Σάββατο, Μαΐου 6

ΑΑΔΕ: Σφίγγει ο κλοιός για τους ιδιοκτήτες αδήλωτων Airbnb


Νέο πρωτόκολλο συνεργασίας με τις τρεις μεγάλες πλατφόρμες, Airbnb Ireland UC, Booking.com BVκαι VRBO Expedia Group Vacation Rentals Ireland Limited, θα συνάψει η ΑΑΔΕ, προκειμένου να εντοπίσει τους ιδιοκτήτες που αρνούνται να δηλώσουν τα εισοδήματά τους.

Το νέο πρωτόκολλο θα προβλέπει την αναλυτική και ποιοτικότερη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των πλατφορμών και της ΑΑΔΕ τόσο για τα εισοδήματα που κερδίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων όσο και για το μητρώο που δηλώνουν στις πλατφόρμες. Αυτό σημαίνει ότι οι πλατφόρμες θα αποβάλλουν

αυτόματα όσους ιδιοκτήτες ακινήτων είτε δεν δηλώνουν τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ) είτε δηλώνουν ψεύτικο μητρώο.



Με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν από τις πλατφόρμες στην ΑΑΔΕ, διαπιστώθηκε ότι είναι συνολικά 140.000 ακίνητα είναι εγγεγραμμένα. Από αυτά, το 37% είχε δηλώσει ψεύτικο Αριθμό Μητρώου Ακινήτων. Συγκεκριμένα, για 51.800 περιπτώσεις δεν υπήρχε ΑΜΑ. Εξ αυτών συμμορφώθηκαν 34.188, πληρώνοντας και τους αναλογούντες φόρους που προέκυψαν και οι οποίοι ανήλθαν σε 102 εκατ. ευρώ, ενώ 17.612 αποβλήθηκαν από τις πλατφόρμες.

Σημειώνεται ότι από το 2024 τα ποσά που προκύπτουν από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις θα είναι προσυμπληρωμένα στο έντυπο Ε2 με βάση τα στοιχεία που θα αντλούνται από τις τρεις πλατφόρμες. Ωστόσο, διαχειριστές και ιδιοκτήτες θα έχουν τη δυνατότητα να τροποποιούν τους κωδικούς, καθώς ενδεχομένως να έχουν διαθέσει τα ακίνητά τους με άλλους τρόπους. Σημειώνεται ότι το περασμένο έτος τα ποσά που εισπράχθηκαν από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων ξεπέρασαν τα 550 εκατ. ευρώ.

Από την 1η Ιουλίου θα ξεκινήσουν οι εντατικοί έλεγχοι από την ΑΑΔΕ Συνεπώς όσοι ιδιοκτήτες διαπιστώσουν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων και των εισοδημάτων που δήλωσαν στις αρχικές δηλώσεις, θα πρέπει να τα διορθώσουν πριν από την οριστικοποίηση των δηλώσεων, διαφορετικά, κινδυνεύουν να φορολογηθούν στο 100% των εισοδημάτων που έχουν δηλωθεί με τις αρχικές δηλώσεις, ακόμη κι αν δεν είναι οι τελικοί δικαιούχοι όλων των εισπράξεων.

 https://www.aftodioikisi.gr/oikonomia/aade-sfiggei-o-kloios-gia-toys-idioktites-adiloton-airbnb/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .