Σάββατο, Μαΐου 6

Δημήτρης Κωνσταντινίδης: Εκλογές 2023: «Τα φούμαρα και οι μεταξωτές κορδέλες»

Ακόμα και στην εποχή που οι πολιτικοί υπέγραφαν το ένα μνημόνιο μετά το άλλο, επέλεξαν να μειώσουν συντάξεις και να απολύσουν υπαλλήλους παρά να απολύσουν τον πρόεδρο της δημοκρατίας που σπαταλούσε δεκάδες χιλιάδες ευρώ τον μήνα.

Όταν οι Έλληνες ψήφισαν την κατάργηση της Βασιλείας στην Ελλάδα, δεν αντελήφθησαν τότε ότι απλώς αντικατέστησαν την λέξη Βασιλιάς με την λέξη Πρόεδρος, ενώ τα έξοδα συνέχισαν να τρέχουν. 

Και τώρα έχουμε Εκλογές

Γράφει ο Δημήτριος Κωνσταντινίδης*

Περπατώντας στους βρώμικους δρόμους των Ελληνικών πόλεων, διαβάζει κανείς διάφορα συνθήματα. Μερικά από αυτά είναι έξυπνα, και κάποια άλλα ανόητα. Ένα από τα έξυπνα που πρόσφατα διάβασα λέει ότι εάν με τις εκλογές άλλαζε κάτι, θα ήταν παράνομες. Τώρα όμως που και επίσημα μπήκαμε στην προεκλογική περίοδο, όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα θα αρχίσουν να μας πουλάνε φούμαρα για μεταξωτές κορδέλες.

Θα μας πουν ότι θα ενδιαφερθούν για την καθημερινότητα του πολίτη. Είναι τόσο όμορφο, που μπορεί και να το πιστέψω. Αλλά ποιοι είναι αυτοί που θα το πουν αυτό; Δεν είναι αυτοί που επέτρεψαν την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κατοικιών βραχυπρόθεσμης ενοικίασης; Με αποτέλεσμα πρώτον, διάφοροι μεθυσμένοι τουρίστες να φωνασκούν κατά την διάρκεια της νύχτας και να αναστατώνουν τον ύπνο των πολιτών, χωρίς να υπάρχει κανένας έλεγχος και κανένα ενδιαφέρον. Και δεύτερον, οι φτωχοί Έλληνες να μην μπορούν να βρουν κατοικία για να ενοικιάσουν, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης μετατροπής μεγάλου αριθμού κατοικιών σε επιχειρήσεις βραχυπρόθεσμης ενοικίασης. Μα θα πει κάποιος, ελεύθερη αγορά έχουμε, δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε τους ιδιοκτήτες να επιλέξουν αυτή την μορφή επένδυσης. Θα συμφωνήσω απόλυτα, με την διαφορά ότι θα έπρεπε να μπουν κανόνες και για την τοποθεσία, τον μέγιστο αριθμό αλλά και για την φορολόγηση τους. Δεν είναι αυτοί, που με τις αποφάσεις τους επέτρεψαν σε διάφορα αρπακτικά του εξωτερικού να αρπάξουν τις κατοικίες των Ελλήνων που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια τα οποία, απλόχερα έδωσαν οι τράπεζες; Θυμηθείτε τον κύριο Πάτση της ΝΔ και την εταιρία που ο ίδιος έστησε για τον πλουτισμό του σε βάρος των αδυνάτων, τους οποίους υποτίθεται ότι θα προάσπιζε. Δεν είναι αυτοί που όλα τα προηγούμενα χρόνια επέτρεψαν την άναρχη δόμηση των μεγάλων πόλεων, χωρίς να προβλέψουν για πυλωτές στις πολυκατοικίες, με αποτέλεσμα σήμερα να μην υπάρχουν χώροι στάθμευσης; Αναρωτήθηκε όμως κανένας πολιτικός που θα σταθμεύσουν νόμιμα όλα αυτά τα οχήματα τα οποία φορολογούνται βάναυσά;

Θα μας πουν για αξιοκρατία στο δημόσιο. Αυτό και εάν είναι ανέκδοτο. Κάθε φορά που μια καινούργια κυβέρνηση αναλαμβάνει την εξουσία, διορίζει στο δημόσιο τα δικά της παιδιά, προκειμένου να είναι εξασφαλίσει ένα σταθερό ποσοστό ψηφοφόρων, αλλά και για να ελέγχει απόλυτα τους αρμούς της εξουσίας. Έτσι ο εκάστοτε πρωθυπουργός διορίζει πρόεδρο του Αρείου πάγου όχι τον ικανότερο, αλλά αυτόν που δεν θα πει ποτέ όχι και θα νομιμοποιήσει όλες τις παράνομες πράξεις του. Υπόσχονται μια κυβέρνηση αρίστων και τελικά φτειάχνουν μια κυβέρνηση άχρηστων.

Θα μας πουν για την οικονομία. Εδώ είναι που η παροιμία δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα, θα πάρει σάρκα και οστά. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα λέει πως αυτός έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια. Ενώ, η ΝΔ θα υποστηρίζει ότι αυτή έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η χώρα είναι ακόμα σε μνημόνια, απλά δεν αποτελεί θέμα στα δελτία ειδήσεων. Για αυτό άλλωστε και η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει απολύτως καμία απόφαση μόνη της. Μπορεί κάποιοι να διαφωνούν με αυτή την άποψη αλλά οι αριθμοί δεν λένε ποτέ ψέματα. Το δημόσιο χρέος δεν μειώθηκε αλλά αυξήθηκε στο 195% του ΑΕΠ. Οι μισθοί και οι συντάξεις παραμένουν χαμηλοί και οι φόροι συνεχίζουν να είναι υψηλοί. Εκτιμώ δε, ότι την χαριστική βολή στην οικονομία θα φέρουν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία. Εξαιτίας αυτών των κυρώσεων, οι τιμές στην ενέργεια εκτοξεύθηκαν με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός να ξεπεράσει το 11%. Η ΕΕ προσπαθώντας να τιθασεύσει τον πληθωρισμό θα μειώσει τα ομόλογα που κρατάει η Κεντρική τράπεζα και θα αρχίσει να πουλάει και Ελληνικά ομόλογα πιέζοντας προς τα επάνω τα περίφημα και γνωστά σε όλους τους Έλληνες, spreads. Θα προσπαθήσουν βέβαια να μας πείσουν ότι για την ακρίβεια στην ενέργεια και τον πληθωρισμό φταίει ο Πούτιν. Ξεχνάνε βέβαια ότι οι Έλληνες δεν ψηφίζουν στην Ρωσία για Ρώσο πρόεδρο αλλά στην Ελλάδα για Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος θα έπρεπε να είναι υπεύθυνος και υπόλογος για όλες τις λανθασμένες αποφάσεις που παίρνει. Αν η Ευρώπη αποφάσισε να πυροβολήσει τα πόδια της, αυτό δεν σημαίνει ότι έπρεπε να ακολουθήσει και η φτωχή και καταχρεωμένη Ελλάδα. Εξάλλου, δεν ήταν ο Πούτιν που αποφάσισε την απολιγνιτοποίηση στην Ελλάδα. Ούτε θυμάμαι να μας έδωσε χρήματα η Ουκρανία όταν οι Ευρωπαίοι μας απειλούσαν με πτώχευση και επέβαλαν το ένα μνημόνιο μετά το άλλο.

Θα μας πουν ότι όλοι οι πολίτες θα πρέπει να κάνουμε θυσίες για να ανταποκριθούμε στο συνεχώς αυξανόμενο κόστος της ενέργειας. Πρόσφατα μάλιστα ο κύριος Πρωθυπουργός είπε ότι φθηνή ενέργεια είναι η ενέργεια που δε καταναλώθηκε ποτέ. Προσπαθώντας βέβαια να μας πει ότι είμαστε σπάταλοι. Αναρωτιέμαι, πόσο είναι το κόστος θέρμανσης και κλιματισμού της Βουλής. Πόσο είναι το συνολικό κόστος του Προέδρου της δημοκρατίας, μαζί με τα έξοδα του προσωπικού που τον υποστηρίζει. Και για ποιο λόγο θα πρέπει να πληρώνουμε τόσο ακριβά έναν άνθρωπο που η μόνη του δουλειά είναι να μας λέει ότι έχουμε δημοκρατία. Ήμουν μόλις 10 ετών όταν οι Έλληνες ψήφισαν την κατάργηση της Βασιλείας στην Ελλάδα. Δεν αντελήφθησαν τότε ότι απλώς αντικατέστησαν την λέξη Βασιλιάς με την λέξη Πρόεδρος, ενώ τα έξοδα συνέχισαν να τρέχουν. Ακόμα και στην εποχή που οι πολιτικοί υπέγραφαν το ένα μνημόνιο μετά το άλλο, επέλεξαν να μειώσουν συντάξεις και να απολύσουν υπαλλήλους που έπαιρναν χίλια ευρώ τον μήνα, παρά να απολύσουν τον πρόεδρο της δημοκρατίας που σπαταλούσε δεκάδες χιλιάδες ευρώ τον μήνα.

Θα μας πουν ότι θα νοικοκυρέψουν το κράτος. Αλλά είναι αυτοί που πήραν ένα σωρό ανόητες αποφάσεις κατασπαταλώντας το δημόσιο χρήμα και όταν ξεσκεπάζεται κάποιο σκάνδαλο με περισσή αλαζονεία λένε αναλαμβάνω το πολιτικό κόστος. Ξεχνάνε βέβαια να αναφερθούν στο οικονομικό κόστος το οποίο φορτώνουν στις πλάτες των δικών μας παιδιών. Αυτοί δεν είναι που ενέκριναν την ύπαρξη τριών δημόσιων τηλεοπτικών καναλιών και μετά πρόσθεσαν το κόστος της λειτουργίας τους στον λογαριασμό του ρεύματος; Αυτοί δεν είναι που ενώ το κόστος του ρεύματος αυξήθηκε κατακόρυφα αρνούνται πεισματικά να το αφαιρέσουν από τους λογαριασμούς του ρεύματος; Ο κύριος Τσίπρας δεν είναι που εναντιώθηκε στο κλείσιμο της ΕΡΤ3 στην Θεσσαλονίκη; Ο κύριος Τσίπρας δεν είναι που εν μέσω capital controls και οικονομικής δυσπραγίας εγκαινίασε γραφείο πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη; Ο κύριος Μητσοτάκης δεν είναι που κατηγορούσε τον τότε πρωθυπουργό για το γραφείο στην Θεσσαλονίκη, και μόλις ανέλαβε αυτός αντί να το καταργήσει, το διατήρησε αλλάζοντας απλά την διευθύντρια;

Θα μας πουν για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Και είναι αυτοί οι ίδιοι που για διάφορους ιδεολογικούς ή οικονομικούς λόγους, άνοιξαν τα σύνορα και επέτρεψαν την ασύδοτη είσοδο εκατομμυρίων λαθρομεταναστών με εντελώς διαφορετική κουλτούρα. Με αποτέλεσμα να αυξηθεί η εγκληματικότητα, να αλλοιωθεί ο κοινωνικός ιστός της χώρας και να κινδυνεύουμε να χάσουμε την χώρα χωρίς πόλεμο εξαιτίας του δημογραφικού. Δεν είναι αυτοί, οι ηθικοί αυτουργοί του φόνου της Νικολέτας; Δεν είναι αυτοί, οι ηθικοί αυτουργοί της παράλυσης της Μυρτούς; Δεν είναι αυτοί, που από την μια κλείνουν αστυνομικά τμήματα στην περιφέρεια και από την άλλη αυξάνουν τους αστυνομικούς στην φύλαξη πολιτικών προσώπων και μεγάλό-δημοσιογράφων;

Θα μας πουν για την υγεία και για το πόσο καλά ανταποκρίθηκε η κυβέρνηση στην πανδημία. Θα αποκρύψουν όμως επιμελώς τα πλήρη στατιστικά στοιχεία για την γενική θνησιμότητα του πληθυσμού μετά τον μαζικό εμβολιασμό. Ταυτόχρονα, την στιγμή που πληθώρα κυβερνητικών στελεχών φωτογραφίζονταν με υπερηφάνεια μαζί με τον πρόεδρο της Pfizer, ποτέ δεν ακούστηκαν φωνές διακεκριμένων ιατρών οι οποίοι είχαν διαφορετική άποψη. Από την άλλη πλευρά, ποτέ δεν προσπάθησαν με λογικά επιχειρήματα να πείσουν τους πολίτες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Αντ’ αυτού επέβαλαν πρόστιμα σε υπέργηρους συνταξιούχους των οποίων η σύνταξη έγινε φιλοδώρημα με απόλυτη ευθύνη των πολιτικών που κυβέρνησαν «δημοκρατικά» την χώρα, μετά την μεταπολίτευση. Ο κύριος Μητσοτάκης δεν είναι που έβαλε σε διαθεσιμότητα τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς και άφησε ανθρώπους να πεθαίνουν από έλλειψη ιατρών, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τις δικές του εμμονές; Και φυσικά όπως όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, θα καταπολεμήσουν το φακελάκι. Ο Θεός να μας φυλάει να μην αρρωστήσουμε, γιατί εάν αρρωστήσουμε τα κρεβάτια στα νοσοκομεία δεν θα είναι κατειλημμένα από ανεμβολίαστους αλλά από λαθρομετανάστες, που απλά σπαταλάνε δημόσιους πόρους χωρίς να πληρώνουν τίποτα.

Θα μας πουν για μείωση της ανεργίας και ανάπτυξη. Αλλά κανένας δεν θα πει τι σημαίνει ανάπτυξη και πώς θα την υλοποιήσει στην πράξη. Πώς θα προσελκύσουν άμεσες επενδύσεις από το εξωτερικό; Γιατί άραγε στην Ελλάδα δεν κατασκευάζουμε τίποτα, και απλά καταναλώνουμε προϊόντα που εισάγουμε από το εξωτερικό με αποτέλεσμα  να έχουμε αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο με ότι αυτό συνεπάγεται; Φταίνε οι επιχειρηματίες, τα πανεπιστήμια, η κυβέρνηση ή οι τράπεζες; Πώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να αντιμετωπίσει αυτό το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο; Τοποθετώντας έναν ιστορικό στην θέση του υπουργού ανάπτυξης; Ένας ιστορικός που το μόνο που έκανε ήταν να περιδιαβαίνει τα κανάλια και να διαφημίζει την αποτελεσματικότητα του καλαθιού του νοικοκυριού. Ξέχασε όμως να μας πει, ότι πρώτον τα επιδόματα είναι δείκτης φτώχιας και δεύτερον τα εισοδηματικά κριτήρια που επιβάλουν, εξαιρούν από αυτά την πλειοψηφία των πολιτών που απλά φυτοζωούν, πληρώνοντας αβάσταχτους φόρους.

Θα μας πουν για την παιδεία και τις μεταρρυθμίσεις που «θα» κάνουν. Αλλά δεν θα μας πουν ότι τα δικά τους παιδιά σπουδάζουν όλα σε ιδιωτικά πανεπιστήμια του εξωτερικού και όχι στα άθλια ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια. Δεν θα μας πουν με ποια κριτήρια επιλέγονται οι καθηγητές που διδάσκουν στα δημόσια πανεπιστήμια. Και ότι με τηλεφωνικές παρεμβάσεις, παίρνουν προαγωγές άνθρωποι που δεν μπορούν να διδάξουν απλή αριθμητική σε δημοτικό σχολείο. Θα ξεχάσουν να μας εξηγήσουν, γιατί όλοι οι ικανοί νέοι φεύγουν στο εξωτερικό. Και τέλος, θα ξεχάσουν να μας πουν ότι με τις δικές του αποφάσεις μετέτρεψαν όλα τα πανεπιστήμια σε πολιτικά καφενεία, όπου η κάθε μετριότητα και ανθυπομετριότητα  ονειρεύεται να γίνει πολιτικός και αντί να διαβάζει, περιέρχεται τους χώρους του πανεπιστημίου κάνοντας προσηλυτισμό και προπαγάνδα.

Αναφορικά με το έγκλημα στα Τέμπη, ο ένας θα κατηγορήσει για ανικανότητα και ανευθυνότητα τον άλλο προσπαθώντας να αποκομίσει κέρδη επάνω στα άψυχα κορμιά αθώων ανθρώπων. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι και οι δύο αδιαφόρησαν. Ο κύριος Μητσοτάκης δεν είναι που εδώ και τέσσερα χρόνια δεν ολοκλήρωσε το έργο της τηλεδιοίκησης; Ο κύριος Τσίπρας δεν είναι που μετέτρεψε την κλοπή χάλκινων καλωδίων του ΟΣΕ από κακούργημα σε πλημμέλημα, για να ικανοποιήσει το δικό του ακροατήριο; Επιπλέον, η περίφημη δικαστική έρευνα που υποτίθεται θα βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο, δεν θα βρει κανέναν άλλο υπεύθυνο πέραν από τον σταθμάρχη και τον άμεσο προϊστάμενο του. Ποιος όμως ήταν αυτός που πήρε τηλέφωνο για την μετάταξη του αχθοφόρου από τα τραίνα στο υπουργείο παιδείας; Και ποιος ήταν αυτός που πήρε τηλέφωνο για να επιστρέψει ο αχθοφόρος, μετά από δέκα χρόνια, ξανά στα τρένα; Και μάλιστα ως σταθμάρχης στην Λάρισα; Δηλαδή στον ποιο απαιτητικό σταθμό της χώρας;

Δεν ξέρω εάν θα τολμήσουν να μιλήσουν για εθνικά θέματα, γιατί πρώτον το θέμα δεν απασχολεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού και δεύτερον η αποτυχία τους είναι τόσο μεγάλη που καλύτερα να το αφήσουν έξω. Τι να θυμηθεί κανείς για αυτό το θέμα. Την προδοτική συμφωνία των Πρεσπών. Τις καθημερινές αναπάντητες προσβολές των Τούρκων τα τελευταία δύο χρόνια; Την έλλειψη υψηλής εθνικής στρατηγικής που θα είναι σταθερή και υπεράνω κομμάτων; Την ισχυρή τουρκική αμυντική βιομηχανία η οποία εξάγει αμυντικό υλικό και κατασκευάζει stealth UAV, την ώρα που εμείς κλείνουμε τα ναυπηγία και την ΕΛΒΟ; Τον τρόπο επιλογής της ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας; Τα ιδιωτικά κανάλια που παίζουν τούρκικα σίριαλ με τις ευλογίες της κυβέρνησης ενισχύοντας με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ την τουρκική οικονομία; Τον τεράστιο αριθμό λαθρομεταναστών που με τις ευλογίες των πολιτικών κατέκλυσαν την χώρα; Δεν ήταν ο κύριος Μητσοτάκης που επέλεξε τον κύριο Στεφανή για υφυπουργό άμυνας, εκτιμώντας της φανταστικές του επιδόσεις, στην διαχείριση των λαθρομεταναστών επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ; Δεν ήταν ο κύριος Τσίπρας που έλεγε ότι το Αιγαίο δεν έχει σύνορα;

Σε αυτό το τρελό πανηγύρι της δήθεν δημοκρατίας, ο ένας θα κατηγορεί τον άλλο για διαφθορά και θα τον απειλεί με ειδικά δικαστήρια, ενώ η πραγματική αλήθεια είναι ότι όλοι τους ανεξαιρέτως, είναι διεφθαρμένοι. Ταυτόχρονα θα προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν με ψευτοδιλήμματα του τύπου ή εγώ ή το χάος και η καταστροφή. Προσέξτε γιατί το δίλημμα μπορεί να είναι πραγματικό, αλλά ποιος να τους πιστέψει όταν εδώ και χρόνια έχασαν κάθε ίχνος αξιοπιστίας.  Έτσι θα φτάσουμε στη ημέρα τον εκλογών όπου ο κυρίαρχος λαός θα αποφασίσει με την ψήφο του, σε ποιόν θα δώσει την εξουσιοδότηση να τον διοικήσει αυταρχικά, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Αν βέβαια, δεν αλλοιώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα με ένα κακόβουλο λογισμικό, προκειμένου να διορθώσουν τα λάθη του λαού. Πολλοί θα συμφωνήσουν με αυτά που γράφω, και εύλογα θα αναρωτηθούν και ποιόν να ψηφίσω. Δυστυχώς δεν έχω καμία απάντηση για αυτό το ερώτημα. Ένας πολύ καλός μου φίλος, ρώτησε την κόρη του για το τι να ψηφήσει, με την σκέψη ότι το μέλλον ανήκει σε αυτήν. Πριν όμως αποφασίσετε για το  τι θα ψηφίσετε, διαβάστε την φάρμα των ζώων του George Orwell. Μην το διαβάσετε όμως, γρήγορα σαν παραμύθι, αλλά αργά γιατί είναι φιλοσοφία βαθιά κρυμμένη μέσα σε αλληγορία.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να απευθυνθώ σε όλους τους φιλόδοξους πολιτικούς και να τους πω ότι στην Ελλάδα δεν ψηφίζουμε τον ικανότερο. Απλά τιμωρούμε τον προηγούμενο. Δεν κέρδισε ο κύριος Τσίπρας τις εκλογές το 2015. Τις έχασε ο κύριος Σαμαράς. Δεν κέρδισε τις εκλογές του 2019 ο κύριος Μητσοτάκης, τις έχασε ο  κύριος Τσίπρας. Για αυτό μην φουσκώνετε από αλαζονεία, γιατί προκαλείτε.

  *Σχης (εα) Δημήτριος Κωνσταντινίδης

  MS National Grand Strategy, NDU Washington D.C

  MBA, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

 https://www.militaire.gr/ekloges-2023-ta-foymara-kai-oi-metaxotes-kordeles-dimitris-konstantinidis/

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .