώτο κόμμα η ΝΔ με ποσοστό 34% και πάνω και με διαφορά τουλάχιστον 4-5 μονάδες που δεν θα μπορεί να τις καλύψει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εάν αυτό συμβεί θα έχει επικρατήσει η στρατηγική της αυτοδυναμίας του Μητσοτάκη και εκτός από την Πειραιώς θα τρίβουν τα χέρια τους με ικανοποίηση και στη Χαριλάου Τρικούπη αφού ο Ανδρουλάκης και η ηγετική του ομάδα θα έχουν γλυτώσει από τον …μουτζούρη της ακυβερνησίας και το μονοψήφιο ποσοστό που θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Το χειρότερο αποτέλεσμα για τον Ανδρουλάκη θα ήταν η διαφορά των δύο κομμάτων να είναι μικρή, 2-3 μονάδες, το ποσοστό τους να βρίσκεται στην περιοχή του 30% και του ΠΑΣΟΚ περί το 10%. Αντίθετα, για τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ η πρωτιά ή ήττα στα όρια του στατιστικού λάθους (2,5-3%), που να διατηρεί ζωντανή την ελπίδα για κυβερνητική αλλαγή, είναι μονόδρομος. Οτιδήποτε άλλο θα δρομολογούσε εξελίξεις και στην Κουμουνδούρου με στόχο στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου και στις ευρωεκλογές του Μαΐου 2024 να υπάρξουν αποτελέσματα που να καταστήσουν «κολοβή» τη δεύτερη κυβερνητική θητεία Μητσοτάκη.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει η αντιπολίτευση να κερδίσει τουλάχιστον έναν από τους τρεις μεγάλους δήμους (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς) το 40-45% των δήμων και 5-6 από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Κάτι δύσκολο αφού ο Νίκος Παππάς, που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον δήμο της Αθήνας, είναι μάλλον απίθανο να κερδίσει τον νεοδημοκράτη Κώστα Μπακογιάννη, όπως απίθανο είναι ο Γιώργος Γαβρίλης να κερδίσει τον Γιάννη Μώραλη στον Πειραιά, ενώ είναι μικρές και οι πιθανότητες να χάσει ο νυν δήμαρχος Κώστας Ζέρβας από τον Σπύρο Πέγκα ή όποιον άλλο επιλέξει η αξιωματική αντιπολίτευση σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Αντίθετα, στηρίζοντας μαζί με το ΠΑΣΟΚ τους δημάρχους Καλογιάννη, Σημανδηράκη και Μαρινάκη σε Λάρισα, Χανιά και Ρέθυμνο, θα βρεθεί στην πλευρά των νικητών σε τρεις σημαντικούς δήμους και το ίδιο θα συμβεί σε δύο επίσης σημαντικούς και μεγάλους δήμους της Αττικής, το Περιστέρι και το Χαλάνδρι, αφού θα στηρίξει τους δημάρχους Παχατουρίδη και Σίμο αντίστοιχα. Σε Πάτρα και Καλλιθέα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα στηρίξουν τους Βασίλη Αϊβαλή και Κώστα Ασκούνη προκειμένου να διεκδικήσουν με αξιώσεις τη δημαρχία από τους Κώστα Πελετίδη (ΚΚΕ) και Δημήτρη Κάρναβο (ΝΔ).

Για τις επιδόσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις περιφερειακές εκλογές τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα. Από τις 13 περιφέρειες μόνον μία, η Κρήτη, με τον «πράσινο» Σταύρο Αρναουτάκη ανήκει στην αντιπολίτευση. Οι άλλες 12 έχουν γαλάζιο χρώμα. Στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι μπορεί να αλλάξουν χέρια και χρώμα άλλες 4-5. Στόχος είναι η Θράκη, η Δυτική Μακεδονία, η Δυτική Ελλάδα, η Στερεά Ελλάδα, τα Ιόνια νησιά και υπό προϋποθέσεις η Αττική. Το πιθανότερο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική να στηρίξει τον Γιώργο Ιωακειμίδη, ο οποίος μετά από 30 χρόνια δήμαρχος σε Ρέντη και Νίκαια, αποφάσισε να διεκδικήσει την Περιφέρεια. Πάντως, στο παρασκήνιο γίνεται προσπάθεια μήπως βρεθεί πρόσωπο κοινής αποδοχής με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Σημειώνουμε ότι απέναντι στον Γιώργο Πατούλη θα βρεθεί εκ νέου και ο Γιάννης Σγουρός που στις προηγούμενες εκλογές έχοντας τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ έλαβε 17,4%. Στα Ιόνια νησιά ο πρώην βουλευτής Κώστας Παυλίδης διεκδικεί να είναι ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ, το ίδιο θέλει και ο Θάνος Μωραΐτης για τη Δυτική Ελλάδα.

Η τελική επιλογή των υποψηφίων για τις 13 περιφέρειες θα γίνει μετά τις βουλευτικές εκλογές αφού ανάλογα με το αποτέλεσμα μπορεί να υπάρξουν αλλαγές. Μάλιστα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ηττηθεί δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα στην επόμενη μεγάλη πολιτική μάχη, τις αυτοδιοικητικές εκλογές, να επιστρατευθούν βουλευτές πρώτης γραμμής, όπως π.χ. Αχτσιόγλου, Χαρίτσης να διεκδικήσουν τις περιφέρειες. Προφανής στόχος η αλλαγή των εντυπώσεων και το «ζέσταμα» για την αναμέτρηση των ευρωεκλογών που σε σημαντικό βαθμό θα επηρεάσει και τον χρόνο παραμονής της νέας κυβέρνησης στο γκουβέρνο.

Την Κυριακή το ενδιαφέρον εστιάστηκε στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία έδωσε την έγκρισή της για το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και την λίστα των υποψηφίων βουλευτών. Προηγουμένως, η Πολιτική Γραμματεία είχε εγκρίνει και τους βουλευτές και το κείμενο των 40 σελίδων του Προγράμματος που παρουσίασε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Η προσπάθεια είναι το κείμενο να χωρέσει ει δυνατόν σε μια σελίδα, η οποία θα κυκλοφορήσει υπό μορφή προκήρυξης και θα περιλαμβάνει με εύληπτο τρόπο τα μέτρα και τις δέκα μεγάλες αλλαγές που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ εφόσον γίνει κυβέρνηση. Εξυπακούεται πως ο «δεκάλογος» του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι και η προγραμματική πρόταση προς το ΠΑΣΟΚ για κυβέρνηση των προοδευτικών δυνάμεων, σε περίπτωση που το επιτρέπει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο «δεκάλογος» αφορά: 1) τράπεζες 2) φορολογία 3) κατοικία 4) ηλεκτρική ενέργεια 4) ατομικά δικαιωμάτων 5) ενίσχυση του δημοσίου σε υγεία, παιδεία, μεταφορές 6) δίκαιο, αποτελεσματικό και ακομμάτιστο κράτος με διαφάνεια στις αναθέσεις και λογοδοσία 7) πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και αλλαγές στις δημοσιονομικές νόρμες της ΕΕ 8) αλλαγές στα εργασιακά 9) παραγωγική ανασυγκρότηση και διατροφικό μοντέλο 10) βιώσιμη, δίκαιη και διατηρήσιμη ανάπτυξη. Όλα αυτά θα εξειδικεύονται και θα έχουν ως αιχμές όσα έχει παρουσιάσει μέχρι τώρα ο Αλέξης Τσίπρας στις ομιλίες του και στις συναντήσεις του με κοινωνικούς φορείς. Οι αιχμές σε αυτά θα είναι το τετράπτυχο: «αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών, αποτελεσματικό και δίκαιο κράτος» με βασικούς αποδέκτες εργαζόμενους, μεσαία τάξη, επαγγελματίες και συνταξιούχους. Σημειώνουμε ότι τα τρία πρώτα απαντούν στα μεγαλύτερα προβλήματα των πολιτών και τα οποία σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις θα είναι και το κριτήριο ψήφου στις εκλογές.

Σύμφωνα με εσωτερικό κείμενο της Κουμουνδούρου «ο ΣΥΡΙΖΑ, με ένα μείγμα πολιτικής που αυξάνει εισοδήματα και μειώνει τιμές και έμμεσους φόρους, έρχεται να ελαφρύνει εργαζόμενους και μεσαία τάξη και όχι να τους υπερφορολογήσει, όπως λέει η προπαγάνδα της ΝΔ». Στο κείμενο δίνονται και συγκεκριμένα παραδείγματα τα οποία τα στελέχη και οι υποψήφιοι βουλευτές της Κουμουνδούρου μπορούν να αναφέρουν στις ραδιοτηλεοπτικές τους μονομαχίες, όπως τα 7 δις περισσότερα φορολογικά έσοδα, τα οποία πηγαίνουν σχεδόν εξ ολοκλήρου στα ταμεία των εταιρειών ενέργειας, τροφίμων και καυσίμων.

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως μπορεί να έχουν μεγάλη εκλογική πρόσοδο από τις εξής προτάσεις τους: Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, αύξηση 10% στο Δημόσιο για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και θέσπιση αφορολογήτου στα 10.000 ευρώ για όλους, απόδοση των αναδρομικών (και της 13ης σύνταξης) στους συνταξιούχους, μείωση του ΦΠΑ και ΕΦΚ ώστε να χτυπηθεί η αισχροκέρδεια. Οι συνεργάτες του Αλέξη θεωρούν πως τα ανωτέρω - σε συνδυασμό με το σχέδιο που παρουσίασε πριν λίγες ημέρες ο Τσίπρας για τη ρύθμιση των χρεών και τα κόκκινα δάνεια με προστασία πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης- μπορεί όχι μόνον να αφαιρέσουν από τον Μητσοτάκη και τη ΝΔ την εκλογική πρωτοκαθεδρία που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις, αλλά και να προσθέσουν πόντους στον ΣΥΡΙΖΑ και στην πρότασή του για προοδευτική διακυβέρνηση.

Πάντως, για να κάνει την έκπληξη ο ΣΥΡΙΖΑ και να ανατρέψει τους δημοσκοπικούς συσχετισμούς χρειάζεται εκτός από ελκυστικό κυβερνητικό πρόγραμμα και ελκυστικούς υποψήφιους βουλευτές που να κάνουν τη διαφορά σε τοπικό επίπεδο. Οι «κουκιομαζώχτρες» που είχαν ανακοινωθεί παλαιότερα δεν είχαν κάνει ιδιαίτερη αίσθηση στο εκλογικό σώμα. Ούτε και το υπόλοιπο 25% των υποψηφίων, που ανακοινώθηκε μετά την Κεντρική Επιτροπή, αναμένεται να ενθουσιάσει τους ψηφοφόρους. Το καλό για τον Τσίπρα είναι ότι ορισμένοι από τους τεχνοκράτες συμβούλους του αποφάσισαν να διεκδικήσουν μια έδρα στην επόμενη Βουλή. Ο Γεροτζιάφας και ο Μυλόπουλος στη Θεσσαλονίκη, ο Φαραντούρης στην Κεφαλονιά, η Βουτυράκου στην Δυτική Αττική, ο Αλμπάνης στα Γιάννενα και η Σοφία Βιδάλη στην Α’ Αθήνας.

Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα είναι ο Όθων Ηλιόπουλος και ενδεχομένως μία από τις Ζαχαρούλα Τσιριγώτη και Ζορζέττα Λάλη. Το όνομα της πρώτης είχε ακουστεί και για τον Πειραιά, αλλά το πιθανότερο είναι τελικά να μην είναι υποψήφια ούτε σε εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας ειδικά αν σε αυτό περιληφθεί η Έλενα Ακρίτα, η οποία όμως επειδή έχει χιλιάδες φανατικούς ακολούθους στο διαδίκτυο θα μπορούσε να διεκδικήσει και να κερδίσει άνετα μία έδρα σε κάποια από τις εκλογικές περιφέρειες της Αττικής. Στο Νότιο Τομέα αποκλείεται αφού υπάρχουν ήδη 11 βουλευτές, πρώην βουλευτές, πρώην υπουργοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι που διεκδικούν τις πέντε έδρες που θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην παρέα τους προσετέθη και ο …δηλητηριώδης ράπερ Μιθριδάτης.

Στις δυτικές συνοικίες εκτίθενται ήδη δύο grande dame, η Έφη Αχτσιόγλου και η Ρένα Δούρου, στην Ανατολική Αττική τη μία κενή θέση κατέλαβε ο Βαγγέλης Αντώναρος, στην Α’ Αθήνας υπάρχει μία κενή θέση, αλλά μια ισχυρή γυναικεία υποψηφιότητα θα στερούσε τις (έστω λίγες) ελπίδες να εκλεγεί η Μαρία Κουβέλη, κόρη του Φώτη Κουβέλη και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπροσθέτως, επειδή η Α’ Αθήνας έχει χάσει, λόγω αποδήμων, μία έδρα θα μπορούσε να απειληθεί και κάποιος από τους νυν βουλευτές και ο Τσίπρας δεν φαίνεται να το επιθυμεί. Στο βόρειο τομέα θα μπορούσε, αλλά θα εκλαμβάνονταν ως εχθρική ενέργεια αφενός προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος έχει έλθει πρώτος σε σταυρούς προτίμησης και τώρα νοιώθει την καυτή ανάσα του Ζαχαριάδη και της Ξενογιαννακοπούλου και αφετέρου προς τον πρώην γραμματέα του κόμματος Πάνος Σκουρλέτη, ο οποίος διεκδικεί να κερδίσει τον Γιώργο Κατρούγκαλο στην μάχη της τέταρτης έδρας του ΣΥΡΙΖΑ. Εξυπακούεται πως τίποτε από αυτά δεν θα συμβεί αν η Ακρίτα αρνηθεί, όπερ και το πιθανότερο, να είναι υποψηφία με σταυρό με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση ο Τσίπρας κλείνοντας τις εκκρεμότητες με το Πρόγραμμα και τις υποψηφιότητες θα περιμένει την επίσημη προκήρυξη των εκλογών για να …αναστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζοντας στο θαύμα…

 http://www.matrix24.gr/2023/04/o-moutzouris-tou-pasok-i-kolovi-thitia-mitsotaki-ke-to-neo-dimopsifisma-tsipra/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .