Τρίτη, Φεβρουαρίου 20

“ΠΑΡΕ ΒΑΘΙΕΣ ΑΝΑΣΕΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ” – ΟΙ ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΣΩΘΗΚΑΝ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ

Επιβάτες του Intercity 62 περιγράφουν τα πρώτα λεπτά της τραγωδίας, μέσα από τις μηνύσεις τους που περιλήφθηκαν στη δικογραφία.

Σειρά μαρτυριών μέσα από την αμαξοστοιχία Intercity 62 φωτίζουν με λεπτομέρεια όσα έζησαν οι επιβάτες τα πρώτα λεπτά μετά τη σύγκρουση

στα Τέμπη. Οι περιγραφές αυτών που σώθηκαν αποτυπώνονται στις μηνύσεις που έχουν καταθέσει κατά στελεχών της Hellenic Train, του ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, του σταθμάρχη Λάρισας και «παντός άλλου υπευθύνου» για το δυστύχημα.

Από τα έγγραφα που περιλήφθηκαν στον δικαστικό φάκελο και είδε το NEWS24/7, σχηματίζεται μια πλήρης εικόνα για όσα συνέβησαν από το δεύτερο ως και το πέμπτο βαγόνι της επιβατικής αμαξοστοιχίας, τα πρώτα λεπτά μετά τη σύγκρουση.

“ΠΑΡΕ ΑΝΑΣΕΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ”

Η ώρα είναι 23:22 και το τρένο έχει μόλις περάσει την περιοχή Ευαγγελισμός στα Τέμπη. «Το βαγόνι άρχισε να τρίζει ολόκληρο σαν έχει φύγει από τις γραμμές και μετά, χάος. Αρχίσαμε να πηγαίνουμε δεξιά και αριστερά, εγώ στριφογύριζα στον αέρα, χτυπούσα παντού, άκουγα εκρήξεις. Κομμάτια από διάφορα υλικά, τζάμια, σίδερα, τα περισσότερα από αυτά καυτά, εκσφενδονίζονταν ανάμεσά μας. Μαυρίλα παντού και εστίες ισχυρής φωτιάς. Πανικός. Δεν ήμουν σίγουρος που ήμουν και αν πράγματι αυτό συνέβαινε και εγώ συμμετείχα», περιγράφει επιβάτης στο δεύτερο βαγόνι. Το Intercity 62 είχε μόλις συγκρουστεί με την εμπορική αμαξοστοιχία.

«Αισθάνθηκα ξαφνικά ένα μεγάλο τράνταγμα, το οποίο σε δευτερόλεπτα γινόταν όλο και εντονότερο. Η θέση που καθόμουν ξεκόλλησε από τη δυνατή σύγκρουση και εγώ εκτινάχθηκα και έπεσα πάνω σε ένα αγόρι που καθόταν απέναντι μου, ενώ την ίδια ώρα έπεφταν βαλίτσες δεξιά και αριστερά», περιγράφει μια νεαρή γυναίκα που βρισκόταν την ίδια στιγμή στο τρίτο βαγόνι.

«Αναποδογύριζαν καθίσματα και διάφορα αντικείμενα στριφογύριζαν και έπεφταν επάνω μας. Πανικοβλήθηκα, έκλεισα τα μάτια μου και όταν τα άνοιξα, ένα σκοτάδι τριγύρω μου και φωνές δυνατές. Κλάματα, κραυγές και το κλάμα ενός μωρού που μέχρι σήμερα δεν μπορώ να ξεχάσω».

Φωτογραφία-ντοκουμέντο μέσα από το επιβατικό τρένο, αμέσως με τη σύγκρουση. Επισυνάπτεται σε μήνυση διασωθέντα.

Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκε να κάνει, όπως γράφει η ίδια στη μήνυση της, ήταν να φωνάξει τα ονόματα των κοριτσιών με τις οποία ταξίδευε, για να βεβαιωθεί ότι ζουν. Όταν τις άκουσε να απαντούν, προσπάθησε να σηκωθεί για να μπορέσει να βγει έξω. «Επειδή το βαγόνι είχε πάρει μεγάλη κλίση, δεν μπορούσα να ισορροπήσω και να σταθώ όρθια και τότε έπαθα κρίση πανικού. Δυσκολευόμουν να αναπνεύσω, κοκκάλωσα, δεν μπορούσα να κουνηθώ και παραδόθηκα στη σκέψη ότι θα με ποδοπατήσουν και θα καώ ζωντανή.

»Ευτυχώς το αγόρι που έπεσα πάνω του όταν εκτινάχθηκα με τη σύγκρουση, με κατάλαβε και άρχισε να με ταρακουνάει και να μου λέει: “Πάρε βαθιές ανάσες, πρέπει να ζήσεις, να βρεις τη δύναμη να βγούμε έξω” δείχνοντάς μου ένα σπασμένο παράθυρο που βρισκόταν λίγο πιο πίσω μας».

“ΘΑ ΚΑΟΥΜΕ ΖΩΝΤΑΝΟΙ”

Στο τέταρτο βαγόνι, ένα 25χρονο κορίτσι, που την τελευταία στιγμή άλλαξε το εισιτήριο και αποφάσισε να ταξιδέψει με το συγκεκριμένο τρένο, περιγράφει ότι έβλεπε όλα τα παράθυρα της δεξιάς πλευράς να σπάνε και το βαγόνι να γέρνει προς την αντίθετη φορά. «Ακούστηκε ένας πολύ δυνατός ήχος, η οροφή του βαγονιού υποχώρησε σε κάποια σημεία, έξω από το τρένο υπήρχε φωτιά, ενώ μύριζε ο καπνός και ακούγονταν φωνές από τους επιβάτες», περιγράφει. Άρχισε να περπατά ανάμεσα σε ανθρώπους λιπόθυμους, αιμόφυρτους και χτυπημένους. «Βοήθησα όσο μπορούσα κάποιους γύρω μου και κατευθύνθηκα προς την πόρτα, προκειμένου να βρω το σφυρί και να σπάσω κάποιο τζάμι».

https://www.news247.gr/magazine/reportage/pare-vathies-anases-prepei-na-ziseis-oi-miniseis-afton-pou-sothikan-sta-tempi/?utm_source=NEWS24%2F7+Newsletter&utm_campaign=becfdd0178-EMAIL_CAMPAIGN_2018_03_27_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_11a0ec29ff-becfdd0178-393490009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .