Πέμπτη, Φεβρουαρίου 8

Πίεση: Ευρέως διαδεδομένο αντιυπερτασικό «ύποπτο» για καρδιακή ανεπάρκεια – Τι δείχνουν τα στοιχεία

 Νέα σειρά μελετών διευκρινίζει εάν όντως υφίσταται κίνδυνος υγείας για τους ασθενείς με υπέρταση που λαμβάνουν συγκεκριμένη αντιυπερτασική αγωγή

Μια νέα σύνοψη μελετών που δημοσιεύεται στο Function διαψεύδει τους ισχυρισμούς περί επικινδυνότητας της αμλοδιπίνης, μιας ουσίας που χρησιμοποιείται ευρέως στα συνταγογραφούμενα φάρμακα για τη θεραπεία της υπέρτασης.

Η αμλοδιπίνη είναι ένας αναστολέας της εισόδου των ιόντων ασβεστίου (αναστολέας των βραδέων διαύλων ασβεστίου ή ανταγωνιστής των ιόντων ασβεστίου) και αναστέλλει την δια μέσου της κυτταρικής μεμβράνης είσοδο ιόντων ασβεστίου προς το εσωτερικό των καρδιακών κυττάρων και των λείων μυικών ινών.

Με απλά λόγια, η αμλοδιπίνη λειτουργεί αναστέλλοντας έναν τύπο διαύλου ασβεστίου, που βρίσκεται στα αιμοφόρα αγγεία. Όταν ο δίαυλος ανοίγει, το ασβέστιο εισέρχεται στον μυ, προκαλώντας συστολή, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αρτηριακή πίεση. Η αμλοδιπίνη εμποδίζει την είσοδο του ασβεστίου, οδηγώντας σε χαλάρωση των αγγείων και μείωση της αρτηριακής πίεσης. Πρόσφατα, ορισμένοι ερευνητές αμφισβήτησαν το όφελος της αμλοδιπίνης για τη θεραπεία της υπέρτασης και εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τα ευρήματα μελετών που ήθελαν την αμλοδιπίνη να ενεργοποιεί έναν διαφορετικό τύπο διαύλου ασβεστίου, προκαλώντας αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία και αύξηση καρδιακής ανεπάρκειας στους ασθενείς.

Εκτιμάται ότι περίπου 1 στους 5 ενήλικες παγκοσμίως πάσχει από υπέρταση, στην οποία αποδίδονται 7,6 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως. Εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, η υπέρταση αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου μέσω καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου ή νεφρικής νόσου. Δεδομένου του ότι η αμλοδιπίνη αποτελεί ένα ευρέως συνταγογραφούμενο φάρμακο για τη θεραπεία της υπέρτασης, το οποίο λαμβάνεται μάλιστα πολύ τακτικά πλέον, από εκατομμύρια ανθρώπους, η απομάκρυνσή της από τη φαρμακευτική αγορά θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

 https://www.ygeiamou.gr/fitness-wellbeing/evexia/353227/piesi-evreos-diadedomeno-antiipertasiko-ipopto-gia-kardiaki-aneparkia-ti-dichnoun-ta-stichia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .