Κυριακή, Ιουλίου 23

Περικοπή της χρηματοδότησης στο εργαστήριο της Γουχάν από τις ΗΠΑ

Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

Ομοσπονδιακοί υγειονομικοί αξιωματούχοι ανέστειλαν αυτή την εβδομάδα τη χρηματοδότηση του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν, του κινεζικού εργαστηρίου που βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών σχετικά με την προέλευση του νέου κορωνοϊού, σε μια κίνηση «απαραίτητη για να μετριαστεί οποιοσδήποτε πιθανός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία» λόγω ανεπαρκών πληροφοριών για την έρευνα του εργαστηρίου.

Η αποτυχία του εργαστηρίου να παραδώσει βασικά έγγραφα σχετικά με το έργο του για τους κορωνοϊούς «αποτελεί επαρκή στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η άμεση αναστολή του [Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν] είναι απαραίτητη για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος», σύμφωνα με ένα υπόμνημα του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών (HHS) που ελήφθη από το πάνελ της Βουλής που εξετάζει την κυβερνητική απόκριση στα θέματα για τον κορονοϊό, και το οποίο δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη.

Το Ινστιτούτο, το οποίο έλαβε το υπόμνημα και μια συνοδευτική επιστολή που συνιστούσε την κατάργησή του τη Δευτέρα, έχει 30 ημέρες για να απαντήσει. Οι οργανισμοί που έχουν ανασταλεί και αποκλειστεί δεν είναι επιλέξιμοι για λήψη νέων ομοσπονδιακών συμβάσεων και επιχορηγήσεων ή άλλων ειδών χρηματοδότησης από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (ΝΙΗ) αναζήτησαν έγγραφα από το εργαστήριο για περισσότερα από τρία χρόνια, καθώς ο οργανισμός εξέτασε τους ισχυρισμούς ότι η εργασία των επιστημόνων του εργαστηρίου της Γουχάν μπορεί να συνέβαλε στην πανδημία. Ο NIH αμένημε για πρώτη φορά μια επιχορήγηση το 2014 στην EcoHealth Alliance, έναν ερευνητικό οργανισμό με έδρα τη Νέα Υόρκη, ο οποίος είχε σκοπό να επικεντρωθεί στον κίνδυνο των κορονοϊών των νυχτερίδων, και μέρος αυτών των χρημάτων κατευθύνθηκε στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν.

Η επιχορήγηση σταμάτησε το 2020 εν μέσω ερωτημάτων σχετικά με την προέλευση της πανδημίας, και ο γενικός επιθεωρητής του HHS, τον Ιανουάριο του 2023 κατηγόρησε τον NIH και την EcoHealth ότι δεν επέβλεψαν σωστά τη επιχορήγηση.

Ο NIH ξανάρχισε τη χρηματοδότηση για την EcoHealth τον Μάιο του 2023, αλλά η επιχορήγηση τώρα ορίζει ότι ο οργανισμός δεν μπορεί να διεξάγει έρευνα στην Κίνα ή με ζώα.

Οι σημερινοί και πρώην αξιωματούχοι υγείας δήλωσαν την Τετάρτη 20 Ιουλίου ότι η απόφαση της υπηρεσίας υγείας να αναστείλει τη χρηματοδότηση του εργαστηρίου της Γουχάν ήταν ανεξάρτητη από τις έρευνες του Κογκρέσου για την προέλευση του ιού, και ότι δεν υποδηλώνει επιβεβαίωση των θεωριών ότι ο ιός διέρρευσε από την εγκατάσταση. Το Bloomberg News ανέφερε αρχικά την απόφαση για αναστολή της χρηματοδότησης.

Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν και το EcoHealth έχουν επανειλημμένα υπερασπιστεί την έρευνά τους και αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση μεταξύ αυτής της εργασίας και της εμφάνισης του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί τον Covid-19. Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι κάποιο εργαστήριο μελετούσε τον SARS-CoV-2 πριν από την πανδημία.

«Είμαστε βέβαιοι ότι η έρευνα του κορονοϊού με νυχτερίδες που διεξήχθη από την EcoHealth Alliance και το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν δεν θα μπορούσε να έχει ξεκινήσει την πανδημία του COVID-19», έγραψε σε email την Τετάρτη ο Πήτερ Ντάζακ, πρόεδρος της EcoHealth Alliance. Ο Ντάζακ αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να μπλοκάρει τη χρηματοδότηση του ινστιτούτου.

Η κινεζική πρεσβεία υπερασπίστηκε επίσης το έργο του εργαστηρίου και επέκρινε τη συνεχιζόμενη εστίαση των Αμερικανών σε αυτό.

«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν να υποκινούν το επιχείρημα της «διαρροής εργαστηρίου», να σταματήσουν να σπιλώνουν την Κίνα και να σταματήσουν να πολιτικοποιούν το θέμα της ιχνηλασιμότητας», είπε ο εκπρόσωπος Λιού Πενγκιού σε δήλωση που κοινοποίησε η πρεσβεία.

Τα email που στάλθηκαν από την Washington Post στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν επιστράφηκαν στον αποστολέα, αναφέρει το δημοσίευμα της.

Πολλές ομοσπονδιακές έρευνες και ερευνητικές μελέτες έχουν επικεντρωθεί στο εάν το εργαστήριο της Γουχάν ήταν ένα πιθανό σημείο εκκίνησης για την πανδημία. Μια αποχαρακτηρισμένη ανάλυση πληροφοριών των ΗΠΑ που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα αδικούσε τα πρωτόκολλα ασφαλείας του εργαστηρίου της Γουχάν, αλλά ανέφερε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών δεν μπορούσαν να καταλήξουν σε οριστικό συμπέρασμα για την πηγή της πανδημίας και ότι όλες οι υπηρεσίες παραμένουν ανοιχτές σε δύο ανταγωνιστικές θεωρίες.

Πέντε από τις εννέα υπηρεσίες πληροφοριών που συμμετέχουν στην ανασκόπηση ευνοούν ένα σενάριο στο οποίο ο ιός μεταδόθηκε από τα ζώα στους ανθρώπους, πιθανώς σε μια αγορά στη Γουχάν όπου πωλούνταν ζωντανά ζώα και ανιχνεύθηκε μια ομάδα πρώιμων κρουσμάτων. Το FBI και το Τμήμα Ενέργειας υποστηρίζουν μια διαρροή εργαστηρίου. Δύο φορείς παραμένουν αναποφάσιστοι.

Οι Ρεπουμπλικάνοι είπαν ότι η απόφαση της υπηρεσίας υγείας να σταματήσει τη χρηματοδότηση του εργαστηρίου υποστηρίζει τις συνεχείς έρευνες τους για την προέλευση του ιού, συμπεριλαμβανομένης της ακρόασης της Βουλής την περασμένη εβδομάδα σχετικά με την πρώιμη ανάλυση του ιού από τους επιστήμονες.

«Το Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν δεν θα πρέπει να λάβει ούτε ένα άλλο σεντ από τα χρήματα των φορολογουμένων των ΗΠΑ», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Μπραντ Γουένστρουπ, ο οποίος προεδρεύει της επιτροπής της Βουλής που ερευνά την προέλευση του κορονοϊού. «Οι Αμερικανοί έχουν κάθε δικαίωμα να ανησυχούν για το αν τα δολάρια που έβγαλαν με κόπο, πήγαν μέσω της EcoHealth για να χρηματοδοτήσουν μια δυνητικά επικίνδυνη έρευνα».

«Καιρός ήταν η κυβέρνηση Μπάιντεν να πάρει αυτή την απόφαση, αλλά δεν τους αξίζει κανένα εύσημο που επιτέλους έκαναν αυτό που απαιτούσαν τα στοιχεία και τα γεγονότα», δήλωσαν οι Ρεπουμπλικάνοι ηγέτες της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής.

Οι ιολόγοι γενικά υποστηρίζουν τη θεωρία ότι η πανδημία ξεκίνησε με μια φυσική μετάδοση από τα ζώα στον άνθρωπο και αρκετοί εξέχοντες ερευνητές επέκριναν τις συνεχιζόμενες έρευνες των Ρεπουμπλικανών.

Ο Κρίστιαν Άντερσεν της Scripps Research, ένας από τους ιολόγους που κατέθεσε ενώπιον του πάνελ της Βουλής την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε την Τετάρτη ότι απογοητεύτηκε από την απόφαση να σταματήσει η χρηματοδότηση του εργαστηρίου της Γουχάν, χαρακτηρίζοντας «βαθιά προβληματικό το γεγονός ότι αφήνουμε την πολιτική να παρεμβαίνει σε κρίσιμης σημασίας έρευνα».

«Παρατηρήσαμε την πρώτη μεγάλη πανδημία του κορονοϊού και τώρα κόβουμε τους δεσμούς μας με μια από τις κορυφαίες ερευνητικές εγκαταστάσεις του κορωνοϊού στον κόσμο. Αυτό είναι ένα πρόβλημα», πρόσθεσε ο Άντερσεν.
 

Πηγή: Washington Post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .