Σάββατο, Φεβρουαρίου 10

Η αστυνομία στην Σουηδία δημιουργεί ζώνες ελέγχου και διεξαγωγής ερευνών σε σπίτια ή ανηλίκους: «Ξέρουμε τι φοράνε οι εγκληματίες»

 Στα πρότυπα της Δανίας

Η αστυνομία στην Σουηδία δημιουργεί ζώνες ελέγχου και διεξαγωγής ερευνών σε σπίτια ή ανηλίκους: «Ξέρουμε τι φοράνε οι εγκληματίες»

Η Σουηδία είναι αντιμέτωπη με έναν πόλεμο συμμοριών ο οποίος έφθασε σε πρωτοφανές επίπεδο στα τέλη του 2023 με έναν αριθμό ρεκόρ πυροβολισμών. Είναι η ευρωπαϊκή χώρα όπου σκοτώνονται οι περισσότεροι άνθρωποι από πυροβόλα όπλα, δηλώνει η κυβέρνηση.

Εντός οριοθετημένων περιοχών “ένας αστυνομικός θα μπορεί να διενεργεί έρευνα σε πρόσωπα και οχήματα (με στόχο) να βρει όπλα και άλλα επικίνδυνα αντικείμενα προκειμένου να αποτρέψει τη διάπραξη εγκλημάτων”, ανακοίνωσε ο Σουηδός υπουργός Δικαιοσύνης Γκούναρ Στρόμερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Θα επιτρέπεται επίσης να “διεξάγεται έρευνα σε παιδιά”.

Η κυβέρνηση υπολογίζει στην ταχεία έγκριση του νομοσχεδίου από το Κοινοβούλιο ώστε να τεθεί σε ισχύ στις 28 του προσεχούς Μαρτίου.

Οι έλεγχοι σε αυτές τις ζώνες θα γίνονται με τη διακριτική ευχέρεια των αστυνομικών, χωρίς να χρειάζεται να γίνει αναφορά για μια υποψία προηγουμένως ή να υπάρχει ένταλμα σύλληψης.

Οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται στη βάση “ενός προφίλ κινδύνου που έχει επεξεργαστεί η αστυνομία και οι υπηρεσίες πληροφοριών, αν ένα πρόσωπο ντύνεται με έναν ορισμένο τρόπο ή συμπεριφέρεται περίεργα” για παράδειγμα, δηλώνει ο Στρόμερ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο αστυνομικών θεμάτων Μάρτιν Μέλιν του κόμματος των Φιλελευθέρων (μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού), τα μέλη των συμμοριών είναι ντυμένα με έναν ορισμένο τρόπο, επιτρέποντας να τα αναγνωρίζουμε.

“Όλοι όσοι φορούν καπελάκι Gucci απομίμηση δεν είναι εγκληματίες αλλά πολλοί εγκληματίες φορούν καπελάκι Gucci απομίμηση”, δήλωσε. “Έχουμε μια καλή ιδέα για το πώς ντύνονται οι εγκληματίες αυτοί των συμμοριών και πώς συμπεριφέρονται. Και αυτό διαφέρει από τους νέους που σέβονται τον νόμο και ζουν σε αυτές τις (ευαίσθητες) περιοχές”δήλωσε ο Μέλιν.

Το συγκεκριμένο μέτρο εμπνέεται από παρόμοιο νόμο που ισχύει εδώ και χρόνια στη Δανία.


Ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον, επικεφαλής των Μετριοπαθών, ήταν ο αρχιτέκτονας, στο τέλος των βουλευτικών εκλογών του 2022, μιας πρωτοφανούς προσέγγισης με την δεξιά, η οποία τον στηρίζει. Εκτός από τα θέματα μετανάστευσης, το κόμμα θέλει να αναλάβει πολύ σοβαρή δράση στο θέμα της εγκληματικότητας και πιο συγκεκριμένα στην καταπολέμηση της βίας των συμμοριών.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .