Σάββατο, Ιουλίου 22

Καυτό Σαββατοκύριακο με 45άρια

Καυτό Σαββατοκύριακο με 45άρια

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

Σε κλοιό αδυσώπητου καύσωνα θα βρεθεί το Σαββατοκύριακο η χώρα με την αφόρητη ζέστη που θα επικρατήσει να φέρνει όλους τους πολίτες σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού», καθώς θα πρέπει να προετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουν ένα 48ωρο εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών, οι οποίες αναμένεται να ξεπεράσουν τους 42 βαθμούς Κελσίου και να φθάσουν ως τους 45 βαθμούς τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στις πεδινές περιοχές. Ιδιαίτερα δε στα αστικά κέντρα, η θερμοκρασία κατά τις βραδινές ώρες θα ξεπερνάει τους 30 βαθμούς.

Οι υψηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν, είναι ανάλογες αυτών του μεγάλου καύσωνα του Ιουλίου του 1987, όταν για 13 συνεχείς μέρες «ψηνόταν» η Ελλάδα με τραγικό απολογισμό πάνω από 1.500 νεκρούς σε όλη την χώρα. Μιλάμε βέβαια για μια εποχή που δεν πρέπει να ξεχνάμε πώς δεν υπήρχαν αιρ- κοντίσιον στα σπίτια, παρά μόνο ελάχιστοι ανεμιστήρες και φυσικά κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος για να βιώσει τόσο ακραίες καιρικές συνθήκες.   

Παράλληλα το Σαββατοκύριακο θα είναι πολύ δύσκολο, και σε ότι αφορά την εκδήλωση πυρκαγιών τόσο σε νέα μέτωπα όσο και στα υφιστάμενα εξαιτίας των ζεστών ανέμων που θα πνέουν, δημιουργώντας μια αποπνικτική κατάσταση στην ατμόσφαιρα, η οποία θα πλήξει και τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Το νέο κύμα καύσωνα θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

Μέγιστες θερμοκρασίες από 42 μέχρι 45 βαθμούς. Ελάχιστες θερμοκρασίες μέχρι 27 βαθμούς. Περιορισμός των μελτεμιών. Χαμηλά ποσοστά υγρασίας. Επικράτηση λίβα. Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς.

Αναλυτικότερα η πρόγνωση της ΕΜΥ για σήμερα Σάββατο αλλά και για τις επόμενες μέρες ως την Τετάρτη έχει ως εξής:

ΣΑΒΒΑΤΟ 22-07-2023

Γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά κυρίως της βόρειας χώρας τις απογευματινές ώρες, οπότε ενδέχεται να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα βορειοανατολικά ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο. Οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν στην Ήπειρο και τη Μακεδονία τους 39 με 41 και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία τους 42 βαθμούς, στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 42 με 43 και κατά τόπους στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά τους 44 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 40 με 42 βαθμούς και στη Θράκη και την υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ: Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.   Θερμοκρασία: Από 21 έως 39 με 41 και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία έως 42 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ορεινά. Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 έως 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 24 έως 42 και στα ηπειρωτικά έως 43 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ορεινά.  Ανεμοι: Δυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 25 έως 42 με 43 και κατά τόπους στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά έως 44 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ: Καιρός: Αίθριος. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 26 έως 39 και στην Κρήτη κατά τόπους έως 42 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ: Καιρός: Αίθριος. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.  Θερμοκρασία: Από 26 έως 40 με 42 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ: Καιρός: Αίθριος. Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα νότιοι με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία: Από 25 έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ: Καιρός: Αίθριος. Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 28 έως 41 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα γύρω ορεινά. Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 25 έως 39 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΡΙΑΚΗ 23-07-2023

Γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά από τις απογευματινές ώρες και πιθανότητα τοπικών όμβρων στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν στα ηπειρωτικά τους 41 με 43 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου τους 44 και της Θεσσαλίας τους 45 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.

ΔΕΥΤΕΡΑ 24-07-2023

Γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 2 με 5 βαθμούς Κελσίου, με τη μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται στην ανατολική χώρα και τη μικρότερη στη δυτική. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν στα ηπειρωτικά του 38 με 40 και κατά τόπους στην Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 39 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

ΤΡΙΤΗ 25-07-2023

 Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από δυτικές διευθύνσεις έως 4 μποφόρ και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ με εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

ΤΕΤΑΡΤΗ 26-07-2023

Γενικά αίθριος καιρός. Τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς το Σάββατο για επτά περιφέρειες της χώρας

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για το Σάββατο 22 Ιουλίου, για επτά περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Αττικής

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)

• Περιφέρεια Πελοποννήσου

• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

• Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)

• Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Η πυροσβεστική απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς τις επόμενες μέρες αναμένονται ακραίες συνθήκες.

«Τις τελευταίες ημέρες αντιμετωπίζουμε ένα φαινόμενο που δυσκολεύει αλλά και εντείνει την ένταση αλλά και την διασπορά των πυρκαγιών και των νέων εστιών σε όλη την Ελλάδα. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε όλα τα ενεργά μέτωπα με όλα τα μέσα που έχουμε στην διάθεση μας. Σε αυτή την προσπάθεια ζητούμε την συνεργασία των πολιτών και ταυτόχρονα απευθύνουμε έκκληση σε όλους. Πάνω από όλα για την δική σας ασφάλεια να ακολουθείται πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών» τόνισε χαρακτηριστικά το απόγευμα της Παρασκευής (21/7) κατά την διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Ανάλογα υψηλή είναι η επικινδυνότητα για την εκδηλωση πυρκαγιών και αύριο Κυριακή σε πολλες περιοχές της χώρας όπως φαίνεται από τον ακόλουθο χάρτη.

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Αττικής

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)

• Περιφέρεια Πελοποννήσου

• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

• Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)

• Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας).

Μάλιστα για την πυροπροστασία έχουν κινητοποιηθεί και δυνάμεις του στρατού, καθώς όπως ανακονώθηκε από το ΓΕΕΘΑ θα πραγματοποιηθούν συνολικά 82 περιπολίες στις πυρόπληκτες περιοχές. 

Υψηλός ο κίνδυνος θερμοπληξίας – Ποιες ηλικιακές ομάδες πρέπει να προσέχουν

Το υπουργείο Υγείας προειδοποιεί τους πολίτες για τη ζέστη, με αποτέλεσμα να εκδώσει αναλυτικές οδηγίες, τόσο για τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσουν οι υψηλές θερμοκρασίες, όσο και με τον τρόπο που μπορεί κάποιος να παρέχει τις πρώτες βοήθειες.

Επιρρεπείς σε θερμοπληξία, εκτός από τα ηλικιωμένα άτομα, είναι οι ασθενείς που παίρνουν αγγειοδιασταλτικά και διουρητικά φάρμακα δηλαδή τα άτομα που πάσχουν από αρτηριακή υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια καθώς και τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

Έτσι αυτοί που επίσης πρέπει να προσέχουν είναι:

Ηλικία άνω των 65 ετών. Καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική ανεπάρκεια, ηπατική δυσπραγία. Χρήση αλκοόλ ή άλλων κατασταλτικών φαρμάκων. Χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, φαινοθειαζινών, αντιπαρκινσονικών κτλ. Ιστορικό παλαιότερης θερμοπληξίας. Παχυσαρκία. Εργασία κάτω από πολύ υψηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος. 

Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας

Πρώτο σύμπτωμα συνήθως είναι οι κράμπες λόγω απώλειας αλάτων. Μπορεί να εμφανισθούν ζάλη, σύγχυση, πονοκέφαλος, ναυτία και εμετός. Επίσης, μπορεί να παρατηρηθούν παραλήρημα, σπασμοί και κάποιες φορές πλήρης απώλεια αισθήσεων.

Το δέρμα είναι καυτό, ερυθρό και ξηρό, ο πυρετός μπορεί να φτάνει τους 41 βαθμούς Κελσίου, η αναπνοή είναι γρήγορη ενώ ο σφυγμός εξασθενεί προοδευτικά.

Σε βαριά θερμοπληξία ο ασθενής παθαίνει μαζική καταστροφή των μυών, νεφρική και αναπνευστική ανεπάρκεια έως και πνευμονικό οίδημα. Ο καρδιακός ρυθμός διαταράσσεται όπως και η πήξη του αίματος.

Σε προχωρημένα στάδια μπορεί να παρατηρηθεί ακόμα και εγκεφαλοπάθεια, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κώμα, ενώ ο θάνατος σ’ αυτές τις συνθήκες είναι πολύ πιθανός. Αναφέρεται 25% θνητότητα των πασχόντων.

Πώς να προστατευτείτε

Η θερμοπληξία μπορεί εύκολα να αποφευχθεί με απλή πρόληψη όπως το να καταναλώνουμε άφθονα υγρά, να τρώμε πολλά φρούτα και σαλάτες, να περιορίζουμε τη ζάχαρη και τα οινοπνευματώδη. Επίσης, να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο και να φροντίζουμε την κάλυψη του σώματος με ανοιχτόχρωμα άνετα βαμβακερά ρούχα και την κάλυψη της κεφαλής με καπέλο.

Όταν υποψιάζεστε ότι κάποιος δικός σας άνθρωπος εμφανίζει θερμοπληξία. Μεταφέρετε τον πάσχοντα άμεσα σε δροσερό μέρος. Αφαιρείτε τα βαριά ρούχα. Τοποθετείτε ψυχρά επιθέματα. Αν είναι εφικτό χορηγείτε άφθονα υγρά. Διακομίζετε τον πάσχοντα στον πλησιέστερο υγειονομικό σχηματισμό. Ειδικές συμβουλές για τους καρδιοπαθείς

https://www.zougla.gr/greece/article/kafto-savatokiriako-me-45aria

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .