(Ανανέωση από αρχική δημοσίευση: 10:00): Η Frontex εξέδωσε ανακοίνωση για το τραγικό ναυάγιο στην Πύλο στην οποία αναφέρει ότι λόγω της πολύνεκρης τραγωδίας θα πρέπει να τεθούν και τα ανάλογα ερωτήματα στις Ελληνικές Αρχές, ενώ τα ιταλικά ΜΜΕ επιρρίπτουν ευθύνες στην Ελλάδα και στην Frontex μαζί.

Η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα διέπραξε μόνη της μέγιστη «γάφα» κηρύσσοντας εθνικό πένθος για τρεις ημέρες. Είναι σα να παραδέχεται πως είναι δική της ευθύνη που χάθηκαν τόσες ανθρώπινες ζωές!

Ειδικότερα, ο Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής αρχικά εκφράζει τη θλίψη του για τις τραγικές εξελίξεις με το ναυάγιο, ενώ στη συνέχεια επισημαίνει ότι το αεροσκάφος παρακολούθησης εντόπισε το αλιευτικό στις 12:47 ώρα Ελλάδας, ενημερώνοντας άμεσα τις ελληνικές και τις ιταλικές αρχές.

«Όλες οι ερωτήσεις θα πρέπει να απευθύνονται στο Ελληνικό Κέντρο Συντονισμού Διάσωσης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Frontex.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Frontex

«Είμαστε βαθιά συγκινημένοι από τα τραγικά γεγονότα που εκτυλίσσονται στα ανοιχτά της Ελλάδας. Η επιχείρηση SAR που συντονίζεται από τις ελληνικές αρχές βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το αεροσκάφος παρακολούθησης της Frontex εντόπισε το σκάφος την Τρίτη 13 Ιουνίου στις 09:47 UTC και ενημέρωσε αμέσως τις αρμόδιες ελληνικές και ιταλικές αρχές.

Όλες οι ερωτήσεις θα πρέπει να απευθύνονται στο Ελληνικό Κέντρο Συντονισμού Διάσωσης.

Επιπλέον, σε σχέση με άλλη παρατήρηση σκάφους σε κίνδυνο νότια της Κρήτης, ξεκίνησε επιχείρηση SAR και 80 μετανάστες διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στους Καλούς Λιμένες».

Τα ιταλικά ΜΜΕ ρίχνουν ευθύνες σε Ελλάδα και Frontex

Την ίδια ώρα, με εκτενή άρθρα τα ιταλικά Μέσα αναφέρονται στην ασύλληπτη τραγωδία που συνέβη στα ανοιχτά της Πύλου.

Τα ιταλικά Μέσα εγείρουν ερωτήματα για τα αίτια της πολύνεκρης τραγωδίας που παραμένουν θολά, αναλύοντας τις κινήσεις τόσο της Frontex όσο και των ελληνικών αρχών όταν εντόπισαν για πρώτη φορά το «πλωτό νεκροταφείο». Σχολιάζουν δε τη μη επέμβαση των δύο Αρχών, ενώ έβλεπαν την κατάσταση, αλλά και για τους λόγους που ίσως να «μην ζήτησαν βοήθεια», όπως επικαλέστηκε τόσο το ελληνικό Λιμενικό όσο και η Frontex.

Υπενθυμίζεται πως σε σχετικό δελτίο Τύπου του Λιμενικού, αναφέρεται ότι «αρκετές διαδοχικές τηλεφωνικές κλήσεις από τον θάλαμο επιχειρήσεων προς το πλοίο για να προσφέρουν βοήθεια έλαβαν αρνητική απάντηση».

«Ο χρήστης του δορυφορικού τηλεφώνου που επέβαινε στο σκάφος, ο οποίος μιλούσε αγγλικά, απάντησε ότι το σκάφος δεν κινδυνεύει, δεν επιθυμούν βοήθεια πλην τροφίμων και νερού και ότι επιθυμούν να συνεχίσουν με προορισμό την Ιταλία», αναφέρεται σε ένα σημείο του Δελτίου Τύπου του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος.

Τα δημοσιεύματα σχολιάζουν πως η άρνηση βοήθειας από την πλευρά των μεταναστών σχετίζεται με την αλλαγή τακτικής της Ελλάδας στο θέμα του μεταναστευτικού.

Η La Repubblica σε ένα από τα άρθρα της που αφορούν το ναυάγιο κάνει λόγο για ένα «μπαλάκι» ευθυνών ανάμεσα σε Frontex, Αθήνα και Ρώμη, λέγοντας πως πρόκειται για «έργο χιλιοπαιγμένο»: το αεροπλάνο της Frontex εντοπίζει το σκάφος, ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές, όμως όλοι περιμένουν να περάσει το συντομότερο δυνατόν τα ιταλικά σύνορα και να πέσει στην ευθύνη κάποιου άλλου, με τη δικαιολογία πως «κανείς δεν ζήτησε βοήθεια».

Για τη «βοήθεια» που φέρεται να μην ζήτησαν από τις ελληνικές αρχές, στο άρθρο της ανταποκρίτριας της εφημερίδας, Tonia Mastrobuoni, το οποίο φιλοξενεί δηλώσεις του Στέλιου Κούλογλου, αναφέρεται πως αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης της Ελλάδας «φέρει δυσάρεστα αποτελέσματα».

«Το σκληρό πρόσωπο του απερχόμενου συντηρητικού πρωθυπουργού, ο οποίος ετοιμάζεται για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στις 25 Ιούνιου, αλλάζει δραματικά τη δυναμική των μεταναστευτικών ταξιδιών στη Μεσόγειο. Ακόμα και όταν φτάνουν από την Τουρκία, οι βάρκες κατευθύνονται πλέον κατευθείαν στην Ιταλία», αναφέρει στο άρθρο της η αρθρογράφος.

«Από την Αθήνα, πηγές προσκείμενες στον Μητσοτάκη περιορίζονται στο να επισημάνουν πως αυτή τη στιγμή υπάρχει μεταβατικό εκτελεστικό όργανο και πως ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να επέμβει», συνεχίζει η αρθρογράφος.

Για τη νέα τακτική αυτή, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζει πως «πολλοί μετανάστες απορρίπτονται βάναυσα από τις ελληνικές αρχές, ενώ χιλιάδες είναι αυτοί που έχουν καταλήξει στη φυλακή, με την κατηγορία των λαθροδιακινητών».

Και η Corriere «βλέπει» ευθύνες των Ελληνικών αρχών, παραθέτοντας την καταγγελία της ΜΚΟ Alarm Phone, η οποία βρισκόταν σε συνεχή συνεννοήση με τους μετανάστες που επέβαιναν στη μοιραία βάρκα. Όπως αναφέρει η ΜΚΟ, είχε προειδοποιήσει πολλές ώρες πριν τις ελληνικές αρχές για την επικίνδυνη κατάσταση του πλοίου, «από τις πρώτες κιόλας ώρες της τραγωδίας, το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα άρχισε να δικαιολογεί την έλλειψη βοήθειας, αιτιολογώντας την πως οι άνθρωποι που αντιμετώπιζαν πρόβλημα δεν ήθελαν να διασωθούν στην Ελλάδα. Αναρωτιόμαστε: γιατί υπάρχουν άνθρωποι στη θάλασσα που φοβούνται τόσο πολύ να συναντήσουν τις ελληνικές δυνάμεις; Αυτό οφείλεται στις συστηματικές πρακτικές επαναπροώθησης που εφαρμόζουν οι ελληνικές αρχές».

Το ιταλικό πρακτορείο ANSA αναφέρει πως το ναυάγιο αυτό ίσως εξελιχθεί σε μία από τις χειρότερες σφαγές στη Μεσόγειο και πως η Αθήνα είναι αποδέκτης ευθυνών από τις ΜΚΟ για καθυστέρηση στις διαδικασίες διάσωσης.

 pronews.gr στο Instagram

«Γνώριζαν πολύ καλά ότι πρόκειται για ένα υπερπλήρες και ακατάλληλο σκάφος, αλλά δεν ξεκίνησαν επιχείρηση διάσωσης, η Ελληνική Ακτοφυλακή άρχισε να δικαιολογεί τη μη διάσωση, ισχυριζόμενοι ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται σε κίνδυνο δεν ήθελαν να διασωθούν από την Ελλάδα», ανέφερε η ΜΚΟ, με το ιταλικό πρακτορείο να σχολιάζει πως χάθηκαν κρίσιμες ώρες.