Παρασκευή, Ιουνίου 16

Μου είπε ή με είπε;

Μου είπε ή με είπε;

fcverbΗ μάχη μεταξύ του νοτιοελλαδίτικου “μου” εναντίον του βορειοελλαδίτικου “με” κρατάει εδώ και χρόνια. Η κοινή γνώμη τείνει στο ότι το “μου” είναι η σωστή επιλογή, ωστόσο ένα e-mail που μου ήρθε πρόσφατα υποστηρίζει το αντίθετο. Επειδή ακριβώς ο παρακάτω συλλογισμός ήρθε με e-mail, δεν μπορώ να ξέρω ούτε την αρχική πηγή (οπότε ενημερώστε με αν κάποιος ξέρει από που κρατάει η σκούφια του κειμένου), ούτε κατά πόσο ευσταθεί.

Ο συλλογισμός που ακολουθεί πάντως είναι λογικός.

Σύμφωνα με το κείμενο (το οποίο δεν κάνω copy-paste) η αρχή της μάχης ξεκινάει με την κατάργηση της δοτικής. Αμέσως δημιουργείται η ανάγκη να καλύψουμε το κενό της δοτικής με κάποια άλλη πτώση. Στην βόρεια Ελλάδα επικράτησε η χρήση της αιτιατικής (με) ενώ στην νότιο Ελλάδα επικράτησε η γενική (μου). Και οι δύο εκφράσεις είναι θεωρητικά σωστές (αφού κυριολεκτικά σωστή είναι μόνο η δοτική).

Ο λόγος που θεωρείται “σωστότερος” ο τύπος της γενικής (μου) είναι γιατί η νότιος Ελλάδα απελευθερώθηκε νωρίτερα από την βόρεια και κατά συνέπεια καθιερώθηκε στην επίσημη γλώσσα του κράτους εκείνης της εποχής. Στις μέρες μας, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι οι κυριότεροι φορείς της ελληνικής γλώσσας. Τα περισσότερα και τα δημοφιλέστερα εξ αυτών εδρεύουν στην Αθήνα, συνεπώς χρησιμοποιούν την γενική πτώση.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι η αιτιατική πτώση είναι πιο κοντά στην δοτική από ότι η γενική. Επίσης, αξιοσημείωτο είναι ότι δύο μεγάλοι ποιητές, ο Καβάφης και ο Χριστόπουλος, χρησιμοποιούν την αιτιατική έναντι της γενικής. Τέλος, ακόμα ένα στοιχείο που αποδεικνύει ότι το “με” είναι πιο σωστό από το “μου”, είναι ότι στον πληθυντικό ακόμα και στην Νότιο Ελλάδα χρησιμοποιούν την αιτιατική πτώση (π.χ. “θα ΤΟΥΣ πω” και όχι “θα ΤΩΝ πω”). Συνεπώς θα έπρεπε και στον ενικό να χρησιμοποιήται η ίδια πτώση.

Παρόμοια άρθρα

https://www.newsfilter.gr/2009/03/10/mou-ipe-i-me-ipe/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .