Τετάρτη, Μαΐου 31

Συκαλάκι γλυκό κουταλιού. Η συνταγή αναλυτικά


Συκαλάκι γλυκό κουταλιού

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Τώρα είναι η εποχή! Τα πρώτα πράσινα σύκα έφτασαν! Να πώς τα κάνουμε γλυκό του κουταλιού. Αυτή την εποχή οι συκιές έχουν δέσει τους καρπούς τους και έχουν ένα απίστευτο άρωμα και μια μοναδική γεύση.

Ένα από τα μυστικά για το γλυκό του κουταλιού σύκο είναι και τα αμύγδαλα, με τα οποία παραγεμίζουμε τους καρπούς. Είναι μια διαδικασία που έχει λίγο παραπάνω κόπο (αφού πρέπει να γεμίσουμε τα σύκα ένα-ένα) αλλά, εκτός από τη γεύση που χαρίζει, βοηθά τα σύκα να διατηρήσουν

τέλεια το σχήμα τους κατά τη διάρκεια του βρασμού. Ακόμα καλύτερα εάν «κρύψουμε» μέσα σε κάθε καρπό από ένα αμύγδαλο και ένα μοσχοκάρφι.

Το γλυκό του κουταλιού σύκο, σερβιρισμένο σκέτο, με ένα ποτήρι παγωμένο νερό, είναι εξαιρετικό. Επίσης πάει τέλεια με γιαούρτι, συνοδεύει μια ποικιλία τυριών και δίνει χαρακτήρα σε τσιζκέικ. Το καλοκαίρι τρελαινόμαστε για λίγο γλυκό συκαλάκι πάνω από παγωτό κρέμα.

ΥΛΙΚΑ

3 βάζα των 500 γρ.

1 κιλό σύκα, άγουρα

1000 γρ. ζάχαρη

700 ml νερό

500 γρ. αμύγδαλα ωμά

γαρύφαλλα (όσα τα σύκα)

χυμό από 2 λεμόνια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε τα σύκα σε μια κατσαρόλα και τα καλύπτουμε με νερό.

Αφήνουμε να πάρουν βράση. Από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε για περίπου 10 λεπτά να μαλακώσουν.

Τα μεταφέρουμε αμέσως σε νερό με πάγο να κρυώσουν. Τα αφήνουμε σε νερό για δύο μέρες, αλλάζοντας νερό τρεις φορές τη μέρα.

Μετά τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε, με την πλευρά του κοτσανιού προς τα πάνω, να στραγγίξουν καλά πάνω σε πετσέτες, προσέχοντας μην τα ζουλήξουμε.

Στην κάτω πλευρά κάθε σύκου χώνουμε ένα αμύγδαλο και ένα γαρύφαλλο. Τα αφήνουμε πάλι να στεγνώσουν για περίπου μία ώρα.

Σε μια πλατιά ρηχή κατσαρόλα βάζουμε τα συκα, τα αμύγδαλα που περίσσεψαν, τη ζάχαρη και το μετρημένο νερό. Δεν ανακατεύουμε με κουτάλα. Απλά σείουμε την κατσαρόλα όποτε χρειάζεται. Ξαφρίζουμε όποτε είναι αναγκαίο την επιφάνεια.

Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να βράσουν και να δέσει το σιρόπι περίπου 30-40 λεπτά.

Στο τέλος προσθέτουμε τον χυμό λεμόνι και βράζουμε για 2-3 λεπτά ακόμη.

Διατηρούμε σε αποστειρωμένα βάζα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .