Τετάρτη, Ιουνίου 14

ΜΕΓΑΛΗ πτώση στον Τουρισμό! Οι Γερμανοί στρέφονται στην φθηνότερη Τουρκία...

Μια με την πανδημία, μια με την ακρίβεια Μητσοτάκη και λίγο με την διοικητική ανικανότητα του Βασίλη Κικίλια που δεν διαφήμισε την Ελλάδα στ...

Μια με την πανδημία, μια με την ακρίβεια Μητσοτάκη και λίγο με την διοικητική ανικανότητα του Βασίλη Κικίλια που δεν διαφήμισε την Ελλάδα στο εξωτερικό, έχουν ως αποτέλεσμα «σύννεφα» στην βιομηχανία του Τουρισμού.

Θυμάστε που ειρωνεύονταν τα ταξίδια της Υπουργού Τουρισμού Έλενας Κοντουρά στις μεγάλες Τουριστικές εκθέσεις στο εξωτερικό, οι οποίες είχαν φέρει αλλεπάλληλα ρεκόρ στον κλάδο του Τουρισμού; Ο σημερινός υπουργός εκ του αποτελέσματος κρίνεται ο πιο αποτυχημένος της δεκαετίας, αφού και Όλγα Κεφαλογιάννη είχε καταφέρει καλύτερα αποτελέσματα την περίοδο των μνημονίων

Ο πληθωρισμός και οι συνεχείς ανατιμήσεις που ανεβάζουν το κόστος αγαθών και υπηρεσιών, ναρκοθετούν τώρα την πορεία και τι προοπτικές του ελληνικού τουρισμού: Η Ελλάδα γίνεται “ακριβή” χώρα για τα εκατομμύρια Ευρωπαίους τουρίστες που σχεδιάζουν διακοπές στη Μεσόγειο, επιλέγοντας τόπο με βασικό κριτήριο τη συνολική δαπάνη διαμονής.
   Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας

Την ώρα που ο τουριστικός κλάδος αναγορεύεται σε βασικό μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και οι διεθνείς οίκοι βασίζουν τις αισιόδοξες προβλέψεις του στις αναμενόμενες επιδόσεις του, στον ορίζοντα εμφανίζονται τα πρώτα “μαύρα σύννεφα”: Ενας μεγάλος αριθμός Ευρωπa;iων που είχαν πρώτη επιλογή διακοπών την Ελλάδα, στρέφονται προς την Τουρκία, όπου το κόστος διαμονής είναι πολύ χαμηλότερο και τα προσφερόμενα τουριστικά πάκετα αρκετά φθηνότερα.

Τα ανησυχητικά νέα έρχονται από τη Γερμανία: Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ (Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), ο αριθμός θέσεων σε αεροπορικές πτήσεις από τη Γερμανία προς την Ελλάδα ήταν μειωμένος κατά 6,7% τον Απρίλιο (σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα). Μειώθηκε περαιτέρω κατά 12% τον Μάιο και οι προγραμματισμένες θέσεις είναι ακόμη περισσότερο μειωμένες για τον Ιούνιο.

Ανάλογες μειώσεις παρατηρούνται και στις πτήσεις από άλλες χώρες της κεντρικής και κεντροανατολικής Ευρώπης, για τις οποίες δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής επίσημα διαθέσιμα στοιχεία.

Υψηλότερο κόστος

Παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι αυτή η αρνητική εξέλιξη οφείλεται πρωτίστως στο αυξημένο λόγω πληθωρισμού κόστος διακοπών στην Ελλάδα, που περιλαμβάνει δαπάνες διαμονής (ξενοδοχεία, Airbnb), εστίασης και μετακινήσεων (εισιτήρια πλοίων, εσωτερικών αεροπορικών γραμμών κλπ)

Οπως επισημαίνουν, οι τιμές των τουριστικών πακέτων που προσφέρονται στις χώρες της κεντρικής και βόρειας-δυτικής Ευρώπης για την Ελλάδα, είναι 8-15% υψηλότερες από πέρυσι.

Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με τους μεγάλους tour operators οι ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις πέτυχαν σημαντικές αυξήσεις της τάξεως του 10%. Οι αυξήσεις είναι μεγαλύτερες στις τιμές των πακέτων all inclusive, όπου ενσωματώνεται και το αυξημένο κόστος εστίασης.

Η Τουρκία έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα
Γίνεται λοιπόν ιδιαίτερα ελκυστική για τους Ευρωπαίους τουρίστες – και άκρως ανταγωνιστική για τον ελληνικό τουρισμό – η γειτονική Τουρκία. Τα πάντα εκεί είναι αρκετά φθηνότερα – από τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, μέχρι τις οργανωμένες πλαζ και τα μουσεία. Γίνονται μάλιστα συνεχώς όλο και πιο φθηνά, καθώς η ισοτιμία της τουρκικής λίρας βυθίζεται σε νέα ιστορικά χαμηλά.
Η γερμανική Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία έχει υπολογίσει ότι για τον Γερμανό που κάνει διακοπές στο εξωτερικό, το κόστος διαμονής (ξενοδοχεία και φαγητό) στην Ελλάδα είναι περίπου 4% χαμηλότερο απ’ ό,τι στην Ισπανία. Ομως σε σχέση με την Τουρκία η Ελλάδα είναι περίπου 34% ακριβότερη!

Την Τουρκία ανταγωνίζεται σε “φτήνεια” μόνον η Αλβανία, η οποία προσελκύει συνεχώς αυξανόμενο αριθμό τουριστών από την Ιταλία.

Πάντως, παρά τα αρνητικά στοιχεία για τις κρατήσεις θέσεων σε αεροπορικά ταξίδια προς την Ελλάδα και τις σε βάρος μας συγκρίσεις ως προς το κόστος, τα μηνύματα δεν είναι ακόμη ανησυχητικά για τον ελληνικό τουρισμό, ο οποίος θα εμφανίσει υψηλές επιδόσεις. Μπορεί όμως να γίνουν προς το τέλος της σεζόν και την επόμενη χρονια.

Πληροφορίες sofokleousin.gr 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .