Τετάρτη, Αυγούστου 16

Στη στάνη του Παντελή. Βίντεο

Ο Τσέλιγκας Παντελής. Η ζωή στο νησί. 

Η σύγχρονη ορεινή κτηνοτροφία και η βιωσιμότητά της, αποτελεί ζητούμενο... Στο πανέμορφο νησί του Ιονίου Κάλαμος, που βρίσκεται πολύ κοντά στην Αιτωλοακαρνανία και αποτελεί τουριστικό προορισμό κυρίως το καλοκαίρι, κατοικεί σήμερα ένας και μόνο κτηνοτρόφος. Το φιλόξενο νησί του Ιονίου, έχει τη δική του ιστορία από βάθος αιώνων όπως και κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, ο Κάλαμος αποτελούσε καταφύγιο οικογενειών αγωνιστών και πολεμιστών.

Εδώ βρέθηκε διωκόμενη από τον ορεινό Βάλτο και η οικογένεια του ήρωα Γεωργίου Καραϊσκάκη. Ο τσέλιγκας Παντελής,πάππου προς πάππου κτηνοτρόφος, αυτός και η οικογένειά του τροφοδοτούν ολόκληρο το νησί με τα αγροτικά τους προϊόντα που παράγουν οι ίδιοι. Ο εναπομείναν μοναδικός κτηνοτρόφος του Καλάμου, μας οδηγεί στη στάνη του, αναπολεί που κάποτε το νησί του ήταν γεμάτο ζωή με καλόκαρδους ανθρώπους, κοπάδια με γιδοπρόβατα και καλλιέργειες, μας εξηγεί και μας προβληματίζει εάν η ορεινή κτηνοτροφία μπορεί να παραμείνει σήμερα σε βιωσιμότητα. Αξίζει να γνωρίσετε τον Καλαμισιάνο τσέλιγκα Παντελή και να ακούσετε τις ιστορίες του... 

ΕΠΠΙ-ΔΡΟΥΜΕ ΑΜΚΕ 

Επιμέλεια μουσικού κομματιού/ήχου: Αριστείδης Χατζάρας 

Βίντεο: Ανδρέας Κουτσοθανάσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .