Παρασκευή, Οκτωβρίου 20

Όλα είναι έτοιμα για την μεγάλη σύγκρουση στην Μέση Ανατολή

Αμ, δεν θα γλιτώσουμε το Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο...----Ο Μπάιντεν δίνει 14 δισ. για την θωράκιση του Ισραήλ - «Πούτιν και Χαμάς θέλουν να καταστρέψουν γειτονικές δημοκρατίες» λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο διάγγελμά του - Οι Αμερικανοί στέλνουν και νέες δυνάμεις στην περιοχή των συγκρούσεων - Με το δάχτυλο στην σκανδάλη οι ισραηλινές μεραρχίες γύρω από την Γάζα 

Έτοιμο για χερσαία εισβολή στη Γάζα είναι το Ισραήλ με την Tsahal να έχει λάβει το «πράσινο φως» όπως δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομίας του Ισραήλ, Νιρ Μπαρκάτ. Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην ομιλία του στο Οβάλ Γραφείο την Πέμπτη το βράδυ (03:00 ώρα Ελλάδας)  καταδίκασε τις

ενέργειες της Χαμάς και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας ότι οι επιθέσεις στο Ισραήλ και η εισβολή στην Ουκρανία έχουν κοινά κίνητρα. Μάλιστα, ανακοίνωσε πως το Κογκρέσο θα χρηματοδοτήσει τις ανάγκες εθνικής ασφάλειας της Αμερικής για να στηρίξει το Ισραήλ και την Ουκρανία.

Δείτε live εικόνα από το μέτωπο

Μπάιντεν: «Δεν θα αφήσουμε τη Χαμάς και τον Πούτιν να νικήσουν»

Ο Τζο Μπάιντεν ξεκίνησε την ομιλία του προς τον Αμερικανικό λαό λέγοντας: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα σημείο καμπής στην ιστορία.  Αυτή είναι μια από εκείνες τις στιγμές όπου οι αποφάσεις που λαμβάνουμε σήμερα θα διαμορφώσουν το μέλλον για τις επόμενες δεκαετίες», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ακολούθως ανέφερε ότι μόλις επέστρεψε από το Ισραήλ και συναντήθηκε με Ισραηλινούς που έζησαν την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Ως πρόεδρος δεν υπάρχει μεγαλύτερη προτεραιότητα για μένα από την ασφάλεια των Αμερικανών που κρατούνται όμηροι», τόνισε ο Μπάιντεν και συνέχισε λέγοντας ότι η Χαμάς εξαπέλυσε «καθαρό ανόθευτο κακό στον κόσμο».

Ο Τζο Μπάιντεν εκτίμησε πως το Ισραήλ «δεν ευθύνεται για τη φονική έκρηξη σε νοσοκομείο», που σημειώθηκε πριν λίγες μέρες στη Γάζα με εκατοντάδες νεκρούς. Επίσης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των νεκρών και από τις δύο πλευρές, λέγοντας: «Είμαι συντετριμμένος από την τραγική απώλεια της ζωής των Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πέθαναν στην έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας, που δεν έγινε από Ισραηλινούς», πρόσθεσε από το Οβάλ Γραφείο. «Θρηνούμε κάθε αθώα ζωή που χάθηκε. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ανθρωπιά των αθώων Παλαιστινίων που θέλουν μόνο να ζήσουν ειρηνικά και να έχουν μια ευκαιρία».

«Ο κίνδυνος είναι η ένοπλη σύγκρουση καθώς το χάος θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του κόσμου… ειδικά στη Μέση Ανατολή», επισήμανε στη συνέχεια ο Αμερικανός πρόεδρος τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «εργάζονται για να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τη Μέση Ανατολή. Ένα μέλον που θα είναι πιο σταθερό και πιο συνδεδεμένο με τους γείτονες».

Στη συνέχεια του διαγγέλματος του ο Τζο Μπάιντεν ενέφερε ότι μια άρνηση να βοηθήσει το Ισραήλ και την Ουκρανία «απλώς δεν αξίζει τον κόπο».

«Η αμερικανική ηγεσία είναι αυτή που κρατά τον κόσμο ενωμένο. Οι αμερικανικές συμμαχίες είναι αυτές που μας κρατούν ασφαλείς στην Αμερική. Οι αμερικανικές αξίες είναι αυτές που μας κάνουν ένα έθνος-εταίρο με το οποίο θέλετε να συνεργαστείτε. Για να θέσουμε όλα αυτά σε κίνδυνο – φεύγουμε από την Ουκρανία, γυρνάμε την πλάτη μας στο Ισραήλ – απλά δεν αξίζει τον κόπο» είπε χαρακτηριστικά.

Ακολούθως συνέκρινε την ομάδα της Χαμάς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, κάνοντας λόγο για δύο διαφορετικές απειλές με κοινό όμως στόχο να εξαλείψουν εντελώς μια γειτονική δημοκρατία.

«Ο τρόμος και η τυραννία της Χαμάς και του Πούτιν αντιπροσωπεύουν διαφορετικές απειλές, αλλά μοιράζονται αυτό το κοινό. Και οι δύο θέλουν να εκμηδενίσουν εντελώς μια γειτονική δημοκρατία».

«Ο Πούτιν αρνείται ότι η Ουκρανία έχει, ή είχε ποτέ, πραγματικό κράτος», τόνισε ο Μπάιντεν, για να απευθυνθεί ακολούθως ευθέως στον αμερικανικό λαό με την ερώτηση: «Ξέρω ότι αυτές οι συγκρούσεις φαίνονται μακρινές – και είναι φυσικό να ρωτήσω, γιατί αυτό έχει σημασία για τους Αμερικανούς;»

«Το να διασφαλίσουμε ότι το Ισραήλ και η Ουκρανία θα πετύχουν, είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια της Αμερικής».

«Αν δεν σταματήσουμε την όρεξη του Πούτιν για εξουσία και έλεγχο στην Ουκρανία, ο Πούτιν δεν θα περιοριστεί στην Ουκρανία».

Ο Τζο Μπάιντεν ξεκαθαρίζει ότι θα στείλει ένα επείγον αίτημα στο Κογκρέσο την Παρασκευή ζητώντας να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της ισραηλινής αεροπορικής άμυνας, αλλά και της Ουκρανίας.

«Γι’ αυτό αύριο (σ.σ σήμερα Παρασκευή) θα στείλω στο Κογκρέσο ένα επείγον αίτημα για τον προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση των αναγκών εθνικής ασφάλειας της Αμερικής – ανάγκες υποστήριξης των σημαντικών εταίρων μας, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ και της Ουκρανίας. Θα διασφαλίσουμε ότι η Iron Dome θα συνεχίσει να προστατεύει τους ουρανούς πάνω από το Ισραήλ», είπε και πρόσθεσε: «Στο Ισραήλ πρέπει να διασφαλίσουμε ότι έχουν ό,τι χρειάζονται για να προστατεύσουν τους ανθρώπους τους, σήμερα και πάντα. Το πακέτο ασφαλείας που στέλνω στο Κογκρέσο είναι μια άνευ προηγουμένου δέσμευση για την ασφάλεια του Ισραήλ που θα οξύνει το ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα του Ισραήλ».

«Είναι μια έξυπνη επένδυση που θα αποφέρει μερίσματα για την αμερικανική ασφάλεια για γενιές», σημείωσε στη συνέχεια της ομιλίας από το Οβάλ Γραφείο. «Βοηθήστε μας να κρατήσουμε τα αμερικανικά στρατεύματα μακριά από τον κίνδυνο. Βοηθήστε μας να οικοδομήσουμε έναν κόσμο πιο ασφαλή, πιο ειρηνικό, πιο ευημερούντα για τα παιδιά και τα εγγόνια μας».

Συνεχίζοντας την ομιλία του  ο Τζο Μπάιντεν λέει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να απορρίψουν κάθε μορφή ισλαμοφοβίας και αντισημιτισμού.

«Είστε όλοι Αμερικανοί», είπε απευθυνόμενος στους Μουσουλμάνους και Εβραίους Αμερικανούς.

«Όλοι έχουμε το δικαίωμα να συζητάμε και να διαφωνούμε», τονίζει, προσθέτοντας ότι ο Αμερικανός πρέπει «να αποκηρύξει τη βία και το βιτριόλι και να βλέπει ο ένας τον άλλον ως ομοεθνείς Αμερικανούς».

«Απορρίπτουμε κάθε μορφή μίσους είτε εναντίον Μουσουλμάνων, Εβραίων ή οποιουδήποτε άλλου. Αυτό κάνουν τα μεγάλα έθνη και εμείς είμαστε ένα μεγάλο έθνος».

Ολοκληρώνοντας το διάγγελμά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε για το μυστικό του ταξίδι στην Ουκρανία μέσω Πολωνίας που έκανε νωρίτερα φέτος για να δείξει την υποστήριξή του στον Ζελένσκι και την Ουκρανία.

«Είμαστε πιο δυνατοί από ποτέ. Η Αμερική είναι ένας φάρος για τον κόσμο, ακόμα. Ακόμα είναι. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τις μικροκομματικές, οργισμένες πολιτικές να εμποδίσουν την ευθύνη μας ως μεγάλο έθνος. Δεν θα αφήσουμε τη Χαμάς και τον Πούτιν να κερδίσουν» κατέληξε ο Τζό Μπαιντεν.

14 δισ. δολάρια από τις ΗΠΑ για την αντεπίθεση του Ισραήλ

Σημειώνεται πως σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, ο Μπάιντεν σκοπεύει να δώσει 14 δισ. δολάρια για να ενισχύσει την στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ προκειμένου να αντιμετωπίσει την Χαμάς. Αν και ο ίδιος στο διάγγελμά του δεν έκανε λόγο για το ύψος της οικονομικής βοήθεια ανέφερε πως θα στείλει «επείγον αίτημα προϋπολογισμού» στο Κογκρέσο την Παρασκευή, για την οικονομική ενίσχυση Ουκρανίας και Ισραήλ με το μεγαλύτερο μέρος να πηγαίνει στην Ουκρανία.

Νέες δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή των συγκρούσεων

Με μαχητικά αεροσκάφη ενισχύουν την παρουσία τους στην Μεσόγειο οι ΗΠΑ εν όψει της χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στην Γάζα. Ήδη έχουν αποστείλει δύο ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει να μετακινούν πολεμικά πλοία και αεροσκάφη στην Μέση Ανατολή για να παράσχουν βοήθεια στο Ισραήλ αν χρειαστεί.

Ενα αμερικανικό αεροπλανοφόρο και η ομάδα κρούσης του βρίσκονται ήδη στην Ανατολική Μεσόγειο και ένα δεύτερο έχει φύγει από τις ΗΠΑ και κατευθύνεται προς αυτήν την κατεύθυνση. Επιπλέον, τρία πολεμικά πλοία των Πεζοναυτών κινούνται στην περιοχή. Δεκάδες αεροσκάφη απεστάλησαν στις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και οι αμερικανικές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων συνεργάζονται με τον ισραηλινό στρατό στον σχεδιασμό και τις πληροφορίες.

Παράλληλα, τα δύο αγορασμένα από τις ΗΠΑ συστήματα άμυνας Iron Dome θα σταλούν πίσω στο Ισραήλ όπως ανακοίνωσε χθες το Πεντάγωνο, για να αντιμετωπίσουν τους πυραύλους που εκτοξεύει η Χαμάς. Τα δύο συστήματα αεράμυνας θα δοθούν στο Ισραήλ υπό τη μορφή «δανεισμού», σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας και θα μεταφερθούν εκεί εντός των επόμενων ημερών.

Με το δάχτυλο στην σκανδάλη οι ισραηλινές μεραρχίες γύρω από την Γάζα

Ο υπουργός άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ μιλώντας σε στελέχη του στρατού, έδωσε την πληροφορία πως πλησιάζει η ώρα της εντολής, προφανώς αναφερόμενος στην χερσαία επίθεση.

Όσον αφορά το μέγεθος και την έκταση της επιχείρησης, ο Γκαλάντ είπε: «Θα πρόκειται για κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί». Παρατηρητές ωστόσο που βρέθηκαν στην περιοχή, σημείωναν μετά από αυτές τις δηλώσεις πως ενώ ακούγεται εδώ και ημέρες ότι θα υπάρξουν εξελίξεις, για την ώρα δεν διαπιστώνεται τέτοια κινητοποίηση.

Παράλληλα, ο Γκαλάντ ανέλαβε ξανά την ευθύνη για την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και κάλεσε τους στρατιώτες να είναι έτοιμοι για την εισβολή στη Γάζα που θα γίνει «με ακρίβεια και θα είναι θανατηφόρα».

«Είμαι υπεύθυνος για το αμυντικό κατεστημένο στη χώρα. Ήμουν υπεύθυνος γι’ αυτό τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ακόμη και στα δύσκολα περιστατικά, και είμαι υπεύθυνος να οδηγήσω τους μαχητές μας στη νίκη», είπε ο Γκαλάντ στους δημοσιογράφους σε ένα πεδίο συγκέντρωσης στρατιωτών κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το Ynet, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ τόνισε ότι «όσοι προσπάθησαν να βλάψουν το κράτος θα πληρώσουν το τίμημα με σκληρό τρόπο».

«Το είπαμε την πρώτη μέρα, το πρωί του Σαββάτου, δεν υπάρχει συγχώρεση… Μόνον η καταστροφή της Χαμάς και ό,τι σχετίζεται με τρομοκράτες και όποιον τους έστειλε. Θα χρειαστεί μία εβδομάδα, δύο εβδομάδες και ένας μήνας για την εξάλειψή τους. Σας ικετεύω, κάθε τρομοκράτη που βλέπετε πυροβολήστε τον και σκοτώστε τον. Αυτή είναι η συμφωνία. Σας εμπιστευόμαστε και βασιζόμαστε σε εσάς. Όσοι βλέπουν τη Γάζα από μακριά θα τη δουν από μέσα», πρόσθεσε.

 https://www.zougla.gr/kosmos/ola-einai-etoima-gia-tin-megali-sygkrousi-stin-mesi-anatoli/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .