Κυριακή, Μαρτίου 17

Γιατί μέδουσες – γίγας έφτασαν στις θάλασσες μας

 Σε ποιες περιοχές εμφανίστηκαν και γιατί απειλούν το ελληνικό καλοκαίρι - Μιλά στη «Ζούγκλα» η ωκεανογράφος του ΕΛΚΕΘΕ, Βίβιαν Λουϊζίδου η οποία εντόπισε το πρώτο κοπάδι

Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης

Ανησυχία έχει προκαλέσει στη χώρα μας η ανακοίνωση του Υδροβιολογικού Σταθμού της Ρόδου πως εντοπίστηκε στις θάλασσές μας κοπάδι από  νομαδικές μέδουσες οι οποίες είναι δηλητηριώδεις και το είδος τους μπορεί να φτάσει και το ένα μέτρο. Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, πρόκειται για το είδος

«Rhopilema nomadica» το οποίο συναντάται κυρίως στην Ερυθρά Θάλασσα  ενώ στη Μεσόγειο η πρώτη καταγραφή έχει γίνει το 1970.


Η Βίβιαν Λουϊζίδου, Βιολόγος – Ωκεανογράφος, στον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου του ΕΛΚΕΘΕ, είναι η επιστήμονας που εντόπισε το συγκεκριμένο κοπάδι και εξέδωσε την ανακοίνωση. Μιλώντας στην τηλεόραση της «Ζούγκλας» αναφέρεται στο συγκεκριμένο είδος, στους κινδύνους έπειτα από τον εντοπισμό του στις ελληνικές θάλασσες ενώ παράλληλα δίνει και συμβουλές προς τους λουόμενους.

Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων, «ο λόγος που αυτά τα ξενικά είδη συναντώνται πια στις δικές μας θάλασσες είναι κυρίως η τροπικοποίηση της Μεσογείου, δηλαδή η άνοδος της θερμοκρασίας, η κλιματική αλλαγή καθώς και η υπεραλίευση». Ακόμα τονίζει πως «κοπάδια από τέτοιες μέδουσες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα στις παραλίες τους καλοκαιρινούς μήνες, κάτι που το είχαμε ήδη ζήσει πριν από κάποια χρόνια όταν ένα άλλο είδος  μεδουσών, η pelagia noctiluca (μωβ μέδουσα)  έκανε την εμφάνισή του στη χώρα μας με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα σε επιχειρήσεις». Καταλήγοντας η Βίβιαν Λουϊζίδου είναι σαφής λέγοντας πως «αυτή τη στιγμή παρακολουθείται το φαινόμενο» ενώ κάνει έκκληση προς τους πολίτες «εάν εντοπίσουν το συγκεκριμένο είδος να ενημερώσουν το ΕΛΚΕΘΕ».

Δείτε όλα όσα είπε αναλυτικά στην τηλεόραση της «Ζούγκλας»: 


Δείτε επίσης το ντοκιμαντέρ της τηλεόρασης της Ζούγκλας με τίτλο: Η μεγάλη εισβολή στις ελληνικές θάλασσες

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .