Τετάρτη, Απριλίου 12

Σοκαριστικό εύρημα πραγματογνώμονα για Τέμπη: «Δεν υπάρχει κουλτούρα ασφάλειας»!

Άρα μάλλον ζούμε από τύχη....


Την επιβεβαίωση ότι όσοι χρησιμοποιούσαν και συνεχίζουν να το κάνουν τον σιδηρόδρομο για τις μετακινήσεις τους ζουν από καθαρή τύχη δίνει ένας εκ των πραγματογνωμώνων που όρισαν οι οικογένειες των θυμάτων στα Τέμπη για την διερεύνηση του τραγικού δυστυχήματος.

Σύμφωνα με όσα είπε στην ΕΡΤ ο Κώστας Λακαφώσης, από τα πρώτα ευρήματα προκύπτει ότι η ασφαλής λειτουργία των τρένων γίνεται εξαιτίας του…φιλότιμου και της εμπειρίας των παλιότερων και ότι υπάρχει έλλειμμα στην κουλτούρα ασφάλειας.

Οι πρώτες έρευνες της επιτροπής των ειδικών έδειξαν ότι για το δυστύχημα ευθύνονται άνθρωποι ενώ υπήρχαν και σοβαρές παραλείψεις.

«Από δική μας έρευνα προκύπτει ένα συνολικό ζήτημα κι αυτό γιατί δεν υπάρχει μία άμεση λύση. Φαίνεται ότι οι σιδηρόδρομοι εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην Ελλάδα λειτουργούσαν με το φιλότιμο και με την εμπειρία κάποιων παλιών όπως λέμε, αλλά ο άλλος κάποια στιγμή θα πάρει σύνταξη, θα φύγει και δεν υπάρχει διαδικασία.

Δεν υπάρχει μέθοδος για νέους να έρθουν και να αποκτήσουν την εμπειρία που χρειάζεται. Στις μεταφορές δεν αρκεί το “ότι είμαι παλιός και ξέρω”, πρέπει να υπάρχουν διαδικασίες. Γι αυτό και μέλος της επιτροπής μας προέρχεται από την Πολεμική Αεροπορία. Γενικά κάνουμε αεροπορικού τύπου διερεύνηση για να βρούμε τέτοια ζητήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λακαφώσης υποστηρίζει πως χρειάζεται ριζική αναδιάρθρωση του σιδηροδρόμου.

«Αν προσληφθεί κάποιος σε μια καινούργια δουλειά και πάει πρώτη μέρα στη δουλειά, την πρώτη μέρα θα πάει επιφυλακτικά, να δει τι γίνεται στο νέο εργασιακό περιβάλλον. Αν δει ότι όλοι οι προηγούμενοι είναι τυπικοί, έρχονται στην ώρα τους, καθαρίζουν τα πράγματά τους, προσέχουν τις διαδικασίες, θα πάρει και αυτός σειρά αντίστοιχη».

Σε ερώτηση για το αν υπήρχε κάτι που του έκανε εντύπωση κατά τη διάρκεια των ερευνών τόνισε ότι ήταν η έλλειψη του συστήματος ασφάλειας.

«Νομίζω αυτό: η συνολική απουσία κουλτούρας ασφαλείας. Δεν είναι ότι ένας άνθρωπος ξέχασε να κάνει μία ενέργεια, είναι ότι υπάρχει μια συνολική έλλειψη κουλτούρας τήρησης διαδικασιών.


:newsbreak.gr

Δηλαδή λέει κάποια στιγμή “εμείς οι παλιοί εκπαιδεύουμε τους νέους από ότι θυμόμασταν από τον πίνακα λειτουργίας”, δεν υπάρχει μάνιουαλ, δεν υπάρχει διαδικασία, δεν υπάρχει εξέταση. Όλα αυτά τα ζητήματα λοιπόν δεν υπάρχουν. Δεν υπάρχει check list. Όταν μπαίνεις στο αεροπλάνο ο πιλότος έχει check list, ενώ στο τρένο ό, τι θυμάται».

Δείτε τις δηλώσεις του:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .