Τετάρτη, Οκτωβρίου 25

Τα οφέλη της Αντιοξειδωτικής Δίαιτας που βασίζεται στην μέθοδο ORAC

Το σκεπτικό της αντιοξειδωτικής δίαιτας ORAC είναι απλό και εντυπωσιακό.

Η Αντιοξειδωτική Δίαιτα που βασίζεται στην in vitro μέθοδο προσδιορισμού της αντιοξειδωτικής ισχύος των τροφίμων ORAC, αποτελεί την μοντέρνα άποψη της διατροφής.

Το σκεπτικό της αντιοξειδωτικής δίαιτας ORAC είναι απλό όσο και εντυπωσιακό. Από τη μία η επίθεση, η φθορά και η καταστροφή και από την άλλη η άμυνα και η αντίσταση. Το πόσο αποτελεσματική θα είναι η άμυνα του οργανισμού μας εξαρτάται κυρίως από διατροφικούς παράγοντες, δηλαδή από τις αντιοξειδωτικές ουσίες.

Ο μηχανισμός δράσης των αντιοξειδωτικών ουσιών στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών εικονίζεται ακολούθως:


Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ανισορροπία μεταξύ της υπεροχής των προ-οξειδωτικών παραγόντων, οι οποίοι προκαλούν αυξημένο φορτίο ελευθέρων ριζών οξυγόνου, έναντι των αντιοξειδωτικών μηχανισμών (ενδογενείς ουσίες και ένζυμα, διαιτητικά αντιοξειδωτικά) προσδιορίζει το καταστροφικό φαινόμενο του Οξειδωτικού Στρες. Στο διάγραμμα 1 που ακολουθεί (Benzie & Strain 2005) διακρίνεται σχηματικά η επιθυμητή ισορροπία μεταξύ προ-οξειδωτικής έκθεσης και αντιοξειδωτικής άμυνας.

Η ενισχυμένη αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού μπορεί να εξισορροπεί το φορτίο των ελευθέρων ριζών και να παρεμποδίζει τη δημιουργία συνθηκών Οξειδωτικού Στρες.


Ο δείκτης ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity – Ικανότητα Απορρόφησης Ριζών Οξυγόνου) αποτελεί έναν ακριβή τρόπο προσδιορισμού της δύναμης που διαθέτει ένα τρόφιμο προκειμένου να είναι σε θέση να καταστρέψει τις ελεύθερες ρίζες.

Στην πράξη ο δείκτης ORAC μπορεί να αποτελεί το αντιοξειδωτικό «νόμισμα» του οργανισμού, δηλαδή τη μονάδα μέτρησης της αντιοξειδωτικής απαίτησης και πρόσληψης, όπως ακριβώς συμβαίνει στην περίπτωση της ενέργειας (θερμίδων) που λαμβάνουμε από τα τρόφιμα.

Η διατροφή σε φυσιολογικές καταστάσεις, βάσει παλαιότερης σύστασης του Αμερικάνικου Οργανισμού Γεωργίας (U.S.D.A.), θα έπρεπε να περιέχει καθημερινά 3000–5000 μονάδες ORAC.

Μία αδρή εφαρμογή της ανωτέρω πρότασης αποτελεί η σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), ο οποίος προτείνει την καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών.

Ωστόσο, είναι βέβαιο πως ο καθένας έχει τις δικές του ατομικές ανάγκες σε μονάδες ORAC, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την πρόσληψη ενέργειας.

Αυξημένα επίπεδα άγχους, ελλιπής χρόνος ύπνου, μεγάλη έκθεση σε διατροφικούς και περιβαλλοντικούς προ-οξειδωτικούς παράγοντες (μόλυνση, ραδιενέργεια, κάπνισμα, ζωικά λιπαρά, ορμόνες & χημικά των τροφίμων κ.λ.π.), απαιτούν μεγαλύτερη αντιοξειδωτική πρόσληψη μέσω της διατροφής, δηλαδή περισσότερες μονάδες ORAC!

Είναι ευρέως γνωστό ότι τα αντιοξειδωτικά συμβάλουν στην ευεξία του οργανισμού, στην καθυστέρηση της γήρανσης και στην πρόληψη της εμφάνισης εκφυλιστικών ασθενειών.

Επιπλέον, διάφορες ερευνητικές εργασίες αναδεικνύουν τη σημασία των αντιοξειδωτικών και στη ρύθμιση του βάρους μέσω μηχανισμών που περιλαμβάνουν κατά πρώτο λόγο τη βελτίωση της ινσουλινοευαισθησίας (Anderson 2008, Cameron et al 2008), της ικανότητας δηλαδή της ινσουλίνης να διενεργεί αποτελεσματικά το μεταβολισμό των υδατανθράκων και ιδιαίτερα της γλυκόζης.

Επιπρόσθετοι μηχανισμοί αφορούν στην παρεμπόδιση της λιπογένεσης και στη ρύθμιση των ένζυμων και των ορμονών που εμπλέκονται στη σύνθεση και το μεταβολισμό των λιπιδίων (Lin & Lin-Shiau 2006, McDougall & Stewart 2005, Tian 2006), στη μείωση του οξειδωτικού στρες των παχύσαρκων ατόμων (Julius et al 2007), αλλά και στον περιορισμό της φλεγμονής (Santangelo et al 2007, Terra et al 2008), η οποία εμφανίζεται ιδιαίτερα αυξημένη στους παχύσαρκους, με δεδομένη την αντιφλεγμονώδη δράση που παρουσιάζουν ορισμένες αντιοξειδωτικές ενώσεις (π.χ. ρεσβερατρόλη, ολευροπαΐνη κ.λπ.).

Η Αντιοξειδωτική Δίαιτα που βασίζεται στη μέθοδο ORAC αποτελεί πρώτα απ΄ όλα ένα υγιεινό μοντέλο διατροφής.

Μάλιστα, την προσωπική του δίαιτα ORAC μπορεί ο καθένας να τη δημιουργήσει μόνος πολύ εύκολα μέσα από τις πολυάριθμες πληροφορίες που παρατίθενται στα βιβλία μου: «Η Νέα Αντιοξειδωτική Δίαιτα ORAC», που κυκλοφορεί από τις ΒΗΤΑ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (Αθήνα 2010), «Θερμιδομετρητής & Αντιοξειδωτική δράση τροφών» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ (Αθήνα 2014) και «Δίαιτα ORAC: Η νέα αντιοξειδωτική διατροφή» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ALPHA (Αθήνα 2015). (Συμπληρώστε τη ΦΟΡΜΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ και αποκτήστε και εσείς το βιβλίο που επιθυμείτε).

Η Αντιοξειδωτική Δίαιτα ORAC θεωρείται απαραίτητη και για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση σοβαρών χρόνιων εκφυλιστικών νοσημάτων, όπως του σακχαρώδη διαβήτη, των καρδιαγγειακών νοσημάτων, του καρκίνου κ.λπ. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει όλοι να εντάξουμε στην καθημερινή διατροφή τρόφιμα ανώτατης διατροφικής αξίας που θωρακίζουν τον οργανισμό και του χαρίζουν υγεία και ευεξία.

Με τον τρόπο αυτό θα επιτύχουμε την καλή λειτουργία των κυττάρων και επομένως του μεταβολισμού, ενώ ταυτόχρονα θα αναβαθμίσουμε την άμυνα του σώματος και θα προλάβουμε φαινόμενα γήρανσης των ιστών.

Η ισορροπημένη διατροφή που βασίζεται στην πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών αποτελεί το σημαντικότερο μέτρο και το απόλυτο μέσο για την επίτευξη μιας καλύτερης υγείας.

logodiatrofis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .