Δευτέρα, Μαρτίου 11

Στο τέλος Μαρτίου αναρτώνται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

 Στις 19 Μαρτίου «κλειδώνει» η έκπτωση του 10% για τα ασφαλισμένα ακίνητα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προκαταρκτικές εργασίες στην ΑΑΔΕ, ούτως ώστε μέχρι το τέλος του μήνα να αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ.

Αναλυτικότερα, η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) έτους 2024 δεν θα είναι διαθέσιμη το Σάββατο 9 Μαρτίου

μεταξύ 11:00 και 15:00 και μέχρι την ολοκλήρωση της έκδοσης-ανάρτησης των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ 2024 και το άνοιγμα των τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ 2024.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες του Περιουσιολογίου (όπως το Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, υποβολές δηλώσεων Ε9 ετών 2010-2023), θα είναι διαθέσιμες κανονικά, καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών.

«Έκλεισαν» οι τροποποιητικές στο Ε9

Την Παρασκευή «έκλεισε» η δυνατότητα των φορολογούμενων προκειμένου να υποβάλουν αρχικές αλλά κυρίως τροποποιητικές δηλώσεις Ε9, έτσι ώστε να διορθώσουν λάθη πριν γίνει η φετινή εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.

Τα 8 συνηθέστερα σφάλματα στο Ε9

Αποθήκες-πάρκινγκ: Αναγραφή βοηθητικών χώρων ως κύριων έχει σαν αποτέλεσμα να χαθεί η έκπτωση 90% σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης. Επίσης, ο φόρος αυξάνεται σε περίπτωση που οι υπόγειες επιφάνειες ακινήτων δηλωθούν ως χώροι κύριας χρήσης ή του παταριού που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα μαζί με τους κύριους χώρους του ακινήτου ή αναγραφούν περισσότερα τετραγωνικά μέτρα για τις επιφάνειες των κύριων ή και των βοηθητικών χώρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όροφος: Αν δεν συμπληρωθεί ο αριθμός ορόφου ή συμπληρωθεί ο όροφος ακινήτου ως δώμα λαμβάνεται υπόψη ο υψηλότερος συντελεστής του φόρου που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο.

Έτος άδειας: Αναγράφεται το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας του ακινήτου και όχι το έτος αποπεράτωσής του. Η παλαιότητα του ακινήτου απομειώνει την τιμή ζώνης και περιορίζει το ύψος του φόρου.

Παλαιότητα: Για κτήρια που ανεγέρθηκαν προ του 1930 παρέχεται έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ, ενώ για κτήρια με παλαιότητα άνω των 100 ετών η έκπτωση ανέρχεται στο 40%.

Εμπράγματα δικαιώματα: Μη αναγραφή ή λανθασμένη αναγραφή εμπράγματου δικαιώματος (πλήρης ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία) ανεβάζει το φόρο.

Ποσοστά συνιδιοκτησίας: Αν το ποσοστό συνιδιοκτησίας δεν έχει αναγραφεί ή έχει αναγραφεί λανθασμένο ποσοστό υπολογίζεται ότι είναι 100%, οπότε θα πρέπει να καταβληθεί ολόκληρο το ποσό του φόρου.

Κενά και ημιτελή κτίσματα: Αν ο φορολογούμενος έχει στην κατοχή του κτίσματα κενά, ημιτελή και μη ηλεκτροδοτούμενα ή ηλεκτροδοτούμενα με εργοταξιακό ρεύμα και δεν συμπληρώσει τους σχετικούς κωδικούς στο Ε9 χάνει τη μείωση κατά 60% του φόρου.

Κτίσματα εντός αγροτεμαχίων: Αν σε αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα που είναι γεωργικό ή αποθήκη ή επαγγελματική στέγη και δεν δηλωθεί, τότε θεωρείται ότι είναι κατοικία και ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται.

Στις 19 Μαρτίου «κλειδώνει» η έκπτωση του 10% για τα ασφαλισμένα ακίνητα

Εν τω μεταξύ τη μεθεπόμενη Τρίτη 19 Μαρτίου ολοκληρώνεται η διαδικασία των διασταυρώσεων για την έκπτωση στα ασφαλισμένα ακίνητα. Τα τελευταία στοιχεία από την ΑΑΔΕ δείχνουν ότι «πράσινο φως» για «κούρεμα» ύψους της τάξης μέχρι το 10% πήραν 401.000 αιτήσεις.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι τα ασφαλιστήρια συμβόλαια ανέρχονται σε 983.361, αυτό σημαίνει πρακτικά ότι την έκπτωση θα πάρει το 41% αυτών των ακινήτων.

Ο κύκλος της έκπτωσης του 10% θα κλείσει στις 19 Μαρτίου, οπότε και εκπνέει η προθεσμία που έχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες προκειμένου να επιβεβαιώσουν την αντιστοίχιση της ασφαλισμένης κατοικίας με τον αριθμό του ασφαλιστηρίου συμβολαίου της..zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .