Τετάρτη, Μαΐου 3

Πληθωρισμός – φωτιά τον Απρίλιο: «Εφιάλτης» οι τιμές των τροφίμων!

ΤΡΟΦΙΜΑ

Παρά την αποκλιμάκωση του γενικού πληθωρισμού στην Ελλάδα τον Απρίλιο, οι τιμές στα τρόφιμα διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, που άγγιξαν το 13,3%, δείγμα ότι οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ συνεχίζουν να «καίνε» την τσέπη των καταναλωτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Εurostat, σημείο αναφοράς και τον Απρίλιο ήταν το χαμηλό επίπεδο των ενεργειακών τιμών. Στη χώρα μας, ο εναρμονισμένος δείκτης καταναλωτή που χρησιμοποιεί η Eurostat σημείωσε πτώση στο 4,5%, από 5,4% τον προηγούμενο μήνα.

Ποια ήταν η εικόνα του Μαρτίου
Τις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθούν και τα στοιχεία πληθωρισμού Απριλίου της ΕΛ.ΣΤΑΤ., η οποία χρησιμοποιεί τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή. Σύμφωνα με αυτόν, για τον μήνα Μάρτιο οι κυριότερες μεταβολές δεικτών σε ετήσιο επίπεδο ήταν οι ακόλουθες:

Μεταφορά επιβατών με ταξί, 32,9%
Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο, 32,2%
Στερεά καύσιμα, 24%
Γαλακτοκομικά και αβγά, 23,1%
Κρέατα (γενικά), 19,8%
Είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, 17,8%
Ελαια και λίπη, 17,5%
Υγραέριο, 16,4%
Ψωμί και δημητριακά, 15,6%
Ενδυση και υπόδηση, 14,4%
Καφές – κακάο – τσάι, 14%
Λοιπά τρόφιμα 13,5%
Λαχανικά (γενικά) 8,8%

Αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρώπη
Στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 7%, από 6,9% τον Μάρτιο. Ο δείκτης τροφίμων, αλκοόλ και καπνού, αν και υποχώρησε από το 15,5% του Μαρτίου στο 13,6% τον Απρίλιο, παραμένει σε υψηλά επίπεδα και βρίσκεται στην κορυφή των σχετικών δεικτών. Ακολουθούν τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (6,2%, έναντι 6,6% τον Μάρτιο), οι υπηρεσίες (5,2%, έναντι 5,1% τον Μάρτιο) και η ενέργεια (2,5%, έναντι 0,9% τον Μάρτιο).

Ο δομικός πληθωρισμός, η πορεία του οποίου απασχολεί δεόντως την ΕΚΤ, έπεσε από το ιστορικό υψηλό του Μαρτίου 5,7% στο 5,6% τον Απρίλιο. Είναι η πρώτη μείωση από τον Ιούνιο του 2022, κάτι που έχει τη σημασία του, κυρίως στις αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας. Οι αναλυτές προεξοφλούν νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,25%, χωρίς όμως να αποκλείουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να επιφυλάσσει μια δυσάρεστη έκπληξη και να προχωρήσει στην ανακοίνωση υψηλότερης αύξησης των επιτοκίων κατά 0,50%. Σημειώνεται πως από όποια απόφαση της Φρανκφούρτης δεν θα επηρεαστούν οι Έλληνες δανειολήπτες, καθώς οι τράπεζες της χώρας μας έχουν «παγώσει» τα επιτόκια για 12 μήνες.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .