Τρίτη, Μαρτίου 26

Τέμπη: Σήμερα Τρίτη 26 Μαρτίου η κατάθεση στη Βουλή της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Σήμερα Τρίτη 26 Μαρτίου, αναμένεται να κατατεθεί στην ολομέλεια της Βουλής η πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη, την οποία έχουν ανακοινώσει πως στηρίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, η Πλεύση Ελευθερίας και η ΚΟ Νέα Αριστερά, το κάθε κόμμα με διαφορετικό σκεπτικό και αιτιολόγηση.

Αφορμή για την πρόταση δυσπιστίας αποτέλεσε δημοσίευμα-«βόμβα» της εφημερίδας «Το Βήμα» που έκανε λόγο για παρέμβαση στα ηχητικά ντοκουμέντα με τους διαλόγους από το δυστύχημα στα Τέμπη, ενώ ακολούθησε και η δημοσιοποίηση των αυθεντικών ηχητικών ντοκουμέντων από την «Εφημερίδα των Συντακτών».

Σήμερα, Δευτέρα 25 Μαρτίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος μιλώντας στο «Open», αναφέρθηκε στην επικείμενη κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από τους βουλευτές του Κινήματος και έθεσε σειρά ερωτημάτων. «Ποιος, την ώρα που ο ελληνικός λαός ήταν βυθισμένος στο σοκ και το πένθος, είχε την προτεραιότητα και τη μόνη έγνοια να παρέμβει στο κρίσιμο ανακριτικό υλικό; Ποιος είχε πρόσβαση πριν την Ελληνική Αστυνομία και την Ελληνική Δικαιοσύνη στο κρίσιμο οπτικοακουστικό υλικό; Ποιος επεξεργάστηκε τις συνομιλίες για να ενισχύσει τη θεωρία του ανθρώπινου λάθους; Ποιος εν τέλει τις διέρρευσε και τις διένειμε σε φίλια προς την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης;», δήλωσε σχετικά.

Από την πλευρά του, ο Στέφανος Κασσελάκης είχε ζητήσει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραιτηθεί «ήρεμα και με στοιχειώδη αξιοπρέπεια», ώστε η χώρα να «οδηγηθεί συντεταγμένα σε δημοκρατικές εκλογές με την παρουσία διεθνών παρατηρητών, διότι ένας πρωθυπουργός που υπό την ηγεσία του μοντάρονται στοιχεία εγκλήματος, παρακολουθούνται πολιτικοί και στρατιωτικοί από ΕΥΠ – Predator και διοχετεύονται απόρρητα προσωπικά δεδομένα με σκοπό την εκλογική εργαλειοποίηση, δεν μπορεί να διενεργήσει αδιάβλητες εκλογές χωρίς αμφιβολία».

«Φυσικά, εφόσον κατατεθεί πρόταση μομφής απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, το ΚΚΕ θα τη στηρίξει με το δικό του σκεπτικό, όπως κάνει πάντα. Άλλωστε, το ΚΚΕ εκφράζει τη μομφή του απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ καθημερινά, με την πρωτοπόρα συμβολή του στους εργατικούς, λαϊκούς και νεανικούς αγώνες που έχουν στριμώξει την κυβέρνηση και στους οποίους το ΠΑΣΟΚ ήταν, όχι μόνο προκλητικά απόν, αλλά και τις περισσότερες φορές απέναντι», είχαν δηλώσει στις 24/3 πηγές προσκείμενες στο ΚΚΕ.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα Νέα Αριστερά θα στηρίξει κι εκείνη την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση, καθώς, όπως ανέφερε σε σχετική της δήλωση, «η Nέα Aριστερά στις 6 Μαρτίου κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και την Πλεύση Ελευθερίας στην από κοινού κατάθεση πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση. Επέλεξαν για μικροκομματικούς λόγους να απορρίψουν την πρόταση αυτή. Σήμερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επαναφέρει την πρόταση της Νέας Αριστεράς. Εμείς δεν κάνουμε παιχνίδια… Η κυβέρνηση πρέπει να φύγει. Η παραμονή της αποτελεί όνειδος για τη δημοκρατία. Η Νέα Αριστερά θα στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση. Δεν πάει άλλο».

Από την πλευρά της, η Ελληνική Λύση ανέφερε πως θα στηρίξει μεν την πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι «η πρόταση του ΠΑΣΟΚ σήμερα δεν έχει κανένα αντίκρισμα. Αντίθετα, θα συσπειρώσει τη ΝΔ λίγο πριν τις εκλογές. Παρόλα αυτά, η Ελληνική Λύση θα στηρίξει την πρόταση, επισημαίνοντας όμως ότι άλλο επικοινωνία και άλλο πολιτική με ουσία».

«Η Πλεύση Ελευθερίας αυτονοήτως θα στηρίξει την πρόταση μομφής κατά της Κυβέρνησης για τις οργιώδεις και συνεχιζόμενες ενέργειες συγκάλυψης του Εγκλήματος των Τεμπών και των κραυγαλέων κυβερνητικών ευθυνών για το έγκλημα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Αναμένεται, εξάλλου, με ενδιαφέρον και η στάση που θα κρατήσουν τα δύο άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, δηλαδή η Νίκη και οι Σπαρτιάτες, την ώρα που η κυβέρνηση, δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, έχει κάνει λόγο για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας.

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:Τι προβλέπει η σχετική διαδικασία

Η Βουλή, σύμφωνα με τον κανονισμό, μπορεί με απόφασή της να απoσύρει την εμπιστοσύνη της από την Κυβέρνηση ή από μέλος της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να υπογράφεται από τo ένα έκτο (1/6) -τουλάχιστον- των Βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση.

H πρόταση δυσπιστίας υπoβάλλεται στον Πρόεδρο σε δημόσια συνεδρίαση της Βουλής. Μετά την κατάθεση, η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση. Αν δεν το κάνει, η συζήτηση για την πρόταση αρχίζει δύο ημέρες μετά την υποβολή της και τελειώνει το αργότερο στις 24.00 της τρίτης ημέρας με ονομαστική ψηφοφορία. Η συζήτηση αρχίζει με ομιλία δύο βουλευτών από όσους υπογράφουν την αίτηση και διεξάγεται με ομιλίες κατ’ αναλογία της δύναμης των κομμάτων. Προκειμένου, πάντως, να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης εν συνόλω ή κατά κάποιου μέλους, θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές). Δείτε επίσης: «Πυρά» ΝΙΚΗΣ κατά Μαξίμου για την κυβερνητική συγκάλυψη στα Τέμπη 

 https://www.newsbreak.gr/politiki/577731/tempi-tin-triti-26-3-anamenetai-i-katathesi-sti-voyli-tis-protasis-momfis-kata-tis-kyvernisis-mitsotaki/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .