Τετάρτη, Απριλίου 19

Κόκκινη πιπεριά (τσίλι) : Σύμμαχος στο αδυνάτισμα, ασπίδα προστασίας για την καρδιά

Κόκκινη πιπεριά (τσίλι) Σύμμαχος στο αδυνάτισμα, ασπίδα προστασίας για την καρδιά .jpg  

Για μερικούς ανθρώπους, το πικάντικο φαγητό είναι τρόπος ζωής. Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερο γίνεται συζήτηση γύρω την καυτερή πιπεριά (τσίλι) και τις θαυματουργικές ιδιότητες της, στην αντιμετώπιση ορισμένων μορφών καρκίνου, αλλά και γενικότερα, στη βελτίωση της υγείας μας.

Οι καυτερές πιπεριές, πλούσιες σε βιταμίνη A, B6, C, Κ, φολλικό οξύ και μαγγάνιο, προσφέρουν στον οργανισμό ισχυρά αντιοξειδωτικά, προστατεύοντάς μας έτσι από τις ελεύθερες ρίζες, υπαίτιες για διάφορες ασθένειες.

Ακόμα, όπως αναφέρει το  realsimple.com, παίζει θετικό ρόλο στις βασικές λειτουργίες του οργανισμού που αφορούν τον εγκέφαλο και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Επιπλέον, συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της ομοκυστεΐνης, που αποτελεί σημαντικός παράγοντας για την πρόκληση εμφράγματος, και παράλληλα, επιδρά θετικά στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα, καθώς περιέχει φυτικές ίνες. Επίσης, το λυκοπένιο, που τους προσδίδει το κόκκινο χρώμα, έχει αποδειχτεί ότι μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου και η λουτεΐνη, μαζί με την ζεαξανθίνη, προστατεύει την υγεία των ματιών.

Οι καυτερές πιπεριές, εδώ και χιλιάδες χρόνια χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση διάφορων προβλημάτων υγείας. Είναι πολλά τα οφέλη από την κατανάλωση της καυτερής πιπεριάς. Η καψαϊκίνη είναι η κύρια βιοδραστική φυτική ένωση στις πιπεριές τσίλι, υπεύθυνη για τη μοναδική, πικάντικη γεύση και για τα πολλά οφέλη στην υγεία, όπως εξηγεί στο realsimple.com, η διαιτολόγος Christina Manian, RDN.

Ανακούφιση από τον πόνο

Η καψαϊκίνη, η κύρια βιοδραστική φυτική ένωση στην πιπεριά τσίλι, έχει μερικές μοναδικές ιδιότητες. Συνδέεται με τους υποδοχείς πόνου, οι οποίοι είναι νευρικές απολήξεις που αισθάνονται τον πόνο. Αυτό προκαλεί αίσθηση καψίματος αλλά δεν προκαλεί πραγματικό τραυματισμό. Καθιστά επίσης αυτούς τους υποδοχείς πόνου μη ευαίσθητους σε άλλες μορφές πόνου, όπως η καούρα που προκαλείται από παλινδρόμηση οξέος .

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι όταν 2,5 γραμμάρια κόκκινες πιπεριές τσίλι χορηγήθηκαν καθημερινά σε άτομα με καούρα, ο πόνος επιδεινώθηκε στην αρχή της θεραπείας 5 εβδομάδων, αλλά βελτιώθηκε με την πάροδο του χρόνου. Αυτό υποστηρίζεται από μια άλλη μικρή μελέτη 6 εβδομάδων που δείχνει ότι 3 γραμμάρια τσίλι κάθε μέρα βελτίωσαν την καούρα σε άτομα με παλινδρόμηση οξέος.

Απώλεια βάρους

Η παχυσαρκία, λέει η Manian, είναι μια σοβαρή κατάσταση υγείας που αυξάνει τον κίνδυνο για πολλές χρόνιες ασθένειες, όπως καρδιακές παθήσεις και διαβήτη.

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η καψαϊκίνη, που υπάρχε ιστην κόκκινη πιπεριά, μπορεί να προάγει την απώλεια βάρους μειώνοντας την όρεξη και αυξάνοντας την καύση λίπους. 10 γραμμάρια κόκκινης πιπεριάς τσίλι μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την καύση λίπους τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες . Η καψαϊκίνη μπορεί επίσης να μειώσει την πρόσληψη θερμίδων . Μια μελέτη σε 24 άτομα που κατανάλωναν τακτικά τσίλι ανακάλυψε ότι η λήψη καψαϊκίνης πριν από το γεύμα οδήγησε σε μειωμένη πρόσληψη θερμίδων.

Παρά τα ανάμεικτα στοιχεία, φαίνεται ότι η τακτική κατανάλωση κόκκινων πιπεριών τσίλι ή συμπληρωμάτων καψαϊκίνης μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους όταν συνδυάζεται με άλλες στρατηγικές υγιεινού τρόπου ζωής.

Μακροζωϊα

Μελέτες έδειξαν ότι όσοι καταναλώνουν καφτερές πιπεριές, μείωνουν τις πιθανότητες θανάτου τους κατά 13%. Η μεγάλη περιεκτικότητα της καυτερής πιπεριάς σε βιταμίνη Α και C, αναζωογονεί τον οργανισμό, περιορίζει την πείνα και δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Προστασία για την καρδιά 

Η κόκκινη πιπεριά, στο φαγητό μπορεί να ελαττώσει την αρτηριακή πίεση όσων πάσχουν από υπέρταση, να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και να αμβλύνει την τάση για δημιουργία θρομβώσεων. Η καψαϊκίνη, διεγείρει  την υγεία της καρδιάς, καθώς ελαττώνει τα επίπεδα χοληστερόλης εμποδίζοντας την συσσώρευσή της στον οργανισμό και διεγείροντας την διάσπαση και αποβολή της με τα κόπρανα.

Εμποδίζει επίσης, τη δράση ενός γονιδίου που προκαλεί συστολή των αρτηριών, παράγοντας μία ουσία που λέγεται κυκλοοξυγονάση-2. Η συστολή των αρτηριών περιορίζει την ροή αίματος προς την καρδιά και τα άλλα όργανα και η παρεμπόδιση της δράσης αυτού του γονιδίου σημαίνει ότι βελτιώνεται η παροχή αίματος σε όλο το σώμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .