Τετάρτη, Αυγούστου 9

Γ. Πανούσης στο Πρώτο: Θα έρθουν και άλλοι θάνατοι – Δεν πρόκειται για οπαδική βία – Είναι εισβολή και κατάλυση της Πολιτείας (audio)


«Είναι φανερό ότι θα έρθουν και άλλοι θάνατοι» προειδοποίησε ο Γιάννης Πανούσης, καθηγητής Εγκληματολογίας και πρώην Υπουργός, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, αναφορικά με τη δολοφονία του 29χρονου στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Πανούσης, το ποδόσφαιρο έχει γίνει ένας χώρος πολύ οικείος σε ακραίες οργανώσεις,

οι οποίοι βρίσκουν τρόπο να συνεργάζονται με οργανώσεις από άλλα κράτη και να δημιουργούν αυτής της φύσεως τις καταστροφές και τα επεισόδια που εκ των πραγμάτων θα οδηγήσουν και στο θάνατο, είτε η δολοφονία αυτή είναι προσχεδιασμένη για συγκεκριμένο άνθρωπο, επειδή είναι μιας άλλης ομάδας υποστηρικτής είτε είναι ένα τυχαίο γεγονός, καθώς όταν βγάζει κανείς το μαχαίρι μπορεί να πετύχει τον οποιονδήποτε.

Όλα τα παραπάνω δεν έχουν καμία σχέση με οπαδική βία, επισήμανε ο ίδιος. «Οπαδική βία είναι βία οπαδών μέσα στο γήπεδο κάποια στιγμή για κάποιο λόγο. Καμία σχέση και με εγκληματική ενέργεια εν θερμώ. (…) Εδώ μιλάμε για εισβολή και κατάλυση της πολιτείας. Δηλαδή άνθρωποι οργανωμένοι, διακόσιοι, δεν ξέρω πόσοι, μπαίνουν μέσα στη χώρα, διασχίζουν τη χώρα, μπαίνουν μέσα στον ηλεκτρικό, πάνε οργανωμένα και χτυπάνε με μαχαίρια και με καπνογόνα και με άλλους τρόπους πολίτες, ανθρώπους που ανήκουν σε άλλη ομάδα. Αυτό είναι κατάλυση της πολιτείας με μια εισβολή μέσα στους θεσμούς και στις υπηρεσίες, από την αστυνομία μέχρι το κράτος. Άρα εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με οπαδική βία και κακώς χρησιμοποιείται ο όρος» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πανούσης έκανε λόγο για μια «αρρωστημένη» ατμόσφαιρα στο χώρο του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού. «Την ίδια ώρα που μια ελληνική οικογένεια και όχι μόνο, έχει προβλήματα οικονομικά, εμφανίζονται προκλητικά δισεκατομμύρια, στημένα κέρδη, παράνομοι παράγοντες που αναμειγνύονται σε σκάνδαλα και μέσα από όλα αυτά γεννιούνται ή πλάι σε αυτά γεννιούνται ακραία πολιτικά στοιχεία και μέσα σε αυτά και εγκληματοειδή. Δηλαδή, αν τους αναλύσουμε αυτούς τους ανθρώπους, φαντάζομαι μπορεί να γίνει κάποια στιγμή, αν και το ενδιαφέρον είναι αστυνομικό, θα δούμε ότι μπορεί να είχαν ναρκωτικά, μπορεί να είχαν βεβαρημένο ποινικό μητρώο, προφανώς αναμεμειγμένοι σε ακραίες ακροδεξιές ή άλλες οργανώσεις. Άρα δεν έχει να κάνει τίποτα μα τίποτα με αυτό καθαυτό το αθλητικό γεγονός ενός ποδοσφαιρικού ματς» προσέθεσε.

 


Ερωτηθείς τι και ποιος φταίει για την εικόνα που παρουσιάζει το ποδόσφαιρο, εξέφρασε την άποψη, ότι είναι μια αλυσίδα που πηγαίνει ακόμη και 30 χρόνια πίσω. «Ποιος φταίει στην ΟΥΕΦΑ, ποιος φταίει στην Ελλάδα, στην ΕΠΟ, στα Σούπερ Λίγκ, στα σωματεία, στους συνδέσμους, όπου θες την πας αυτή την ιστορία. Άρα το ποιος φταίει θα έλεγα ότι δεν είναι ερώτημα. Ερώτημα είναι τι κάνουμε και το τι κάνουμε είναι η λύση, γιατί η αναγωγή στο 1990 και στο 2000 που ήταν τελείως διαφορετικά τα γεγονότα, ακόμα και αν είχαμε θανάτους, ήταν με άλλο τρόπο. Γιατί τώρα όταν σκοτώθηκε ο Άλκης ο Καμπανός, θα έρθουν κι άλλοι θάνατοι».

«Πίσω από το ποδόσφαιρο γενικά, κρύβεται ένα σύστημα μαύρου χρήματος. Αυτό λοιπόν το υπόγειο σύστημα μιας μαύρης οικονομίας παράγει μπράβους, παράγει στο περιθώριο αυτής της λειτουργίας, ανθρώπους τέτοιους» υποστήριξε ο κ. Πανούσης.

Γνώμη σταθερή του καθηγητή, είναι ότι χρειάζεται κάθαρση και πως η κάθαρση δεν γίνεται εν κινήσει.

«Δηλαδή, αντιλαμβάνομαι τις συναισθηματικές αντιδράσεις της ελληνικής κοινωνίας που έναν νέο άνθρωπο ξαφνικά τον σκοτώνουν με αυτόν τον τρόπο. Αλλά αυτά δεν είναι παρά μιας μέρας, μιας περιόδου. Δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Άρα λοιπόν, πώς λύνεις το πρόβλημα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να μην το κάνεις εν κινήσει. Δηλαδή στοπ. Δεν αρχίζεις και εξυγιαίνεις. Δεν αρχίζεις (σ.σ. το πρωτάθλημα)» επισήμανε ο κ. Πανούσης.
«Με τι ψυχή θα πάω εγώ με τα παιδιά μου στο γήπεδο;» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως εφόσον σημειωθούν επεισόδια στο εθνικό πρωτάθλημα, ούτε πρόστιμο ούτε διεξαγωγή αγώνα χωρίς φιλάθλους αρκούν. «Υποβιβασμός αμέσως. Δηλαδή, αν ξέρει ο άλλος ότι δεν υπάρχει τιμωρία. Ύστερα, οι σύνδεσμοι τι δουλειά κάνουν; Εγώ θυμάμαι την τελευταία εικοσαετία τρεις νόμους να έχουν γίνει που τους καταργούν, τους ξανακάνουν, τους κάνουν λέσχες, τι δουλειά κάνουν οι Σύνδεσμοι ακριβώς σε σχέση με τις μονομαχίες και τα ραντεβού που κάνουν;» ανέφερε.

Σε αυτό το σημείο, επισήμανε ότι δεν πρόκειται για μια κόντρα της μίας πλατείας με τη διπλανή και ότι γίνονται «διακρατικές ιστορίες». «Τι δουλειά έχει η Κροατία να σκοτώνει ανθρώπους στην Ελλάδα ή να συμπλέκεται;» τόνισε.

«Τα κυκλώματα αυτά, αυτές οι οργανώσεις, οι ακραίες, δεν μπορούν να επιβιώσουν, αν δεν λειτουργούν μαζί με την πολιτική διαφθορά, δηλαδή με συγκάλυψη. Δεν γίνεται. Να το κάνεις μια φορά, δύο, τελείωσες, σε διαλύουν. Λοιπόν, γιατί δε διαλύονται ακόμα και οι ελληνικοί σύνδεσμοι;Διάλυσέ τους. Δεν υπάρχουν οργανωμένες ομάδες ή αν υπάρχουν κάνουν μόνο πολιτισμό.(…) Και προφανώς είναι και ο άλλος που έχει εντολή να δείρει και αντί να δείρει σκοτώνει, γιατί είναι ο ίδιος τέτοιος τύπος. Αλλά χωρίς συμφέροντα, χωρίς χρηματοδοτήσεις, πώς γίνονται όλα αυτά; Πώς μετακινούνται όλοι αυτοί; Αλλά δεν ασχολείται κανείς. Το τραγικό γεγονός είναι ότι σκοτώθηκε ένας άνθρωπος. Είναι τραγικό, αλλά δεν θα τελειώσει εδώ» είπε καταλήγοντας ο κ. Πανούσης, ενώ προειδοποίησε πως «τώρα θα αρχίσουν οι διακρατικό-ιστορικό-πολιτικό-εθνοτικό αντιδράσεις».

https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/g-panousis-sto-proto-tha-erthoun-kai-alloi-thanatoi-den-prokeitai-gia-opadiki-via-einai-eisvoli-kai-katalysi-tis-politeias-audio/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .