Σάββατο, Αυγούστου 5

Τι είναι ο Ενδοδοντολόγος;

Οδοντιατρος

Τι είναι ο Ενδοδοντολόγος;

Ενδοδοντολόγοι ή ενδοδοντιστές είναι οι οδοντίατροι που εξειδικεύονται στην αντιμετώπιση των παθήσεων και προβλημάτων του πολφού, δηλαδή του ζωντανού ιστού στο εσωτερικό των δοντιών, αλλά και των πολφικής αιτιολογίας βλαβών των περιοδοντικών και περιακρορριζικών οστών.

Η απονεύρωση δοντιού είναι η πιό συνήθης θεραπεία που εκτελεί ένας ενδοδοντολόγος.

Ο ρόλος του Ενδοδοντολόγου

Ο ενδοδοντολόγος είναι ο ειδικός οδοντίατρος που μπορεί να σώσει δόντια που σε άλλη περίπτωση θα ήταν καταδικασμένα σε εξαγωγή.

Οι ενδοδοντιστές έχουν τουλάχιστον διετή πρόσθετη εξειδίκευση μετά την απόκτηση του πτυχίου του οδοντιάτρου στην εκτέλεση ενδοδοντικών θεραπειών και τη χρήση των σχετικών τεχνικών. Παράλληλα εκπαιδεύονται στη χρήση προηγμένου τεχνολογικού εξοπλισμού όπως η χρήση μικροσκοπίου για την εκτέλεση των επεμβάσεων, τεχνικές ηλεκτρονικής απεικόνισης κλπ.

Όπως είναι αναμενόμενο, η ειδικότητα του ενδοδοντολόγου απαιτεί από τον οδοντίατρο να έχει εξαιρετική σταθερότητα και ακρίβεια κινήσεων για να μπορεί να εργαστεί σωστά στον περιορισμένο χώρο του εσωτερικού ενός δοντιού.

Με ποιές παθήσεις ασχολείται ο Ενδοδοντολόγος ;

Οι ενδοδοντικοί ιστοί περιλαμβάνουν τον πολφό που βρίσκεται στο κέντρο του δοντιού και τα νεύρα που απολήγουν σε αυτόν μέσω των ριζικών σωλήνων. Οι ενδοδοντολόγοι ασχολούνται γενικά με την διάγνωση και θεραπεία των παθήσεων και των βλαβών των ενδοδοντικών ιστών.

Καταστάσεις που δημιουργούν τέτοια προβλήματα είναι η προχωρημένη τερηδόνα όταν εισχωρήσει βαθιά μέσα στο δόντι προκαλώντας μόλυνση του πολφού και φλεγμονή (πολφίτιδα), και οι τραυματισμοί των δοντιών (ράγισμα, σπάσιμο) που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη ή έκθεση του πολφού. Ο έντονος πόνος του δοντιού και η δημιουργία οδοντικού αποστήματος είναι τυπικές ενδείξεις ότι ένα δόντι χρειάζεται ενδοδοντική θεραπεία.

Με ποιές θεραπείες ασχολούνται οι Ενδοδοντολόγοι ;

Οι πιο γνωστές θεραπείες που γίνονται απο τους ενδοδοντιστές είναι η πολφοτομή, η απονεύρωση, και η ακροριζεκτομή, με πιο γνωστή βέβαια την απονεύρωση των δοντιών.

  • Απονεύρωση δοντιού. Η απονεύρωση του δοντιού γίνεται απο τον ενδοδοντολόγο για να απομακρυνθεί ο κατεστραμμένος ή νεκρός πολφός καθώς και τα νεύρα που βρίσκονται μέσα στους ριζικούς σωλήνες, με στόχο να καταπολεμηθεί η υπάρχουσα μόλυνση του εσωτερικού του δοντιού. Αφού ο οδοντίατρος βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει πλέον μόλυνση, η κοιλότητα του πολφού και οι ριζικοί σωλήνες σφραγίζονται, έτσι ώστε να αποφευχθεί η διείσδυση μικροβίων.
  • Πολφοτομή. Η πολφοτομή είναι μια θεραπεία παρεμφερής της απονεύρωσης και εφαρμόζεται κυρίως σε τραυματισμούς των δοντιών όταν δεν συνυπάρχει μόλυνση του πολφού. Περιλαμβάνει τη μερική αφαίρεση του πολφού απο το ανώτερο τμήμα του δοντιού αλλά όχι απο το ριζικό τμήμα.
  • Ακροριζεκτομή. Η ακροριζεκτομή είναι μια χειρουργική θεραπεία του δοντιού που εφαρμόζουν οι ενδοδοντιστές σε περίπτωση εμφάνισης φλεγμονής λόγω μόλυνσης γύρω απο το άκρο της ρίζας ενός δοντιού, που έχει ήδη υποστεί ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση). Περιλαμβάνει την μερική εκτομή της ρίζας του δοντιού και τυχόν μολυσμένων ιστών γύρω της. Σε περίπτωση αποτυχίας και αυτής της θεραπείας η μόνη λύση για μονόριζα δόντια είναι η εξαγωγή του δοντιού.
  • Διχοτόμηση δοντιού. Αποτελεί παρεμφερή θεραπεία της ακροριζεκτομής που εφαρμόζεται σε ήδη απονευρωμένα πολύριζα δόντια όταν έχει επαναμολυνθεί μόνο μία από τις ρίζες. Ο ενδοδοντολόγος αφαιρεί χειρουργικά την μολυσμένη ρίζα κρατώντας τις υπόλοιπες υγιείς ρίζες για να υποστηρίζουν το δόντι.
  • Εσωτερική Λεύκανση Δοντιού. Σε δόντια που έχουν μαυρίσει εσωτερικά (πχ. μετά από ένα κτύπημα) οι τυπικές μέθοδοι λεύκανσης δοντιών δεν είναι αποτελεσματικές. Απαιτείται διάνοιξη του δοντιού από έναν ενδοδοντιστή και διάχυση της λευκαντικής ουσίας στο εσωτερικό του δοντιού.

Πότε χρειάζομαι έναν Ενδοδοντολόγο;

Ένας οδοντίατρος θα προιτιμήσει να μην εκτελέσει ο ίδιος μια ενδοδοντική θεραπεία αλλά να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό ενδοδοντολόγο:

  • Σε δύσκολες απονευρώσεις όπως όταν οι ριζικοί σωλήνες είναι πολύ στενοί, έχουν ανώμαλη μορφολογία και διακλαδώσεις ή είναι ενασβεστιωμένοι και φραγμένοι.
  • Μετά από μια αποτυχημένη απονεύρωση για να γίνει επανάληψη απονεύρωσης ή ακροριζεκτομή, δηλαδή ενδοδοντικές θεραπείες που απαιτούν την υψηλή εξειδίκευση και εμπειρία που διαθέτει ο ενδοδοντολόγος.
  • και γενικά σε περιπτώσεις όπου υπάρχει αυξημένος βαθμός δυσκολίας ή πιθανότητα επιπλοκών.

 https://www.dontiastoma.gr/dentists/endodontologos.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .