Τετάρτη, Οκτωβρίου 4

Έτσι «εξολόθρευσε» τους υπονομευτές ο Τσίπρας (όλο το παρασκήνιο!)

Έτσι «εξολόθρευσε» τους υπονομευτές ο Τσίπρας (όλο το παρασκήνιο!)

Το παρασκήνιο των εσωκομματικών μαχαιρωμάτων κατά του Τσίπρα που έφεραν την τραγική ήττα στις εκλογές, καθώς και τον τρόπο που ενορχηστρώθηκε η εκδίκησή του οδηγώντας στην «εξολόθρευση» των υπονομευτών μέσω της υποψηφιότητας Κασσελάκη, αποκαλύπτει ο Μανώλης Κοττάκης στην «Εστία της Κυριακής».

Αναλυτικά η αποκάλυψη:

Στα άδυτα του ΣΥΡΙΖΑ

Tου Μανώλη  Κοττάκη  

«Ακόμη   εδώ  είσαι εσύ; Δεν έφυγες;». Το βράδυ της βαριάς ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές το κλίμα στα γραφεία του κόμματος στην Πλατεία Κουμουνδούρου ήταν εξαιρετικά βαρύ. Θυελλώδες. Εκρηκτικό.  Ο  Βουλευτής Δημήτρης Τζανακόπουλος «εισέβαλλε»  σύμφωνα με αξιόπιστες μαρτυρίες στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα και επιτέθηκε με σφοδρότητα στον αρχηγό του αποδίδοντας του την  βασική ευθύνη για την βαριά πολιτική ήττα. Οι άνδρες της ασφάλειας του τότε Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ απομάκρυναν εκόντα άκοντα  με «ευγενικό» τρόπο τον στεντόρεια τή φωνή  διαμαρτυρόμενο  Βουλευτή του κόμματος από τον έβδομο όροφο και εκείνος κατελθών στους αμέσως προηγούμενους ξέσπασε πάνω στον  «πασοκογενή» πρώην υφυπουργό Πάνο Ρήγα. Στον οποίο απέδωσε την ευθύνη ότι «εσείς μας καταστρέψατε που φέρατε στο κόμμα τα σκουπίδια του ΠΑΣΟΚ». Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες που όμως διαψεύστηκαν  αμέσως μετά  ο κύριος Τζανακόπουλος είχε εξαπολύσει και σε εκείνον τον όροφο σφοδρή προσωπική  επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα με διάφορα επίθετα. Διαδόσεις. 

«Έπρεπε να τους είχα πει: Έξω από το κόμμα !» 

 Όλα όσα συνέβησαν εκείνες τις εκρηκτικές μέρες προβλημάτισαν  βαθιά τον επί δεκαπέντε χρόνια αρχηγό  ο οποίος ενώ αρχικώς εξέφρασε την επιθυμία να οδηγήσει το κόμμα στις ευρωεκλογές αφού κριθεί η αρχηγία του από το  Συνέδριο άλλαξε  τελικώς γνώμη. Ζήτησε τρεις μέρες για να σκεφτεί αλλά  από το πρώτο βράδυ κιόλας είχε λάβει την απόφαση του. Οι πληροφορίες που του έφθαναν , τα παράξενα γεγονότα της προεκλογικής περιόδου αλλά και η αυτοκριτική που έκανε στον εαυτό του για το πως ηγήθηκε   κατά την διάρκεια της τετραετίας 2019-2023  τον έκαναν να αποφασίσει την αποχώρηση. Αν   έμενε θα έπρεπε να προκαλέσει αιματοχυσία διαγραφών στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και πολύ δικών του ανθρώπων προκειμένου να πορευτεί χωρίς υπονόμευση έως τις ευρωεκλογές ,  με εξαιρετικά   αμφίβολο αποτέλεσμα όμως . Στα βράδια του διαλογισμού του στο σπίτι του στην Κυψέλη αναγνώρισε ως σημαντικότερο προσωπικό λάθος του αυτό που συνέβη στο γραφείο του το 2020 : Όταν τον επισκέφθηκαν οι Δημήτρης Παπαδημούλης, Νίκος Βούτσης, Δημήτρης Βίτσας, Πάνος Σκουρλέτης και Ευκλείδης Τσακαλώτος για να του ανακοινώσουν την ίδρυση της «Ομπρέλλας». Στην πραγματικότητα  την ίδρυση της οργανωμένης εσωκομματικής αντιπολίτευσης μέσα στο κόμμα η οποία  θα αμφισβητούσε τα πρωτεία του παρά το 32% που επέτυχε στις εκλογές του 2019 . Εκείνη την στιγμή υποτίμησε την σκοπιμότητα της κίνησης και τους είπε «κάντε ό,τι θέλετε». Αργότερα όμως όταν άκουσε από το στόμα του Νίκου Φίλη να  διατυπώνεται προς τον ίδιο  η απειλή «θα φύγουμε από το κόμμα αν πάμε σε εκλογή αρχηγού από την βάση» ή τον Ανδρέα Ξανθό να «παινεύει»  την κυβέρνηση για την επιλογή του Σωτήρη Τσιόδρα  στην πανδημία κατάλαβε ότι το πράσινο φώς που έδωσε στην ίδρυση της «Ομπρέλλας» εκείνη την μέρα ήταν ασυγχώρητο  λάθος.  «Έπρεπε να τους είχα πει έξω από το κόμμα τώρα  ! Όπως έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου όταν ο Βενιζέλος επιχείρησε να ιδρύσει με τον «Κύκλο Ιδεών» κόμμα μέσα στο κόμμα του ΠΑΣΟΚ», σχολιάζει σήμερα σε συνεργάτες του .  Βεβαίως δεν ήταν αυτός ο μόνος λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε βαριά. Η στάση του στα εθνικά θέματα και ο συμβιβασμός του με την διαπλοκή τον έκαναν να μοιάζει τόσο  πολύ με την ΝΔ ώστε να μην αποτελεί εναλλακτική επιλογή . Αλλά  αυτό δεν είναι θέμα του παρόντος ρεπορτάζ. Για την ιστορία καταθέτουμε την πληροφορία : Ενώ του προτάθηκε  από πολλές πλευρές να συγκρουστεί ανελέητα με τις επιχειρηματικές δυνάμεις που στήριζαν τον κύριο Μητσοτάκη εκείνος κάθισε στο  ίδιο τραπέζι μαζί τους με την ελπίδα ότι θα τον στηρίξουν . Ενώ του προτάθηκε να κάνει διαγραφές εκείνος αρνήθηκε . Η οικειότητα τελικώς θρέφει την περιφρόνηση.  

Το ένοχο ύφος Κατρούγκαλου και η άρνησή του να ανασκευάσει

Προϊόντος του χρόνου και κάθε φορά που ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόταν από του βήματος της Βουλής  ονομαστικώς στις προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις στην Βουλή στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, στον Γιώργο Κατρούγκαλο, στον Νίκο Φίλη, στον Ανδρέα Ξανθό ( από τα πρακτικά προκύπτει ότι τους επικαλείτο συχνά ) και σε άλλους ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ καταλάβαινε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά αλλά δεν έδινε και σημασία. Όπως δεν   έδινε και σημασία στις δημοσκοπήσεις τις οποίες αμφισβητούσε. Ακόμη και όταν τους τις ανέλυσαν δικοί του άνθρωποι. «Αποκλείεται! Δεν ισχύει αυτό ! » έλεγε έχοντας πάρει διαζύγιο με την πραγματικότητα. Ενώ ο Μητσοτάκης τις ακολουθούσε πιστά. Όλα όσα συνέβησαν στην προεκλογική περίοδο και τον αιφνιδίασαν,  τώρα με την απόσταση του χρόνου μπορεί να τα ερμηνεύσει καλύτερα: 

-Την τροπολογία Παπαδημούλη κατά του φράκτη του Έβρου. Το «παράλληλο νόμισμα» Τσακαλώτου που προτάθηκε  από τον Υπουργό Οικονομικών που έδωσε μάχη για να μείνει η χώρα στο ευρώ και την «Ομπρέλλα» ! ¨Εμεινε τόσο χρόνο στην ιστοσελίδα της «Ομπρέλλας» ως… συμβολή στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ    (που θα έγραφε ο κύριος Τζανακόπουλος )  όσο χρειαζόταν για να το ανακαλύψει …η ΝΔ. Μετά «κατέβηκε». 

-Τις δηλώσεις Κατρούγκαλου για τους ελεύθερους επαγγελματίες. 

– Και βεβαίως την απεργία συγκεκριμένων μελών συγκεκριμένης ομάδας  από την προεκλογική εκστρατεία και την οργανωμένη  αποχή τους από τις κάλπες στις δεύτερες εκλογές. Μεγαλύτερη εντύπωση του έκανε η συμπεριφορά Κατρούγκαλου : Ενώ του ζήτησε να κάνει διορθωτική δήλωση την Παρασκευή των εκλογών στο «Κόκκινο» εκείνος επανέλαβε  ακριβώς  τα ίδια ! Και όταν τον κάλεσε στο τηλέφωνο να του ανακοινώσει την αποβολή του από το ψηφοδέλτιο,  εξεπλάγη από το ένοχο ύφος που είχε . Αργότερα ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατάλαβε πως έφτασαν  ,από ποια σύρματα , στην ΝΔ και οι υποθέσεις Γεωργούλη-Ραγκούση. Για τον Βαρουφάκη τέλος και το σχέδιο «Δήμητρα»  δεν είχε καμία αμφιβολία : Ήθελε τόσο  απεγνωσμένα να τον εκδικηθεί ώστε θα το έκανε -είναι η φύση του σκορπιού τέτοια- ακόμη και αν αυτοκαταστρεφόταν. Ήταν οδυνηρή γι’ αυτόν η   διαπίστωση αλλά ο λεγόμενος μάγος της ίντριγκας κύριος Τσίπρας  «κοιμήθηκε». Το μισό κόμμα κινήθηκε εναντίον του μέσα στην τετραετία και μέσα στην  καμπάνια.

Βιβλίο για το θυελλώδες 2015: «Έχουν όλοι μιλήσει, εκτός από μένα!»

Αυτό εξηγεί άλλωστε γιατί ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης λίγο πριν τα Τέμπη  είπε σε βουλευτή του που τον ρώτησε «πως θα πάμε στις εκλογές»  το αμίμητο : «Μην ασχολείσαι με αυτό το θέμα , έχει κλείσει ! ».  Και … άλλαξε συζήτηση ! 

Με αυτές τις  στενάχωρες σκέψεις ο Αλέξης Τσίπρας αναχώρησε οικογενειακώς για την Καλιφόρνια. Μέσα στο καλοκαίρι αποφάσισε ότι θα γράψει μέχρι του χρόνου τον Δεκέμβριο βιβλίο για το τι έγινε το πρώτο οκτάμηνο του 2015. «Έχουν όλοι μιλήσει, εκτός από μένα! Ώρα είναι ! » λέει στους συνεργάτες του . Αποφάσισε επίσης να παρεμβαίνει τακτικά στο δημόσιο διάλογο με ομιλίες και κείμενα για τα εθνικά θέματα, την κλιματική αλλαγή κλπ. Ο κύκλος του ΣΥΡΙΖΑ όμως φαίνεται ότι έκλεισε οριστικά γι’ αυτόν .

«Ας μην ανησυχούν ! Δεν γυρίζω  !  ..Στον ΣΥΡΙΖΑ » συνηθίζει να λέει  κάνοντας μία υπαινικτική  παύση.  

Έφη: «Να μην με ρωτάτε για τον Τσίπρα!»

Στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο κύριος Τσίπρας έζησε δύο ζωηρές εκπλήξεις . Η πρώτη αφορούσε την Έφη Αχτσιόγλου την οποία θεωρεί συγκροτημένη πολιτικό.  Η πρώην υπουργός του    φέρεται ότι εξέφρασε την επιθυμία στους δημοσιογράφους που της έκαναν συνεντεύξεις να μη αναφέρεται καθόλου το όνομα «Τσίπρας» και να μην ερωτάται γι’ αυτόν. Σε μια περίπτωση  η συνέντευξη της σε μεγάλη κυριακάτικη εφημερίδα συνοδεύτηκε μια λίαν επιθετική εισαγωγή  εναντίον του Τσίπρα από δημοσιογράφο με τον οποίο η υποψήφια αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ φωτογραφήθηκε αγκαλιά.  Κάτι που ενόχλησε πολύ το Προεδρικό μπλοκ. Στον τέως Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν ισχυρή εντύπωση οι πληροφορίες ότι η υποψηφία αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε τις  έδρες όλων των  συστημικών τηλεοπτικών σταθμών και έκανε συναντήσεις με τις ιδιοκτησίες τους πριν καν εκλεγεί αρχηγός. Η κυρία Αχτσιόγλου θυμήθηκε το όνομα «Τσίπρας» όταν εμφανίστηκε ως ταύρος εν υαλοπωλείω  στην κούρσα ο «Ζορό»  Στέφανος  Κασσελάκης με το ξίφος του . Και το ωραιότερο : Φέρεται ότι τηλεφώνησε μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου στον πρώην πρωθυπουργό, του  παραπονέθηκε για τα δημοσιεύματα  εναντίον της και παρακάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να στηρίξει με δημόσιας δήλωση του την υποψηφιότητα της για την αρχηγία . Δύο μήνες μετά την τελευταία επικοινωνία τους μετά το πέρας της οποίας εξαφανίστηκε αυτό ήταν  αδύνατο. «Τώρα με θυμήθηκες , Έφη;» ήταν η απάντηση. 

Το  δείπνο, το τζετ λανγκ και η «μητριά»

Η δεύτερη έκπληξη που ένιωσε ο Αλέξης Τσίπρας μέσα στο καλοκαίρι προήλθε από τον Στέφανο Κασσελάκη τον οποίο είχε προξενέψει στο κόμμα το Ίδρυμα Νιάρχος.  Ο Κασσελάκης ο οποίος  πήγε σε όλα τα μικρονήσια με το φουσκωτό του ναυάρχου Αποστολάκη μέσα στην καμπάνια αλλά και μετά, ακόμη και στην Ρόδο για συμπαράσταση  την περίοδο των πυρκαϊών, ψαχνόταν τι να κάνει. Στην αρχή σχεδίαζε να ιδρύσει ΜΚΟ. Κατόπιν αιτήματος του και πριν ο Τσίπρας αναχωρήσει για την Αμερική ζήτησε να συναντηθούν γιατί ήθελε την συμβουλή του. Η συνάντηση έλαβε μορφή δείπνου μετά συζύγων, Περιστέρας και Τάιλερ  στην οικία Τσίπρα. Εκείνο το βράδυ ο νυν Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  ισχυρίστηκε  πως η Έλενα Ακρίτα του πρότεινε να σκεφτεί το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του για τον Δήμο Αθηναίων και ήθελε να ρωτήσει την γνώμη του.  Ο Τσίπρας δεν ήταν αρνητικός στην ιδέα αλλά του συνέστησε να έρθει σε επικοινωνία με την Έφη Αχτσιόγλου που τότε ήταν το απόλυτο φαβορί για την Προεδρία και με τον Νάσο Ηλιόπουλο που γνώριζε καλά τα δημοτικά λόγω της υποψηφιότητας του . Όμως σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες  και οι δύο ,στους οποίους αποτάθηκε ,  τον αγνόησαν . Κάτι που τον εξόργισε. Γεγονός που  αποτέλεσε κατά μία  ισχυρή εκδοχή την αιτία της απόφασης του να εκτεθεί ως υποψήφιος Πρόεδρος. Εκείνη την εποχή όμως η συγκεκριμένη ομάδα υποστήριζε την υποψηφιότητα  Ζαχαριάδη για τον Δήμο Αθηναίων προκειμένου να τον αποσπάσει από την επιρροή του Νίκου Παππά στις εσωκομματικές. Πράγματι κέρδισε τον Ζαχαριάδη στον οποίο εδόθη το χρίσμα  και έχασε τον  «άσημο» .. Κασσελάκη. Τον οποίο ακόμη και όταν βρήκε μπροστά της στις εκλογές, τον υποτίμησε. Κορυφαίο στέλεχος της ομάδας Αχτσιόγλου  χαρακτήρισε τον Κασσελάκη  στον υπογράφοντα περίπου ως «κύριο τίποτα» τρεις εβδομάδες πριν τις εκλογές. Όλα αυτά συνέβησαν όσο ο Αλέξης Τσίπρας απουσίαζε στις ΗΠΑ. Όταν επέστρεψε  κτύπησε το τηλέφωνο του και ήταν ο Κασσελάκης. Αφού του εξέφρασε την οργή του για την αγνόηση του από την ομάδα Αχτσιόγλου στο αίτημα του για τον Δήμο της Αθήνας  και στις προτάσεις που της έστειλε για το πρόγραμμα της ….του ανακοίνωσε την ειλημμένη απόφαση του να είναι υποψήφιος !  Ο πρώην πρωθυπουργός του ζήτησε λίγο χρόνο για να συνέλθει από το τζετ λανγκ και από όσα  άκουγε μέχρι τελικώς να του πει : «Αν θές να είσαι υποψήφιος πρέπει  πρώτον να είσαι προετοιμασμένος για μεγάλες επιθέσεις και οφείλεις να έχεις γερό στομάχι,  και δεύτερον να γνωρίζεις ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι θα χάσεις !».  Κατά τα λοιπά η απόφαση για την υποψηφιότητα του ήταν καθαρό δικό του θέμα. Από την άλλη άκρη της γραμμής πρέπει να ακούστηκε μια φωνή που χαρακτήριζε κορυφαίο στέλεχος του κόμματος εξαιτίας της συμπεριφοράς του σε στελέχη ως «μητριά». Ακολούθησε η μητέρα των μαχών. Με γνωστά αποτελέσματα.  Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

 https://www.antinews.gr/43825/politiki/etsi-exolothreyse-toys-yponomeytes-o-tsipras-olo-to-paraskinio/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .