Σάββατο, Οκτωβρίου 14

«Ξεκινάμε από ξηρά, αέρα και θάλασσα»

Με έκτακτη ανακοίνωση ο ισραηλινός στρατός γνωστοποιεί επίσημα την εισβολή στη Γάζα 

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν πως είναι έτοιμες για μια συνδυαστική επίγεια, ναυτική και αεροπορική επιχείρηση στη Γάζα.

Σε ενημέρωση του υπουργείου Εξωτερικών σε δημοσιογράφους εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού Πίτερ Λέρνερ ανέφερε μεταξύ άλλων πως ο στρατός βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα να προχωρήσει και σε χερσαία επιχείρηση στη Γάζα. «Έχει συγκεντρωθεί στρατός και οι έφεδροι. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε μόλις μας το ζητήσει η κυβέρνηση».

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι προετοιμάζεται για μια εκτεταμένη εκστρατεία στη Γάζα και «την εφαρμογή ενός ευρέος φάσματος επιθετικών σχεδίων που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μια ολοκληρωμένη και συντονισμένη επίθεση από αέρα, θάλασσα και ξηρά».

«Τάγματα και στρατιώτες του ισραηλινού στρατού αναπτύσσονται σε όλη τη χώρα και είναι έτοιμοι για τα επόμενα στάδια του πολέμου, με έμφαση σε μια σημαντική χερσαία επιχείρηση», ανέφερε η ανακοίνωση.


Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε επίσκεψή του σε Ισραηλινούς στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί έξω από τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε: «Είστε έτοιμοι για το επόμενο στάδιο; Το επόμενο στάδιο έρχεται».

Δεν έκανε καμία άλλη διευκρίνιση στο βίντεο αυτό, που δείχνει μόνο τους στρατιώτες να κουνούν καταφατικά το κεφάλι, απαντώντας στην ερώτησή του.

Δεν έκανε καμία άλλη διευκρίνιση στο βίντεο αυτό, που δείχνει μόνο τους στρατιώτες να κουνούν καταφατικά το κεφάλι, απαντώντας στην ερώτησή του.

Παράλληλα, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου παραδέχθηκε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα ότι η δήλωσή του λίγες ημέρες πριν από την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ σύμφωνα με την οποία η αποτροπή πραγματοποίησης επίθεσης εκ μέρους της Χαμάς λειτουργεί ήταν λάθος.

«Αυτό ήταν λάθος», είπε προσθέτοντας ότι την εσφαλμένη εκτίμηση συμμεριζόταν το σύνολο των υπηρεσιών Πληροφοριών του Ισραήλ. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κράτος του Ισραήλ δεν εκπλήρωσε την αποστολή του», είπε ο Ζάχι Χανέγκμπι .

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν έλαβε συγκεκριμένη ειδοποίηση από την Αίγυπτο ή από οπουδήποτε αλλού για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από την Χαμάς με ορμητήριο την Γάζα.

Ο αρχηγός των ισραηλινών υπηρεσιών εσωτερικής ασφαλείας Σιν Μπετ, ο Ρόνεν Μπαρ, εκλήθη για έκτακτη ενημέρωση στις 04.00, δυόμισι ώρες πριν από την έναρξη της επίθεσης, σχετικά με νέα στοιχεία των υπηρεσιών Πληροφοριών, αλλά αυτές δεν δικαιολογούσαν κινητοποίηση, δήλωσε ο Ζάχι Χανέγκμπι στους δημοσιογράφους. «Δεν επρόκειτο για συγκεκριμένη προειδοποίηση γι’ αυτό που επακολούθησε», είπε.

Ο ισραηλινός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας δήλωσε επίσης ότι οι εχθροπραξίες με την οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου φαίνεται ότι είναι περιορισμένης κλίμακας και προειδοποίησε την σιιτική οργάνωση να μην αναλάβει δράση που μπορεί να οδηγήσει τον Λίβανο στην «καταστροφή».

Οι περιορισμένης κλίμακας συγκρούσεις στην λιβανοϊσραηλινή μεθόριο δείχνουν ότι η Χεζμπολάχ παραμένει «κάτω από το κατώφλι της κλιμάκωσης», πρόσθεσε.

Οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου «αρνούνται να εγκαταλείψουν τους πλέον αδύναμους» παρά τις εντολές για εκκένωση

Το διεθνές κίνημα του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου συγκλονισμένο από την ανθρώπινη δυστυχία που απλώνεται στο Ισραήλ και την Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε ότι οι εθελοντές του «αρνούνται να εγκαταλείψουν τους πλέον αδύναμους» παρά τις εντολές για εκκένωση του βόρειου τομέα του παλαιστινιακού θύλακα.

«Τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις φρικιαστικές επιθέσεις που δέχθηκε το Ισραήλ το περασμένο σαββατοκύριακο (…) αλλά οι επιθέσεις αυτές δεν μπορούν να δικαιολογήσουν επίσης την άνευ ορίων καταστροφή στην Γάζα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Ανησυχούμε πολύ για την εντολή εκκένωσης στην Γάζα. Οι εθελοντές μας αρνούνται να φύγουν και να εγκαταλείψουν εκείνους που έχουν περισσότερο την ανάγκη τους. Πρέπει να προστατευθούν – για να μπορέσουν να προστατεύσουν τους άλλους».

Το Κίνημα του Ερυθρού Σταυρού «δεσμεύεται να συνεχίσει να παρέχει προστασία και ζωτικής σημασίας βοήθεια στους ανθρώπους που υφίστανται τις φρικαλεότητες της σημερινής βίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση που υπογράφεται από τους επικεφαλής των δύο βραχιόνων του Κινήματος: τον πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου Ζαγκάν Σαπαγκέν και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού Ρόμπερτ Μαρντίνι.

Στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο «δεν υπάρχει ιεραρχία στα δεινά και τον πόνο και οι κανόνες αυτοί υφίστανται για να βοηθούν στην διαφύλαξη της ανθρωπιάς στις πιο σκοτεινές στιγμές. Και υπάρχει απεγνωσμένα ανάγκη να τηρηθούν σήμερα».

Χαμάς: «Οι Παλαιστίνιοι δεν θα εγκαταλείψουν την Γάζα ή την Δυτική Οχθη για να μεταναστεύσουν στην Αίγυπτο»

Ο αρχηγός της Χαμάς Ισμαΐλ Χανίγιε δήλωσε σε τηλεοπτική του ομιλία ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα εγκαταλείψουν την Γάζα ή την Δυτική Οχθη για να μεταναστεύσουν στην Αίγυπτο.

«Η απόφασή μας είναι να παραμείνουμε στην γη μας», δήλωσε ο Χανίγιε.

Η Αίγυπτος που συνορεύει με την Λωρίδα της Γάζας ανησυχεί για το ενδεχόμενο συρροής στο έδαφός της παλαιστινίων προσφύγων που κινούνται προς νότον έπειτα από τα διαδοχικά τελεσίγραφα του Ισραήλ για την εκκένωση του βόρειου τομέα του παλαιστινιακού θύλακα.

Όπως και άλλες αραβικές χώρες, η Αίγυπτος έχει καλέσει τους Παλαιστίνιους να παραμείνουν στα εδάφη τους και δηλώνει ότι καταβάλλει προσπάθειες για να διασφαλίσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .