Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του «Elafonisos Eco Week» καλωσόρισε εκ μέρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τον Πρίγκιπα Αλβέρτο Β’ του Μονακό ως επίτιμου προσκεκλημένου και τον ευχαρίστησε για τη στήριξη της προσπάθειας που γίνεται για την επίτευξη των στόχων της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι η δουλειά που πρέπει να γίνει για την επίτευξη των στόχων είναι αρκετή, «διότι θα πρέπει να αλλάξουμε δεδομένα και συνήθειες, κακές ως επί το πλείστον, δεκάδων ετών» και να επικεντρωθεί στους εξής τέσσερις άξονες, που περιλαμβάνονται και στη Συμφωνία Δημάρχων:

Στην ενέργεια που σημαίνει μείωση κατανάλωσης, παραγωγή καθαρής ενέργειας και αποθήκευση ενέργειας.

«Δεν έχει νόημα, είπε ο κ. Παπαστεργίου, να παράγουμε απλά καθαρή ενέργεια, αν τα κτίριά μας παραμένουν ενεργοβόρα. Άρα πρέπει να έχουμε μείωση της κατανάλωσης και παραγωγή καθαρής ενέργειας. Η χώρα έχει πολλές ΑΠΕ και ο στόχος μας πρέπει να είναι η μεγαλύτερη αποθήκευση ώστε να έχουμε ενέργεια όταν τη χρειαζόμαστε».

Στα απορρίμματα, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ  «η Αυτοδιοίκηση θέλει να «παλέψει» περισσότερο και το κράτος πρέπει σε ρόλο ρυθμιστικό να βάλει σε μια σειρά τα θέματα που αφορούν την ανακύκλωση, με αρχή, μέση και τέλος. «Αναφορικά με το τέλος ταφής, για το οποίο διαφωνούμε ως Αυτοδιοίκηση, πρέπει να δούμε πώς θα επιστρέψει γρήγορα πίσω στους Δήμους, ώστε να τρέξουν προγράμματα διαλογής στην πηγή και να τρέξουν οι μονάδες ανάκτησης ανακύκλωσης».

Στη βιώσιμη κινητικότητα. «Δεν έχει κανένα νόημα στις
 περισσότερες ελληνικές πόλεις, εξαιρώ τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, να κινούμαστε τόσο πολύ με αυτοκίνητα, ακόμα και αν αυτά τα αυτοκίνητα είναι ηλεκτρικά» τόνισε ο κ. Παπαστεργίου. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη, για ανασχεδιασμό και «άνοιγμα» των πόλεων ειδικά τώρα που τρέχουν τόσο πολλά χρηματοδοτικά προγράμματα αναπλάσεων».

Κινητοποίηση πολιτών. «Τίποτε από όλα αυτά, ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου, δεν θα δουλέψει εάν δεν καταφέρουμε να κινητοποιήσουμε τους ανθρώπους μας, τους πολίτες μας».

Η εκδήλωση περιλαμβάνει σειρά από δραστηριότητες, όπως το Συμπόσιο για την Οικολογική Βιωσιμότητα, τη
  Σύνοδο Κορυφής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ και του Δήμου Ελαφονήσου.

Η εκδήλωση οργανώνεται από τον Οικολογικό Σύλλογο Ελαφονήσου και
διαρκεί έως τις 4 Ιουνίου.