Την ίδια στιγμή οι ίδιοι οι δημοσκόποι ανοιχτά πλέον δηλώνουν ότι ΓΝΩΡΙΖΑΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ – ΔΕ ΜΙΛΟΥΣΑΜΕ επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ τους έκανε μπούλινγκ και ότι βιώνουν πίεση από το 2015 μέχρι σήμερα.
Τί είχε όμως συμβεί το 2015;
Στις 5 Ιουλίου (με Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα) είχε διεξαχθεί το δημοψήφισμα και ερώτημα ‘Όσοι από τους πολίτες της χώρας απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν: ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ. Όσοι από τους πολίτες της χώρας συμφωνούν με την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν: ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ’
Αν και τελικώς το ΟΧΙ υπερίσχυσε του ΝΑΙ με 61,31% έναντι 38,69% ακόμα και δύο μέρες πριν την διεξαγωγή του τα ΜεΜΜΕ ήταν γεμάτα με άρθρα όπως το παρακάτω (που σήμερα μπορεί να βρεθεί μόνο στο web.archive.org και σε κάποιες μικρές ιστοσελίδες που το είχαν αναδημοσιεύσει) ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ALCO ΓΙΑ ΤΟ «ΕΘΝΟΣ» ΝΑΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩ. ΝΤΕΡΜΠΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ Συντριπτικό «Ναι» υπέρ του ευρώ με ποσοστό 74% και ντέρμπι στο δημοψήφισμα με μικρό προβάδισμα 1,4% του «Ναι» έναντι του «Oχι» καταγράφει η πανελλαδική δημοσκόπηση της ALCO για το «Εθνος». Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το «Ναι» λαμβάνει 44,8% και το «Oχι» 43,4%. Το 61% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι με το «Oχι» υπάρχει κίνδυνος εξόδου από την Ευρωζώνη. Συντριπτικό ΝΑΙ υπέρ του ευρώ με ποσοστό 74% και ντέρμπι στο δημοψήφισμα με μικρό προβάδισμα του ΝΑΙ, αλλά με σαφή ανοδική τάση, καταγράφει η δημοσκόπηση της εταιρείας ALCΟ για το «Εθνος» σχετικά με την τάση των ψηφοφόρων εν όψει της κάλπης την Κυριακή 5 Ιουλίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το ΝΑΙ λαμβάνει 41,5%, ενώ το ΟΧΙ κυμαίνεται στο 40,2 %. Η διαφορά φαίνεται οριακή αλλά τα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας και η τάση των αναποφάσιστων δείχνουν ανοδική τάση των υποστηρικτών του ΝΑΙ. Η αναγωγή στα έγκυρα δείχνει ότι το ποσοστό του ΝΑΙ φτάνει στο 44,8% και το ποσοστό του ΟΧΙ στο 43,4% με αναποφάσιστους περίπου το 11,8% των ερωτηθέντων. Λεπτομέρειες στην έντυπη έκδοση του Εθνους Διαβάστε ακόμη: Δημοσκόπηση Bloomberg: 81% υπέρ του ευρώ-Ισοπαλία για «ναι» και «όχι»
Στις 20 Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς (δηλαδή 2,5 μήνες μετά) ακολούθησαν οι βουλευτικές εκλογές με δημοκοπικά αποτελέσματα που έκαναν ακόμα και τον Κωνσταντίνο Ζούλα της Καθημερινής (μετέπειτα επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού και πρόεδρος της ΕΡΤ) να παρατηρήσει ότι ‘ακόμη και την τελευταία προεκλογική εβδομάδα, από τις 14 δημοσιευμένες έρευνες διαφορετικών εταιρειών, ούτε μία δεν προέβλεψε έστω τη μισή διαφορά από αυτήν (7,36%) που προέκυψε στις κάλπες’ και να θέσει το δάκτυλο τον τύπον των ήλων προσθέτοντας ‘είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως επηρέασαν την ψήφο ενός τμήματος ψηφοφόρων πιθανότατα προς τα μεγάλα κόμματα εις βάρος των μικρών’.
Κι αυτό είναι το πρόβλημα:
ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΛΕΛΕΣΜΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΩΣ ΟΙ ΑΛΛΟΙΩΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΑΛΛΟΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.
Παρόλα αυτά κανένας δημοσιογράφος δεν ρώτησε τους δημοσκόπους…
Γιατί τα αποτελέσματα των εκλογών αποκλίνανε (και πριν) το 2015 και μάλιστα ακόμα περισσότερο;
Τους έκανε κάποιος μπούλινγκ και ποιος;
Οι ξένοι συνάδελφοί τους (με πιο πρόσφατο παράδειγμα των εκλογών της Τουρκίας στις 14 Μαΐου 2023), που συχνά πυκνά αστοχούν στις έρευνές τους υφίστανται μπούλινγκ;
Τους κάνει κάποιος μπούλινγκ και ποιος;
ΥΓ Αν κάποιος δημοσιογράφος ρώταγε γιατί τα ΜεΜΜΕ επιμένουν να συνεργάζονται με προμηθευτές το προϊόν των οποίων τόσο συχνά αποδεικνύεται τόσο ελαττωματικό και πρότεινε να φτιαχτεί ένα αρχείο αξιολόγησης αυτών των εταιρειών που θα τις κατατάσσει με βάση την απόκλισή των προβλέψεών τους… τώρα θα ήταν blogger.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.
Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .