Το νάτριο, όπως αναφέρουν οι ειδικοί του Οργανισμού σε σχετική έκθεση, είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που όμως αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και πρόωρου θανάτου όταν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι επικίνδυνες οι χρωστικές στα τρόφιμα; Ανησυχητική νέα μελέτη

Η κύρια πηγή νατρίου είναι το επιτραπέζιο αλάτι (χλωριούχο νάτριο), αλλά περιέχεται επίσης σε άλλα καρυκεύματα όπως το γλουταμινικό νάτριο (απαντάται φυσικά σε τρόφιμα όπως η ντομάτα και το τυρί, αλλά χρησιμοποιείται και ως ενισχυτικό γεύσης σε τσιπς, έτοιμα noodles, έτοιμες σάλτσες, κατεψυγμένα τρόφιμα κ.ά.).24

Και παρά τις εντατικές προειδοποιήσεις των επιστημόνων ανά τον κόσμο, η  ίδια έκθεση δείχνει ότι μόνο το 5% των κρατών μελών του ΠΟΥ προστατεύονται από υποχρεωτικές και ολοκληρωμένες πολιτικές μείωσης του νατρίου, ενώ το 73% των κρατών μελών του ΠΟΥ δεν έχουν πλήρη εφαρμογή τέτοιων πολιτικών.

Πολιτικές μείωσης

Εντούτοις, οι παρεμβάσεις αυτές θα μπορούσαν να σώσουν περίπου 7 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως έως το 2030. Αυτός είναι και ο λόγος που οι πολιτικές για μείωση της πρόσληψης νατρίου αποτελούν σημαντική συνιστώσα της δράσης για την επίτευξη του στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης για τη μείωση των θανάτων από μη μεταδοτικές ασθένειες. «Σήμερα, όμως, μόνο εννέα χώρες (Βραζιλία, Χιλή, Τσεχία, Λιθουανία, Μαλαισία, Μεξικό, Σαουδική Αραβία, Ισπανία και Ουρουγουάη) διαθέτουν ένα ολοκληρωμένο πακέτο δράσεων.