Παρασκευή, Μαΐου 5

Στον πάτο της Ε.Ε. η Ελλάδα στον δείκτη Ελευθερίας του Τύπου


Στη λίστα των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για το 2022, η χώρα μας κατρακύλησε 38 θέσεις από πέρυσι και φιγουράρει πλέον στην 108η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες και στην τελευταία θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης ● Στη μεθοδολογία της έρευνας έριξε τις ευθύνες για την κατάταξη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ● Διεθνώς ρεζίλι από το Politico: Η Ελλάδα περιλαμβάνεται στη λίστα με χώρες που αύξησαν την περιοριστική νομοθεσία κατά δημοσιογράφων

Γράφει ο Δημήτρης Κανελλόπουλος

Χτυπάει απανωτά ρεκόρ η χώρα μας στον δείκτη της ελευθερίας του Τύπου, πλέον βρίσκεται στην τελευταία θέση ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. Κάθε χρόνο και χειρότερα. 

Στην ανανεωμένη λίστα των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, για το 2022, η Ελλάδα κατρακύλησε 38 θέσεις στην κατάταξη και φιγουράρει πλέον στην 108η θέση παγκοσμίως, ανάμεσα σε 180 χώρες. Κάθε 9-10 ημέρες πέφταμε και μία θέση, κάθε εβδομάδα σχεδόν! 

Κόλαφος, ποιος Όρμπαν τώρα και ποια Ουγγαρία, η Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη πήρε τα σκήπτρα. Και ξέρετε ποιο είναι το πιο ωραίο; Ότι τα περισσότερα ελληνικά ΜΜΕ «έθαψαν» την είδηση, επιβεβαιώνοντας 100% τα συμπεράσματα των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.Όπως την επιβεβαίωσε και η στάση του ΑΠΕ-ΜΠΕ επίσης, που «λογόκρινε» την έκθεση. 

Με αυτά και με αυτά, δεν αποκλείεται χθες να πέσαμε κι άλλο στην κατάταξη, ευτυχώς να λέμε που η έκθεση κυκλοφόρησε το πρωί, ειδάλλως αν έβγαινε απόγευμα, μπορεί να ήμασταν και στην 110η θέση ή ακόμα πιο κάτω. Ελεύθερη πτώση. Στη συνολική αξιολόγηση, η Ελλάδα είναι 128η στον δείκτη ασφάλειας, 113η στον οικονομικό δείκτη, 103η στον κοινωνικό δείκτη, 72η στον πολιτικό δείκτη και 70ή στον νομικό δείκτη.

Η έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα έρχεται να προστεθεί στην έκθεση με τον τίτλο «Ελέγχοντας το μήνυμα: Οι προκλήσεις της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας στην Ελλάδα», στην οποία κατέληξαν προ μηνός έξι διεθνείς οργανώσεις. 

Την έκθεση παρουσίασε το Media Freedom Rapid Response (MFRR), το οποίο λειτουργεί υπό την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ECPMF). 

«Η δημοσιογραφία στην Ελλάδα βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Αντιμέτωποι με προκλήσεις ως προς τον πλουραλισμό των μέσων και την προσωπική τους ασφάλεια, οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ αντιμετωπίζουν προβλήματα», έλεγε στην «Εφ.Συν.» ο Λόρενς Ούτινγκ, Senior Advocacy Officer του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τον Τύπο και την Ελευθερία των ΜΜΕ. 

Και συνέχιζε: «Αποτέλεσμα αυτής της κρίσης είναι οι ειδήσεις που θεωρούνται άβολες ή μη κολακευτικές για την κυβέρνηση, να μη δημοσιεύονται σε πολλά μέσα». 

Ο,τι δηλαδή συνέβη και χθες με την έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, με την υποβάθμιση έως εξαφάνισης της είδησης από τα ΜΜΕ. Και μην ξεχνάμε και τη δήλωση της Ευρωπαίας επιτρόπου Βέρα Γιούροβα για τη (μη) προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος στο ελληνικό δίκαιο. 

«Η Επιτροπή προετοιμάζει μια πρωτοβουλία για την προστασία των δημοσιογράφων και των υπερασπιστών των δικαιωμάτων από καταχρηστικές αγωγές και θα προτείνει έναν ευρωπαϊκό νόμο για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, για τη διασφάλιση της ελευθεροτυπίας στην Ε.Ε.», είπε μεταξύ άλλων.

Για το θέμα ρωτήθηκε χθες, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. 

Τι απάντησε; Έκανε παρατηρήσεις στους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα! «Η συγκεκριμένη έκθεση έχει μια δική της μεθοδολογία, διαπίστωσα ότι μέρος της μεθοδολογίας είναι να αξιολογεί υποθέσεις που ελέγχονται ακόμη από την ελληνική Δικαιοσύνη και είναι ακόμη ανοιχτές υποθέσεις. Θεωρούμε ότι δεν είναι σωστό να συμπεριλαμβάνει στην αξιολόγησή της, και μάλιστα επιβαρυντικά, θέματα που ελέγχει η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη χωρίς να έχει καταλήξει ο έλεγχος αυτός. Όπως επίσης, θέματα συνεπειών της πανδημίας στην ελευθερία του Τύπου», δήλωσε ανερυθρίαστα ο κ. Οικονόμου. 

Πρόσθεσε επίσης πως «όποιος ζήσει ελάχιστες μέρες στην Ελλάδα, αντιλαμβάνεται τον πλουραλισμό και την πολυφωνία» και ότι «η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου», αλλά την ώρα που το έλεγε τον έπιασε ένας μικρός βήχας, πήγε να πνιγεί ο άνθρωπος. Τυχαίο. Αργότερα βέβαια έβγαλε ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου. 

Διαβάστε ένα απόσπασμα και προσπαθήστε να μη γελάσετε: «Ο πλουραλισμός και η εγκυρότητα στην ενημέρωση αποτελούν θεμέλιο λίθο κάθε ευνομούμενης πολιτείας και της κυβέρνησής μας. Μένοντας σταθερά προσηλωμένοι στις δημοκρατικές αρχές της διαφάνειας, του εποικοδομητικού διαλόγου, της αντικειμενικότητας και του πλουραλισμού, η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει πρωτοβουλίες, τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και σε εθνικό επίπεδο, με γνώμονα την προάσπιση και προαγωγή του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, που αποτελεί κορυφαία πολιτική προτεραιότητα». 

Παραδόξως πώς, η ΕΣΗΕΑ το πέρασε ξώφαλτσα το θέμα! «Στην Ελλάδα, επιβάλλεται επαγρύπνηση και μέτρα θωράκισης της ελευθερίας του Τύπου, μετά και την ετήσια έκθεση του δείκτη ελευθερίας του Τύπου από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα και τη θέση της χώρας στην παγκόσμια κατάταξη», ανέφερε στην ανακοίνωσή της χωρίς πολλές πολλές λεπτομέρειες.

Το Politico πάντως μας έκανε διεθνώς ρεζίλι. «Η Ελλάδα περιλαμβάνεται στη λίστα με χώρες όπως η Σλοβενία, η Πολωνία και η Ουγγαρία, που αύξησαν την περιοριστική νομοθεσία κατά δημοσιογράφων», έγραψε. Τόνισε δε ότι «στην Ελλάδα οι αρχές απέτυχαν να εξιχνιάσουν τη δολοφονία του αστυνομικού ρεπόρτερ Γιώργου Καραϊβάζ, που εκτελέστηκε έξω από το σπίτι του στην Αθήνα, τον Απρίλιο του 2021».

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ θέλησε να επικυρώσει τα αποτελέσματα της έρευνας 

Αρχικά τσιμουδιά για την Ελλάδα και μετά «κόψιμο»

Το καλύτερο πάντως το έκανε το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων που παρουσίασε μεν την έκθεση των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα, αλλά απέκρυψε ότι η Ελλάδα κατρακύλησε 38 θέσεις στην κατάταξη για την Ελευθερία του Τύπου! Υπενθυμίζουμε πως το Πρακτορείο υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Χθες το πρωί, λοιπόν, το ΑΠΕ-ΜΠΕ στις 11 και 12 ακριβώς, ανέβασε το εξής: «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα: Το “ενημερωτικό χάος” και η παραπληροφόρηση οξύνουν τις διεθνείς εντάσεις και τον διχασμό των κοινωνιών». Πιο γενικό πεθαίνεις. Και μας έλεγε τι συμβαίνει, μεταξύ άλλων, στην Κίνα και τη Ρωσία. 

Γράφει για τη Ρωσία: «Σύμφωνα με τους RSF, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της πόλωσης αυτής, καθώς “ένας πόλεμος προπαγάνδας είχε προηγηθεί της αποστολής των στρατευμάτων της Μόσχας στο ουκρανικό έδαφος”. Η Ρωσία βρίσκεται στην 155η θέση της κατάταξης των RSF».

Γράφει και για την Κίνα: «Αντίστοιχα η Κίνα (175η στην κατάταξη) “χρησιμοποιεί το νομοθετικό της οπλοστάσιο για να περιορίσει τους πολίτες της και να τους αποκόψει από τον υπόλοιπο κόσμο, κυρίως στο Χονγκ Κονγκ”, το οποίο έπεσε στην 148η θέση από την 80ή που ήταν πέρυσι».

Για την Ελλάδα, όμως, τσιμουδιά. Ούτε για την πτώση των 38 θέσεων, ούτε για την τελευταία θέση στην Ευρώπη. 

Έγραφε το ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη Μιανμάρ, το Τουρκμενιστάν, το Ιράν, την Ερυθραία, τη Βόρεια Κορέα, τη Νορβηγία, τη Δανία, τη Σουηδία, τη Μολδαβία, τη Βουλγαρία κ.ά. αλλά δεν έγραφε για την Ελλάδα! 

Μαγικό, έτσι; Καταπληκτικό; Περιμένετε, έχει κι άλλο. Μετά την κατακραυγή, το Πρακτορείο «κατέβασε» την είδηση, εξαφανίζοντας το τηλεγράφημα! 

Όσο κι αν ψάχναμε στο site του, δεν το βρίσκαμε. Απευθυνθήκαμε στο Πρακτορείο και μας είπαν ότι δεν το βρίσκουμε, όχι γιατί το κατέβασαν, αλλά επειδή δεν το ανέβασαν ποτέ! Το έστειλαν, λέει, μόνο στους συνδρομητές τους. Καταλάβατε, λοιπόν, γιατί κατρακυλάμε στην κατάταξη για την Ελευθερία του Τύπου;

https://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .