Σάββατο, Μαΐου 6

Κεφίρ: Τα οκτώ σημαντικά οφέλη του για την υγεία μας

Έχει κερδίσει δημοτικότητα στον δυτικό κόσμο ως ρόφημα πλούσιο σε προβιοτικά

Κεφίρ: Τα οκτώ σημαντικά οφέλη του για την υγεία μας
Το κεφίρ είναι ένα ποτό που έχει υποστεί ζύμωση που παρασκευάζεται από γάλα ή νερό και κόκκους κεφίρ, που είναι ένας συνδυασμός βακτηρίων και μαγιάς. Αυτό το ελαφρώς πικάντικο και αναβράζον ρόφημα καταναλώνεται εδώ και αιώνες στην Ανατολική Ευρώπη και την Ασία για τα πολλά οφέλη του για την υγεία. Τα τελευταία χρόνια, έχει κερδίσει δημοτικότητα στον δυτικό κόσμο ως ρόφημα πλούσιο σε προβιοτικά.

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία όταν καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες. Το κεφίρ είναι μια ισχυρή πηγή προβιοτικών και μπορεί να έχει αρκετές θετικές επιδράσεις στη συνολική υγεία.

Τα βασικά οφέλη του κεφίρ για την υγεία

Βελτιώνει την υγεία του εντέρου

Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας του εντέρου προάγοντας την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο. Αυτά τα βακτήρια μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της πέψης και στη μείωση του κινδύνου πεπτικών διαταραχών όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Το κεφίρ περιέχει μια σειρά από ευεργετικά βακτήρια και μαγιά που μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτά τα μικρόβια μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των επιβλαβών παθογόνων και στην μείωση του κινδύνου λοιμώξεων.

Μειώνει την φλεγμονή

Η χρόνια φλεγμονή συνδέεται με πολλά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και του καρκίνου. Το κεφίρ περιέχει προβιοτικά και άλλες ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της φλεγμονής στο σώμα, μειώνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο αυτών των χρόνιων ασθενειών.

Βελτιώνει την υγεία των οστών

Είναι μια καλή πηγή ασβεστίου, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση γερών οστών. Επιπλέον, τα προβιοτικά στο κεφίρ μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της απορρόφησης του ασβεστίου και άλλων μετάλλων, ενισχύοντας περαιτέρω την υγεία των οστών.

Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Τα προβιοτικά στο κεφίρ μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση της φλεγμονής και στη βελτίωση της υγείας του εντέρου, κάτι που με την σειρά του συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Επιπλέον, είναι μια τροφή με λίγες θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, συνδυασμός που μειώνει την πείνα και στην προωθεί το αίσθημα πληρότητας.

Μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία

Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι τα προβιοτικά έχουν θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία. Η περιεκτικότητα του κεφίρ σε προβιοτικά μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των συμπτωμάτων του άγχους και της κατάθλιψης, αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα.

Μπορεί να βελτιώσει την υγεία του δέρματος

Τα προβιοτικά μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας του δέρματος. Αυτά τα ευεργετικά μικρόβια μειώνουν την φλεγμονή, η οποία με την σειρά της μειώνει την ακμή και άλλες δερματικές παθήσεις.

Μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα αλλεργίας

Περιέχει ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, δυνητικά μειώνοντας τη σοβαρότητα των αλλεργικών αντιδράσεων.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν είναι όλα τα είδη κεφίρ ίδια. Τα οφέλη του για την υγεία μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τα συγκεκριμένα στελέχη βακτηρίων και μαγιάς που υπάρχουν στο ποτό. Επιπλέον, ορισμένα εμπορικά διαθέσιμα προϊόντα μπορεί να περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, τα οποία μπορούν να αναιρέσουν ορισμένα από τα οφέλη για την υγεία.

Για να πάρετε τα περισσότερα οφέλη για του κεφίρ για την υγεία είναι καλύτερο να επιλέξετε απλές, χωρίς ζάχαρη ποικιλίες.

Διατροφική αξία του κεφίρ

Η θρεπτική αξία του ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με τα συστατικά και την τεχνική της ζύμωσης. Έρευνα του 2017 εκτιμά ότι το παραδοσιακό κεφίρ γάλακτος αποτελείται από περίπου:

  • 90% νερό
  • 6% φυσικά σάκχαρα
  • 3,5% λιπαρά
  • 3% πρωτεΐνη

Περιέχει επίσης μια σειρά από βιταμίνες και μέταλλα, όπως:

  • βιταμίνες Β
  • βιταμίνη C
  • Βιταμίνη Α
  • βιταμίνη Κ
  • μαγνήσιο
  • ασβέστιο
  • κάλιο

Είναι ποτό χωρίς γλουτένη;

Οι κόκκοι κεφίρ δεν σχετίζονται με το σιτάρι ή τη βρώμη. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει γλουτένη σε ένα παραδοσιακό ρόφημα κεφίρ που περιέχει μόνο γάλα και ζωντανές καλλιέργειες.

Ωστόσο, ορισμένες μάρκες μπορεί να χρησιμοποιούν βρώμη και άλλα προϊόντα που περιέχουν γλουτένη για να προσθέσουν γεύση ή να αλλάξουν την υφή του υγρού. Ελέγχετε πάντα την ετικέτα πριν το αγοράσετε.

Είναι ποτό χωρίς λακτόζη;

Πολλά ροφήματα κεφίρ βασίζονται σε ένα είδος γαλακτοκομικού γάλακτος. Η διαδικασία ζύμωσης μειώνει την ποσότητα λακτόζης που περιέχει αυτό το γάλα, αλλά αυτό δεν τα καθιστά απαραιτήτως απαλλαγμένα από λακτόζη. Μπορεί να υπάρχουν ακόμα ίχνη λακτόζης, ανάλογα με το προϊόν.


Μερικοί με ήπια δυσανεξία στην λακτόζη μπορεί να συνεχίσουν να ανέχονται το κεφίρ εάν η ποσότητα της λακτόζης είναι ελάχιστη. Όσοι έχουν πιο σοβαρές δυσανεξίες ή αλλεργίες μπορεί να ωφεληθούν περισσότερο από ένα μη γαλακτοκομικό κεφίρ.

  pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .