Πέμπτη, Δεκεμβρίου 21

«Big Brother» στους αστυνομικούς

2.000 κάμερες στις στολές και 400 στα περιπολικά - Θα μεταδίδουν ζωντανή εικόνα των επιχειρήσεων στο Αρχηγείο

Σε καθεστώς «Βig brother» θα βρίσκονται σε λίγο καιρό οι αστυνομικοί, καθώς ξεκίνησε η διαγωνιστική διαδικασία προμήθειας και εγκατάστασης συστημάτων επιτήρησης με την αποστολή της διακήρυξης στην Εφημερίδα της Ε.Ε., όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Πρόκειται για τις κάμερες σώματος που θα λαμβάνουν και θα καταγράφουν ήχο και εικόνα σε δημόσιους χώρους, ενώ θα φέρονται επί της στολής των αστυνομικών και των μηχανοκίνητων μέσων.

Η προθεσμία υποβολής προσφορών, ηλεκτρονικά και έντυπα, ορίστηκε για 40 μέρες.

Οι 2.000 κάμερες σώματος (bodycams) και οι 400 κάμερες των οχημάτων θα είναι το μεγαλύτερο τεχνολογικό βοήθημα που θα έχει στην κατοχή της η Ελληνική Αστυνομία. Η λειτουργία των bodycams είναι ένα μέτρο που θα περιορίσει τις επιθέσεις κατά των αστυνομικών, καθώς η ταυτοποίηση των δραστών θα καθίσταται πιο εύκολη.

Θα αξιολογούνται καλύτερα, επίσης, οι καταγγελίες πολιτών για υπερβολική χρήση βίας, ενώ από την πλευρά του το Αρχηγείο θα μπορεί, σε ζωντανό χρόνο, να έχει πλήρη εποπτεία της αστυνόμευσης.

Κάθε κάμερα θα μπορεί να μεταδίδει απευθείας εικόνα και το ακριβές γεωγραφικό της στίγμα στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ. Στο τέλος κάθε βάρδιας ο αστυνομικός θα τοποθετεί τη συσκευή σε ειδική βάση, μέσω της οποίας θα γίνεται η αποφόρτιση ή αλλιώς το «κατέβασμα» των βίντεο και η καταχώρησή τους σε κεντρικό σύστημα αποθήκευσης.

Με βάση το προεδρικό διάταγμα που υπεγράφη το 2020, τα δεδομένα θα διατηρούνται στο αρχείο της ΕΛ.ΑΣ. για 2 ημέρες σε περιπτώσεις διαδηλώσεων και 15 ημέρες στις υπόλοιπες περιπτώσεις. Τα βίντεο που προορίζονται για δικαστική χρήση θα διατηρούνται μέχρι να γίνει η διαγραφή τους από εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Αστυνομίας.

Οι κάμερες θα μεταδίδουν εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ, πιθανόν δε και σε δεύτερο, στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Για τη λειτουργία του συστήματος, πάντως, απαιτείται η δημιουργία ακόμη δέκα περιφερειακών σημείων στον νομό Αττικής, όπως για παράδειγμα στις εγκαταστάσεις της ΕΛ.ΑΣ. στο Μαρκόπουλο, στον όρχο (χώρος στάθμευσης, φύλαξης και συντήρησης των οχημάτων) της Άμεσης Δράσης στη λεωφόρο Μεσογείων, στο στρατόπεδο ΣΑΚΕΤΑ, στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και την έδρα των ΜΑΤ στην Καισαριανή. Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 9 εκατ. ευρώ, ενώ ο μέγιστος χρόνος υλοποίησής του είναι 15 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Στις υποχρεώσεις του αναδόχου είναι και η εκπαίδευση του αστυνομικού προσωπικού που θα αναλάβει τη διαχείριση του συστήματος.

 https://www.zougla.gr/greece/big-brother-stous-astynomikous/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .