Τα κιλά μας απασχολούν όλους και δεν είναι λίγοι εκείνοι που προσπαθούν να χάσουν κιλά κι ακόμη περισσότεροι εκείνοι που προσπαθούν να διατηρήσουν έναυγιές σωματικό βάρος. Σε κανέναν λοιπόν δεν αρέσει η αίσθηση ότι δεν μπορεί να κλείσει το φερμουάρ από το αγαπημένο του τζιν. Εάν λοιπόν έχετε παρατηρήσει αλλαγές προς τα πάνω στην ζυγαριά σας, ίσως αξίζει να δείτε –πέραν της διατροφής και της σωματικής άσκησης-, και τα φάρμακα που λαμβάνετε.
Είναι γεγονός ότι αρκετά φάρμακα, μπορούν να ανοίξουν την όρεξη και να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους. Γι’ αυτό όταν πρόκειται να ακολουθήσετε μια φαρμακευτική αγωγή, να ρωτάτε πάντα το γιατρό για τις πιθανές παρενέργειες του φαρμάκου, έτσι ώστε να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων όταν ανεβείτε στη ζυγαριά.
Μην κάνετε τον γιατρό του εαυτού σας!
Δεν πρέπει ποτέ και για κανένα λόγο να σταματήσετε αυθαίρετα ένα φάρμακο που έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας, χωρίς προηγουμένως να τον συμβουλευτείτε. Μπορείτε (και πρέπει!) να μιλήσετε μαζί του για τις ανησυχίες σας για να δείτε εάν υπάρχει διαφορετική επιλογή θεραπείας. Και να θυμάστε ότι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε το βάρος υπό έλεγχο, όταν παίρνετε ένα φάρμακο που μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους, είναι η τακτική σωματική άσκηση και η υγιεινή διατροφή.
Δείτε λοιπόν κάποια από τα φάρμακα συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους
1 / Αντικαταθλιπτικά
Οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης, ή SSRIs, περιλαμβάνουν δημοφιλή αντικαταθλιπτικά. Και ενώ αυτά τα φάρμακα αλλάζουν τη ζωή (και μάλιστα σώζουν) είναι επίσης γνωστό ότι μπορεί να επηρεάσουν την όρεξη και τις συνήθειες άσκησης. Εαν λοιπόν παρατηρήσετε αύξηση βάρους, μιλήστε με τον γιατρό σας. Ωστόσο μην σταματήσετε ποτέ από μόνοι σας την αγωγή που σας έχει δοθεί, διότι μπορεί να εμφανιστούν δυσάρεστες παρενέργειες.
2 / Ινσουλίνη
Για τα άτομα που ζουν με διαβήτητύπου 1, η λήψη ινσουλίνης είναι αδιαπραγμάτευτη. Μπορεί, ωστόσο, να αναγκάσει το σώμα σας να μετατρέψει τη ζάχαρη σε λίπος πιο εύκολα εάν το παρακάνετε με τα γλυκά. Δεδομένου λοιπόν ότι η λήψη του φαρμάκου δεν είναι προαιρετική αλλά απαραίτητη, θα πρέπει να προσέχετε και να περιορίσετε από τη διατροφή σας τα σακχαρώδη τρόφιμα και ποτά.
3 / Κορτικοστεροειδή
Σ΄αυτή την κατηγορία ανήκουν αρκετές ουσίες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών και έχουν ένα κοινό γνώρισμα: την αυξημένη ικανότητά τους να καταπολεμούν τις φλεγμονές. Τα φάρμακα αυτά, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την πρεδνιζόνη και την κορτιζόνη, είναι αποτελεσματικά και σε κάποιες περιπτώσεις αναντικατάστατα. Ωστόσο μπορεί να διευκολύνουν την κατακράτηση υγρών και να προκαλέσουν πρηξίματα στο σώμα1. Επιπλέον, τα κορτισκοστεροειδή μπορούν να προκαλέσουν μια δυσανάλογη κατανομή του σωματικού λίπους γύρω από την κοιλιά2. Γενικά, όσο μεγαλύτερη είναι η δόση του στεροειδούς και όσο περισσότερο χρονικό διάστημα το παίρνετε, τόσο πιο πιθανό είναι να αντιμετωπίσετε αύξηση βάρους, λένε οι ειδικοί και σ΄αυτή την περίπτωση πρέπει να είστε περισσότερο επιμελείς με τη διατροφή και την άσκηση. Τα καλά νέα, ωστόσο είναι μετά τη διακοπή του φαρμάκου (από έξι μήνες έως ένα χρόνο μετά), χάνεται το επιπλέον βάρος. Επίσης τα από του στόματος στεροειδή συνιστώνται συνήθως για μικρό χρονικό διάστημα, γεγονός που περιορίζει τις παρενέργειες.
4 / Αντιψυχωσικά
Τα αντιψυχωσικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας και της διπολικής διαταραχής μπορεί να έχουν την ατυχή παρενέργεια να προκαλούν αύξηση βάρους. Τα φάρμακα αυτής της κατηγορίας διευκολύνουν την αύξηση του βάρους, καθώς από τη μία επιδρούν στους νευρομεταβιβαστές που ενέχονται στη ρύθμιση της όρεξης και από την άλλη παρεμβαίνουν στο μεταβολισμό της γλυκόζης και διευκολύνουν τη συσσώρευση λίπους αυξάνοντας χοληστερόλη και τριγλυκερίδια και θέτοντας τους ασθενείς σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν μεταβολικό σύνδρομο3
Ωστόσο σήμερα υπάρχουν κατηγορίες αντιψυχωσικών που έχουν έχουν μικρότερες πιθανότητες να προκαλέσουν αύξηση βάρους.
5 / Αντιισταμινικά
Δεν είναι μόνο τα συνταγογραφούμενα φάρμακα για τις αλλεργίεςπου μπορεί να σας κάνουν να μην χωράτε πια στα παλιά σας ρούχα. Το ίδιο ισχύει και για τα φάρμακα που λαμβάνονται χωρίς ιατρική συνταγή (τα λεγόμενα OTC). Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που λαμβάνουν ορισμένα αντιισταμινικά σε τακτική βάση έχουν υψηλότερο σωματικό βάρος και περιφέρεια μέσης σε σύγκριση με εκείνους που δεν παίρνουν4. Τα αντιισταμινικά όπως η φεξοφεναδίνη και η σετιριζίνη5 είναι μεταξύ εκείνων που μελέτες έχουν δείξει ότι σχετίζονται με την αύξηση βάρους, ειδικά στα παιδιά. Οι επιστήμονες δεν έχουν εντοπίσει ακριβώς γιατί συμβαίνει αυτό, ωστόσο θεωρούν ότι μπορεί να οφείλεται σε αυξημένη όρεξη, λήθαργο ή μεταβολικές αλλαγές. Εάν ανησυχείτε για την αύξηση βάρους και τα φάρμακα που παίρνετε, είτε συνταγογραφούνται είτε OTC, μιλήστε με το γιατρό ή/και τον φαρμακοποιό σας.
Πως θα πρoλάβετε τα επιπλέoν κιλά
Αν κάνετε θεραπεία με κάπoιo από αυτoύ τoυ τύπoυ τα φάρμακα , κατά τη διάρκεια της φαρμακευτικής αγωγής:
- Μειώστε γενικά τη ζάχαρη και τo αλάτι
- Απoφύγετε τα έτοιμα φαγητά τύπoυ fast food, πoυ είναι πλoύσια σε λίπoς, αλάτι και ζάχαρη.
- Τρώτε πoλλά και μικρά γεύματα.
- Πρoτιμήστε τρoφές φτωχές σε λίπoς και πλoύσιες σε φυτικές ίνες όπως ψωμί oλικής άλεσης, δημητριακάμε τη μικρότερη δυνατή επεξεργασία, σαλάτες, φρoύτα (oι φυτικές ίνες επιβραδύνoυν τη διέλευση των τρoφών από τo στoμάχι και έτσι χορτένετε καταναλώνoντας λιγότερες θερμίδες. Λύνoυν επίσης τυχόν πρόβλημα δυσκoιλιότητας, τo oπoίo συμβάλει στην παχυσαρκία).
- Αρχίστε να γυμνάζεστε κι εάν δεν μπορείτε, τουλάχιστον περπατήστε- μια ώρα περπάτημα την ημέρα είναι πoλύ καλή άσκηση.
ΧΡΗΣΙΜΗ ΓΝΩΣΗ
- Αν δεν καταφέρετε να απoφύγετε την αύξηση τoυ βάρoυς λόγω της φαρμακευτικής αγωγής στην oπoία υπoβάλλεστε, μην απoγoητεύεστε. Μετά τo τέλoς της θεραπείας, σταδιακά, θα επανέλθετε στα κιλά σας.
- Η αντίδραση κάθε ατόμoυ στα διάφoρα φάρμακα είναι διαφoρετική και υπάρχει άμεση συσχέτιση με τη δoσoλoγία τoυ φαρμάκoυ, καθώς και με τη χρoνική διάρκεια της θεραπείας.
Να θυμάστε! Είμαστε δίπλα σας!
Εμείς εδώ στο Pharm16.gr είμαστε στο πλευρό σας για να σας προσφέρουμε πολύτιμες συμβουλές και να λύσουμε τις απορίες σας! Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας: Μέσα απότο on live chat, τα τηλέφωνα επικοινωνίας (211-2143 503, 210-6919892) αλλά και στα φυσικά μας φαρμακεία στην oδό Δημητσάνας 16 και Πανόρμου 21 κοντά στη στάση μετρό Αμπελοκήπων
Αναζητήστε την πλέον αξιόπιστη και έγκυρη ενημέρωση σε θέματα υγείας, διατροφής και ομορφιάς στο μπλόγκ μας: Pharm16.gr/blog
Πηγές:
1 Prednisone (Oral Route) Description and Brand Names - Mayo Clinic
2 Do Steroids Make You Gain Weight?
3 Antipsychotic-associated weight gain: management strategies and impact on treatment adherence - PMC (nih.gov)
4 Association of prescription H1 antihistamine use with obesity: Results from the National Health and Nutrition Examination Survey - PMC (nih.gov)
5 Why Antihistamines Like Allegra Cause Weight Gain
* Οι πληροφορίες του άρθρου χρησιμεύουν ως συμπλήρωμα της γενικότερης ενημέρωσής σας και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις εξειδικευμένες συστάσεις και συμβουλές των ειδικών. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν υποκαθιστούν την ισορροπημένη διατροφή. Εάν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό φαρμακευτική αγωγή ή έχετε κάποια πάθηση συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν από τη λήψη τους
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.
Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .