Σάββατο, Φεβρουαρίου 10

Το πράσινο φανάρι για πεζούς που δεν σέβεται κανένας οδηγός (βίντεο)

 Πράσινο, κόκκινο, καμία διαφορά

Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Όσοι έχουν ταξιδέψει σε βορειότερες χώρες (αλλά και σε άλλες προηγμένες στον υπόλοιπο κόσμο) θα έχουν διαπιστώσει πως οι οδηγοί αυτοκινήτων σέβονται απόλυτα τις διαβάσεις πεζών. Μόλις πατήσεις το πόδι σου, αμέσως τα οχήματα

δεν επιβραδύνουν απλά, αλλά σταματούν εντελώς μέχρι να διασχίσεις το δρόμο.

Στην Ελλάδα, εάν πατήσεις το πόδι σου σε μία διάβαση πεζών σε κεντρικό δρόμο, οι πιθανότητες να σε χτυπήσει αυτοκίνητο είναι τεράστιες.

Υπάρχουν όμως και χώρες όπως η Ινδονησία και η Ινδία όπου όχι διάβαση πεζών δεν σέβονται, ούτε τα ίδια τα φανάρια. Στο παρακάτω βίντεο φαίνεται ένα τυπικό φανάρι σε μέτριας κυκλοφορίας δρόμο σε κεντρική πόλη της Ινδονησίας. Παραδόξως το φανάρι είναι τελευταίας τεχνολογίας και μάλιστα μόλις ο πεζός πατήσει το κουμπί, αυτόματα ξεκινά (και προβάλλεται) αντίστροφη μέτρηση για την εναλλαγή από κόκκινο σε πράσινο.

Όταν όμως το φανάρι γίνεται πράσινο για την ασφαλή διέλευση των πεζών, αυτή μόνο ασφαλής δεν είναι καθώς τα αυτοκίνητα, όχι δεν σταματούν, αλλά ούτε καν επιβραδύνουν. Ο πεζός περνάει με δική του ευθύνη και πραγματικά στο εκατοστό από τα ταχύτατα διερχόμενα οχήματα.

Γιατί συμβαίνει αυτό;


Σύμφωνα με πληροφορίες που συνοδεύουν το βίντεο από κατοίκους της χώρας, οι λόγοι που οι οδηγοί οχημάτων δεν σέβονται τους πεζούς είναι αρκετοί. Οι κυριότεροι είναι πως δεν υπάρχει αρκετή αστυνόμευση, πολλοί κυκλοφορούν με πλαστές πινακίδες, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει τόσο μεγάλη και συχνή αλλαγή στην ιδιοκτησία των οχημάτων που ακόμα και η κάμερα να τραβήξει φωτογραφία την παράβαση, αυτή πιθανότατα λόγω γραφειοκρατίας θα φτάσει μετά από μήνες στον πιθανά προηγούμενο ιδιοκτήτη ο οποίος απλά δεν θα την πληρώσει. Με πιο απλά λόγια, δεν ασχολείται κανείς με την ασφάλεια των πεζών γιατί οι παραβάσεις είναι τόσες που δεν πρόκειται να βγει άκρη.

 https://www.zougla.gr/automoto/paraxena/to-prasino-fanari-gia-pezous-pou-den-sevetai-kanenas-odigos-vinteo/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .