Δευτέρα, Αυγούστου 14

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την πνευμονική εμβολή – Τα σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν όταν ταξιδεύετε

Η φλεβική θρόμβωση δεν παρατηρείται μονάχα στα ταξίδια αλλά έχει να κάνει και με άλλους παράγοντες

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την πνευμονική εμβολή – Τα σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν όταν ταξιδεύετε
Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, θα πρέπει να τονισθεί πως μπορεί να υπάρχουν κάποια σημάδια που προμηνύουν πνευμονική εμβολή και να θέσουν την ζωή μας σε κίνδυνο.

Η φλεβική θρόμβωση είναι ένα από αυτά τα σημάδια και συνήθως προκαλείται σε αεροδρόμια με πολυκοσμία, στα στενά καθίσματα ενός αεροπλάνου και για αυτό λέγεται και ως το «σύνδρομο της οικονομικής θέσης», ενώ μπορεί να είναι θανατηφόρο για τον άνθρωπο.

Ξεκινάει με ένα θρόμβο αίματος σε μια φλέβα (συνήθως στο πόδι) και αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα μπορεί να φτάσει στους πνεύμονες και να προκαλέσει μια πνευμονική εμβολή.

Μια έρευνα που διεξήχθη το 2021 αποκάλυψε ότι τα αεροπορικά ταξίδια που διαρκούν περισσότερο από οκτώ ώρες αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης της φλεβικής θρόμβωσης.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η πάθηση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε πτήση, ανεξάρτητα από τη διάρκειά της ή τη διάταξη των θέσεων.

Η φλεβική θρόμβωση δεν παρατηρείται μονάχα στα ταξίδια αλλά έχει να κάνει και με άλλους παράγοντες όπως τον δείκτη μάζας σώματος, την ηλικία, το χειρουργικό ιστορικό, τη χρήση αντισυλληπτικών από το στόμα, τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης και τον καρκίνο.

Περίπου ένας στους 1.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο βιώνει ένα τέτοιο επεισόδιο κάθε χρόνο. Ενώ μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε και ιδιαίτερα τα άτομα άνω των 40 ετών που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) επισημαίνουν τους κινδύνους που συνδέονται με τις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, δηλώνοντας ότι περισσότεροι από 300 εκατομμύρια άνθρωποι ξεκινούν τέτοια ταξίδια ετησίως. Η καθιστική φύση αυτών των πτήσεων αυξάνει την πιθανότητα σχηματισμού θρόμβων αίματος στις βαθιές φλέβες των ποδιών.

Άλλα συμπτώματα

  • Παλλόμενος πόνος στο πόδι (συνήθως στο ένα), τη γάμπα ή στο μηρό κατά τη διάρκεια που περπατάτε ή είστε όρθιοι.
  • Πρήξιμο στο πόδι
  • Ζεστό δέρμα γύρω από την επηρεασμένη περιοχή
  • Κόκκινο ή σκουρόχρωμο δέρμα στο σημείο
  • Πρησμένες φλέβες που είναι σκληρές ή και επώδυνες όταν τις αγγίζεται

Τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί επίσης να εμφανιστούν στο χέρι ή στην κοιλιά. Όμως, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το ταξίδι για να μειώσετε τον κίνδυνο. Πριν από το ταξίδι σας, καλό είναι να σταματήσετε το κάπνισμα και να περιορίσετε την κατανάλωση γρήγορου φαγητού.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού το να παραμένετε ενυδατωμένοι, να φοράτε κάλτσες συμπίεσης και να παραμένετε δραστήριοι θα βοηθήσει στον μετριασμό του κινδύνου.


Μόλις επιστρέψετε στο σπίτι ή φτάσετε στον προορισμό σας, είναι σημαντικό να συνεχίσετε να κινείστε και να αποφύγετε παρατεταμένες περιόδους ακινησίας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .