Κυριακή, Ιουλίου 23

ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ: Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ “ΑΙΧΜΑΛΩΤΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥ ” ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕ ΣΗΜΑ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙΚΛΗ – ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΕΤΑΞΕ «ΛΕΥΚΗ ΠΕΤΣΕΤΑ» -«ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ. ΜΑΣ ΠΗΓΑΝ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΠΟΥ ΕΚΚΕΝΩΝΟΤΑΝ», ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ

F1s3xIPXsAA0s3S

Για έκτη συνεχόμενη ημέρα η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη στο νησί των Ιπποτών, την Ρόδο, με τα πιο εφιαλτικά 24ωρα να είναι τα τελευταία.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας η προληπτική εκκένωση των οικισμών που απειλήθηκαν από τη μεγάλη φωτιά ολοκληρώθηκε κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.

Η επιχείρηση έγινε κάτω από αντίξοες συνθήκες, καθώς τα μέτωπα της πυρκαγιάς βρίσκονταν σε εξέλιξη, με ισχυρούς ανέμους κι ενώ σε πολλά σημεία οι φλόγες ξεπερνούσαν τα 5 μέτρα σε ύψος,

Οι χιλιάδες τουρίστες που κατακλύζουν κάθε χρόνο το νησί, βρέθηκαν αντιμέτωποι με την πύρινη

«κόλαση». Όπως καταγγέλλουν δεν υπήρχε κανένα σχέδιο εκκένωσης. Πήραν τα πράγματά τους και έφυγαν άρον-άρον από τα ξενοδοχεία προσπαθώντας να σωθούν.

Καταγγελίες όμως και για τις αεροπορικές εταιρείες που παρόλο που γνώριζαν τον πύρινο εφιάλτη που ζει το νησί, προσγειώθηκαν κανονικά πηγαίνοντας τους στα ξενοδοχεία που ήδη εκκενωνόντουσαν.

Με επαινετικά λόγια όμως μιλούσαν στις αναρτήσεις τους στο Twitter για τους Ροδίτες που έκανα τα πάντα για να τους βοηθήσουν.

Όλα δείχνουν να κινούνται μόνο με ιδιωτικές πρωτοβουλίες και εθελοντισμό όπως και η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου να ανοίξουν τα Mini Market για την εξυπηρέτηση των τουριστών.

Εκκενώσεις

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας, έγινε προληπτική εκκένωση περίπου 19.000 πολιτών. Οι 16.000 μεταφέρθηκαν με επίγεια μέσα και τα 3.000 με πλωτά.

«Στις 4 π.μ. φτάσαμε στο σχολείο και οι ντόπιοι είχαν έτοιμο φαγητό / νερό / υπνόσακους για τους ανθρώπους – καταπληκτικό!» έγραψε ένας χρήστης.

Ένας άλλος διαμαρτυρήθηκε για την πολιτική της αεροπορικής, που έκανε την προσγείωση, ενώ δεν μπορούσαν να πάνε στο ξενοδοχείο.

«Πέντε από εμάς ανάμεσα σε εκατοντάδες κοιμηθήκαμε στο πάτωμα ενός σχολείου», έγραψε, λέγοντας όμως ότι «οι ντόπιοι κάνουν τα πάντα».

«Είμαστε ασφαλείς προς το παρόν. Η πιο τρομακτική στιγμή σε ολόκληρη τη ζωή μου», έγραψε ένας χρήστης, που μεταφέρθηκε με σκάφος μαζί με τα παιδιά του, μακριά από την περιοχή της πυρκαγιάς. «Δεν ξέρω πώς θα το επεξεργαστούν, αλλά τι γενναία παιδιά», ‘έγραψε.

Κάποιοι άλλοι εκφράζουν ανασφάλεια για το τι θα συμβεί. «Ακόμη στη Ρόδο, στη νότια πλευρά, σε ένα ξενοδοχείο, αφού επιβιβαστήκαμε σε ένα λεωφορείο. Κοιμηθήκαμε σε ξαπλώστρες έξω, με εκατοντάδες άλλους ανθρώπους, ξυπνήσαμε και είδαμε τη φωτιά στον ορίζοντα και τη στάχτη να πέφτει πάνω μας. Το ξενοδοχείο μας φροντίζει, αλλά δεν έχουμε ιδέα πώς θα φύγουμε από το νησί».

Ένας άλλος χρήστης εξηγεί ότι χρειάστηκε να εκκενώσει δύο φορές. Όλοι είναι ασφαλείς, αλλά η κατάσταση θύμιζε εφιάλτη.

Ένας άλλος πάλι διαμαρτύρεται, επειδή, όπως λέει, δεν έχει πληροφορία και σχέδιο διάσωσης. Μάλιστα, υποστήριξε ότι είναι εγκλωβισμένος σε ξενοδοχείο, που τους μετέφερε ο Στρατός, ενώ πρέπει να πάει στο βόρειο τμήμα του νησιού.

 

https://www.makeleio.gr/%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%bf%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1/%ce%a6%ce%a9%ce%a4%ce%99%ce%95%ce%a3-%ce%a3%ce%a4%ce%97-%ce%a1%ce%9f%ce%94%ce%9f-%ce%97-%ce%95%ce%a0%ce%99%ce%a7%ce%95%ce%99%ce%a1%ce%97%ce%a3%ce%97-%ce%91%ce%99%ce%a7%ce%9c%ce%91%ce%9b%ce%a9%ce%a4/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .