Σάββατο, Δεκεμβρίου 23

Κολιτσιάνος, Κολυφάς, Κολυφάδες (Anemonia viridis)-Snakelocks anemone

συντάκτης

Είναι είδος ανεμώνης (Ανθόζωο) που διαθέτει έως 200 κεραίες. Η ανεμώνη αυτή αναπτύσσεται προσκολλημένη σε βράχους, εκτεθειμένους στο φως, σε ρηχά προφυλαγμένα νερά. Το χρώμα της οφείλεται ως ένα βαθμό στην παρουσία

συμβιωτικών ζωοξανθέλλων. Η εξάπλωση της κατανέμεται στον ανατολικό Ατλαντικό και τη Μεσόγειο.

Πολλά μικρά είδη ζώων έχουν μια συμβιωτική σχέση με το είδος αφού κινούμενα μέσα στα δηλητηριώδη πλακάμια της αποφεύγουν κάποιες επιθέσεις από τους φυσικούς θηρευτές τους.

Αυτή η ανεμώνη καταναλώνεται στη Σαρδηνία τηγανισμένη σε ελαιόλαδο , επίσης, στη νοτιοδυτική Ισπανία , στο κόλπο του Κάδιξ . Μαγειρεμένες προσφέρονται σε ορισμένες περιοχές της Ανδαλουσίας ως λιχουδιά, η οποία είναι παρόμοια σε εμφάνιση και υφή με τις κροκέτες , αλλά έχει μια έντονη γεύση θαλασσινών. Στη Λήμνο συλλέγεται και καταναλώνεται (έπειτα από μια διεργασία που υφίσταται).Τα ωραιότερα κεφτεδάκια που η γεύση τους θα σας μείνει αξέχαστη.

Τα “πλοκάμια” της δεν πρέπει να έρθουν σε επαφή με γυμνά μέρη του σώματος μας, αφού κάτι τέτοιο μπορεί να επιφέρει δερματικό ερεθισμό.


Πληροφορίες-Πηγές:

http://aistratis-nature.blogspot.gr/2008/11/blog-post.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Snakelocks_anemone

http://www.marinespecies.org/aphia.php?p=taxdetails&id=100808

Φωτογραφία: Gerovasileiou Vasilis από http://aistratis-nature.blogspot.gr/2008/11/blog-post.html

 https://www.lemnosnature.gr/thalassia/%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CF%83%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CF%85%CF%86%CE%AC%CF%82-%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CF%85%CF%86%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CF%82-anemonia-viridis-snakelocks-ane/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .