Πέμπτη, Ιουλίου 27

Να παραιτηθούν όλοι, από τον Διοικητή της Πτέρυγας Μάχης μέχρι τον Υπ. Άμυνας

Βίντεο/Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης

Να παραιτηθούν όλοι, από τον Διοικητή της Πτέρυγας Μάχης μέχρι τον Υπ. Άμυνας ως ελάχιστη ένδειξη ντροπής για το γεγονός ότι παραδόθηκε στις φλόγες μια από τις πιο σύγχρονες βάσεις της πολεμικής αεροπορίας, η περιβόητη 111 Πτέρυγα Μάχης, που διαθέτει ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει για να πλήξει την αεράμυνα του όποιου εχθρού.

Όταν μια πυρκαγιά καταφέρνει αυτό που θεωρητικά δεν μπορεί να καταφέρει ο αντίπαλος σε περίοδο πολέμου υπάρχει... πρόβλημα. Η ανικανότητα πρυτανεύει και δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Σου κάηκαν τα πυρομαχικά των αεροπλάνων και απομακρύνεις όπως, όπως τα F-16; Μόνο να παραιτηθείς σου

μένει. Είσαι υπουργός Εθνικής Άμυνας και παρακολουθείς πανικόβλητος αυτή την τραγωδία, αυτή τη ντροπή; Μόνο να παραιτηθείς σου μένει.

Οι αποθήκες αυτές έχουν προδιαγραφές ΝΑΤΟ, με πολλές ασφαλιστικές δικλείδες προστασίας ώστε να προστατεύονται από φυσικές καταστροφές. Είναι απαράδεκτο να έχει φτάσει η φωτιά ως εκεί και ανώτατος αξιωματικός της Αεροπορίας, με τον οποίο επικοινώνησε η «Ζούγκλα», να δηλώνει ότι είναι η μεγαλύτερη ντροπή που μπορεί να υποστεί η αεροπορία μας μετά τις πλημμύρες που είχε υποστεί το αεροδρόμιο στη συγκεκριμένη Πτέρυγα Μάχης πριν από αρκετά χρόνια. Ευθύνες έχουν όλοι, από τον διοικητή της Πτέρυγας, μέχρι τον Αρχηγό της Αεροπορίας και τον Υπουργό Άμυνας.

Απλά πράγματα...

Στο μέτωπο της φωτιάς, εκτός ελέγχου μαίνεται πλέον η πυρκαγιά στη Νέα Αγχίαλο, με τις φλόγες να έχουν φτάσει στα πρώτα σπίτια της πόλης. Πρόκειται για τη δεύτερη κατά σειρά μέρα που καίει η φωτιά στη Μαγνησία, η οποία έχει ήδη κατακάψει πάνω από 50.000 στρέμματα.

Το κυρίως μέτωπο εντοπίζεται νότια του Βελεστίνου και του Αερινού και στην περιοχή επιχειρούν 90 πυροσβέστες με 40 οχήματα, 31 πεζοπόρα τμήματα, τρία ελικόπτερα και επτά αεροσκάφη. Αυτή την ώρα, στο σημείο πνέουν θυελλώδεις άνεμοι, 7 Μποφόρ.

Βίντεο ντοκουμέντο από εκρήξεις δεξαμενών προπανίου στη Νέα Αγχίαλο

Περί τις 17:30, σειρά εκρήξεων καταγράφηκε τέσσερα χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αγχιάλου, στην περιοχή Καραμπά. Οι εκρήξεις οφείλονταν σε δεξαμενές προπανίου, στις οποίες ήταν αποθηκευμένο το ιδιαίτερα εκρηκτικό υλικό, καθώς από τις αποθήκες αυτές καλύπτονται οι ανάγκες της πόλης της Αγχιάλου.

Μέσα σε λίγα λεπτά, οι φλόγες έφτασαν και σε αποθήκες πυρομαχικών του στρατού και της Πολεμικής Αεροπορίας. Στην αποθήκη της ΠΑ, η οποία απειλείται από την πυρκαγιά, φυλάσσονται πυρομαχικά από F-16 της 111 Πτέρυγας Μάχης της Ν. Αγχιάλου.

Οι αποθήκες πυρομαχικών
Οι αποθήκες πυρομαχικών

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αποθήκη υπάρχουν βόμβες 1.000 και 2.000 λιβρών και πυρομαχικά, όπως πύραυλοι ΗΑΑRM. Βασική αποστολή της 341 Μοίρας που υπάγεται στην 111 Πτέρυγας Μάχης είναι η καταστολή εχθρικής αεράμυνας με πυραύλους AMRAAM, AIM-9, σφαίρες κ.ά. 

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν επιχειρούν στο σημείο από εδάφους, ούτε από αέρα, καθώς φοβούνται τις εκρήξεις από τα όπλα. Από τις εκρήξεις έχουν σπάσει τζάμια σε πολλά σπίτια, κυρίως της Νέας Αγχιάλου, ενώ το ωστικό κύμα, που έφτασε στον Βόλο, έκανε πολλούς κατοίκους να βγουν από τα σπίτια.

Δόθηκε εντολή να μετασταθμεύσουν από την 111 Πτέρυγα Μάχης της Νέας Αγχιάλου όσα F-16 βρίσκονται εκτός καταφυγίων στην 110 Πτέρυγα Μάχης της Λάρισας.

Η «Ζούγκλα» εξασφάλισε βίντεο - ντοκουμέντο από τις πρώτες εκρήξεις στις δεξαμενές προπανίου στη Νέα Αγχίαλο:

 

  Η «Ζούγκλα» εξασφάλισε βίντεο - ντοκουμέντο από τις πρώτες εκρήξεις στις δεξαμενές προπανίου στη Νέα Αγχίαλο: Τις προσπάθειες απομάκρυνσης πολιτών από το λιμάνι της Νέας Αγχιάλου προς το λιμεναρχείο του Βόλου, συντονίζει σκάφος του λιμενικού.

Οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου, είτε έφευγαν οδικώς προς Βόλο, είτε με σκάφη ιδιωτών και διασωστών που ειδοποίησαν στελέχη του Λιμενικού. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά πλησιάζει απειλητικά το λιμάνι της περιοχής, ενώ ο φόβος των πολιτών εντείνεται από τις απανωτές εκρήξεις που ακούγονται από τον χώρο αποθήκης της 111 Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στελέχη του λιμενικού έχουν αναλάβει την επιβίβαση των πολιτών στα σκάφη ιδιωτών, τα οποία αυτή την ώρα έχουν συγκεντρωθεί στο λιμάνι. Οι πολίτες μεταφέρονται στο λιμεναρχείο του Βόλου για καταμέτρηση και εν συνεχεία στο Εκθεσιακό Κέντρο του Βόλου. Τρία περιπολικά σκάφη του λιμενικού, δύο ρυμουλκά και 22 ιδιωτικά σκάφη, έχουν μεταφέρει ήδη 30 άτομα από τη Νέα Αγχίαλο στον Βόλο, με το λιμενικό να βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Το ωστικό κύμα από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν «χτύπησε» δημοσιογράφο της Astra TV αν και βρισκόταν σε μεγάλη απόσταση από το επίκεντρό του:

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από την κάμερα της «Ζούγκλας»:

 

Εκκενώθηκαν εννιά περιοχές

Η αναζωπύρωση, η οποία πήρε γρήγορα διαστάσεις, εκδηλώθηκε περίπου στις 15:30 με αποτέλεσμα να δοθούν πολλές εντολές εκκένωσης σε μικρό χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι εννιά περιοχών έλαβαν σχετικά μηνύματα από το 112 περί τις 16:00.

Πιο αναλυτικά, μήνυμα εκκένωσης, το οποίο ζητούσε από τους κατοίκους του οικισμού Καστράκι να μετακινηθούν προς Μικροθήβες, εστάλη στις 15:55.

Μήνυμα από το 112 έλαβαν λίγα λεπτά μετά, στις τέσσερις το μεσημέρι ακριβώς και οι κάτοικοι σε Νέα Αγχίαλο, Στουπί, Βελανιδιά, Μάραθο και Κριθάρια και καλούνται να εκκενώσουν προς τον Βόλο.

Επιπλέον, ειδοποίηση έλαβαν την ίδια ώρα και όσοι βρίσκονται στις περιοχές Σώρος, Χρυσή Ακτή Παναγιάς και Άγιος Γεώργιος, στους οποίους ζητήθηκε επίσης να μετακινηθούν προς Βόλο. 

Έχουν καεί πάνω από 50.000 στρέμματα στη Μαγνησία

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το μέτωπο της φωτιάς που διασπάστηκε την Τετάρτη προς δύο κατευθύνσεις και κύκλωσε επί της ουσίας τον Βόλο είχε περίμετρο που ξεπερνούσε τα 45 χιλιόμετρα και κατέκαψε πάνω από 50.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, αλλά και αγροτικές και δασικές εκτάσεις.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο του Βόλου, υπό τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Τριαντόπουλο, τέθηκαν από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, ζητήματα για άμεσες αποζημιώσεις προς τους πληγέντες.

ΕΔΩ ΒΙΝΤΕΟ https://www.zougla.gr/greece/article/mania-ekenoseon-giro-apo-ton-volo---fotia-pire-to-112

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .