Τρίτη, Μαρτίου 26

ΛΕΕΙ η Μόσχα για τους δράστες! «ΒΡΕΘΗΚΑΝ διακριτικά που παραπέμπουν στην Ουκρανία...»

Ρωσικά μέσα υπαινίσσονται πως ο οπλισμός των τρομοκρατών προήλθε από την LSR ή «Λεγεώνα Ελευθερία στη Ρωσία», ομάδας που έκανε επιδρομές μέχ...


Ρωσικά μέσα υπαινίσσονται πως ο οπλισμός των τρομοκρατών προήλθε από την LSR ή «Λεγεώνα Ελευθερία στη Ρωσία», ομάδας που έκανε επιδρομές μέχρι πρόσφατα στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας.

Στην περίπτωση της τρομοκρατικής επίθεσης στην Μόσχα υπήρξε μια επιπλοκή. Η Λεγεώνα «Ελευθερία της Ρωσίας» είναι μια ομάδα αποτελούμενη -χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί- από Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου και αντικαθεστωτικούς. Δρα στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας, αλλά διεξάγει επιχειρήσεις και βαθιά στα σύνορα της Ρωσίας. Στις περισσότερες των περιπτώσεων σαμποτάζ εναντίον του στρατού ή σε τμήματα εφοδιασμού-μεταφορών.

Ακόμα υπάρχουν απορίες σχετικά με την ίδια την ύπαρξη της λεγεώνας που απαρτίζεται αποκλειστικά από Ρώσους. Εντός της Ρωσίας θεωρείται «τρομοκρατική οργάνωση», ενώ στο οργανόγραμμα του Ουκρανικού Στρατού εμφανίζεται ως ενταγμένη στις δυνάμεις του.

Μάλιστα ο ουκρανικός στρατός εξέδωσε και φυλλάδιο, ώστε οι Ρώσοι συλληφθέντες σχηματίζοντας το γράμμα L με τα χέρια τους να εντάσσονται στη Λεγεώνα. Το πρόβλημα όμως είναι πως συσχετίζεται η Λεγεώνα με τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν.

Με αυτό το φυλλάδιο οι Ουκρανοί στόχευαν σε Ρώσους αντιφρονούντες που κατατάγησαν υποχρεωτικά, ώστε να συμμετάσχουν στη Λεγεώνα μετά τη σύλληψή τους.

Τι ανακάλυψαν οι διασώστες και οι διωκτικές αρχές του
Σύμφωνα με πολλαπλές πηγές και πρακτορεία, για πρώτη φορά στο σημείο της επίθεσης, οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών συνεργάστηκαν με την SOBR των ειδικών δυνάμεων της Ρωσίας (σ.σ. Ομάδα εναντίον της μαφίας και άλλων στόχων υψηλού προφίλ), καθώς κατά την έναρξη της εισβολής στο κτίριο υπήρχε πιθανότητα να παρέμεναν μέσα κάποιοι από τους εγκληματίες.

«Οι υπάλληλοι των ειδικών υπηρεσιών έδωσαν εντολή στους διασώστες να συλλέξουν όλα τα τηλέφωνα που βρέθηκαν, καθώς οι ειδικές υπηρεσίες είχαν πληροφορίες ότι ένας από τους εγκληματίες έχασε το κινητό του τηλέφωνο. Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε: βρέθηκε το smartphone του τρομοκράτη», όπως σημειώνει και το κανάλι Baza.

Το κλειδί της υπόθεσης είναι πως το κανάλι αναφέρει και τα ρωσικά ΜΜΕ αναμεταδίδουν πως «Ενώ εργάζονταν, οι διασώστες βρήκαν ένα τουφέκιo εφόδου Καλάσνικοφ. Η λαβή του ήταν ζωγραφισμένη με το τρίχρωμο και είχε την επίμαχη επιγραφή «Για την ελευθερία της Ρωσίας», όπως ανέφεραν οι συντάκτες του καναλιού και αναμεταδίδεται με επιφυλάξεις γιατί πέρα από το Καλάσνικοφ με τη φωσφοριζέ μπογιά από την πλευρά που φωτογραφήθηκε, δεν έχει υποπέσει στην αντίληψη μας Καλάσνικοφ με την σημαία λευκό-μπλε-λευκό των Ρώσων αντιφρονούντων και το επίμαχο σύνθημα.

Το κινητό τηλέφωνο των τρομοκρατών
Κατά την επιθεώρηση των χώρων, οι επιχειρησιακές υπηρεσίες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι εγκληματίες έβαλαν σκόπιμα φωτιά στις εξόδους εκκένωσης, ώστε οι άνθρωποι να μην μπορούν να βγουν από Crocus City Hall. Σύμφωνα με την πηγή, βουνά από θύματα κείτονταν δίπλα στις πόρτες κινδύνου.

«Κατά την επιθεώρηση των εγκαταστάσεων, οι αξιωματικοί των επιχειρησιακών υπηρεσιών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι εγκληματίες δεν έβαλαν φωτιά στο κτίριο αδιακρίτως, αλλά επέλεξαν σημεία κοντά στις εξόδους εκκένωσης».


Η σημαία της Λεγεώνας από τα τέλη του 2023.

Διαχείριση της πληροφορίας
Σε κάθε περίπτωση ο ισχυρισμός δεν γίνεται αποδεκτός στην ολότητά του ως πραγματικότητα, αλλά προς ώρας ως «το ρωσικό αφήγημα». Τουλάχιστον μέχρι να δωθούν τα στοιχεία για αυτόν τον ισχυρισμό ή να προκύψουν από έτερες αξιόπιστες μαρτυρίες. Σε αυτές δεν περιλαμβάνονται οι ομολογίες υπό πίεση ή βασανιστήρια.

Η εύρεση οπλισμού από ουκρανική ομάδα ενέχει στοιχεία αληθοφάνειας, καθώς οι δράστες δεν προέρχονταν όλοι από τις ίδιες περιοχές και ο οπλισμός έπρεπε να βρεθεί κεντρικά. Η ρωσική θέση υποννοεί πως οι 7 από τους 11 συλληφθέντες ανήκουν στην ομάδα αυτή που λειτούργησε υποστηρικτικά προς τους εκτελεστές του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν και ευθύνονται για την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα. Όμως από την στιγμή που δεν προκύπτει φωτογραφία ή βίντεο του οπλισμού με την εγχάραξη στο σημείο, την στιγμή που βρέθηκε, η πληροφορία μεταφέρεται ως «Ρωσική θέση», αλλά δεν υιοθετείται ως προς την ορθότητά της.

Η σημαία των Ρώσων αντιφρονούντων και το έμβλημα της «Λεγεώνας Ελευθερία στη Ρωσία» ή LSR.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .