Σάββατο, Μαρτίου 23

Οι δύο εγκύκλιοι υπουργείων που φέρνουν «απόλυτο αιφνιδιασμό» σε ιδιοκτήτες ακινήτων: Αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα

 Εξαιρετικά μικρό το χρονικό διάστημα που θέτουν

Οι δύο εγκύκλιοι υπουργείων που φέρνουν «απόλυτο αιφνιδιασμό» σε ιδιοκτήτες ακινήτων: Αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα
Η εφαρμογή δύο εγκυκλίων διαφορετικών υπουργείων, χωρίς καμία διαβούλευση, ελλοχεύει τον κίνδυνο  για εν αγνοία τσουχτερά πρόστιμα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη την χώρα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του παραρτήματος Ηρακλείου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας

Ιδιοκτητών Ακινήτων, Γιώργος Αράπογλου, μιλάει για τον «απόλυτο αιφνιδιασμό» χιλιάδων ιδιοκτητών, από δύο εγκυκλίους διαφορετικών υπουργείων, χωρίς καμία διαβούλευση, που ελλοχεύει τον κίνδυνο  για εν αγνοία τσουχτερά πρόστιμα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η πρώτη εγκύκλιος εκδόθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας (η υπ’ αριθμόν 28909/848/15.3.2024 Ερμηνευτική Εγκύκλιος για την «Εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων») μόλις δύο εβδομάδες πριν από τη λήξη της σχετικής προθεσμίας, με την οποία ορίζονται διαδικασίες και προθεσμίες που είναι αδύνατον να τηρηθούν τόσο από τους πολίτες όσο και από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ δεν υφίσταται η προβλεπόμενη ηλεκτρονική πλατφόρμα καταχώρισής τους. Συγκεκριμένα, σε συνέχεια του «Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων» που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ μετά από ΚΥΑ των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (19.05.2023),  εκδόθηκε σχετική ερμηνευτική εγκύκλιος, προς εφαρμογή του, ενόψει και της νέας αντιπυρικής περιόδου που ξεκινά την 1η Μαΐου του 2024.

Από πλευράς αρμόδιων υπουργείων τονίζεται ότι ο Κανονισμός αποσκοπεί στην προστασία της ζωής και της ασφάλειας των πολιτών, στην προστασία του Περιβάλλοντος, την πυροπροστασία και πυρασφάλεια των κτισμάτων που βρίσκονται εντός δασικών περιοχών ή γειτνιάζουν με αυτές, όπως και στον περιορισμό της συμβολής τους στη διάδοση της φωτιάς. Στην πραγματικότητα όμως η όλη αυτή διαδικασία αποτελεί τον απόλυτο αιφνιδιασμό εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων οι οποίοι απειλούνται με ποινικές συνέπειες αν δεν συμμορφωθούν με τις νέες ασαφείς και ανεφάρμοστες χρονικά υποχρεώσεις που τους επιβάλλονται, ώστε να είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για ό,τι συμβεί, εφόσον:

Μέχρι την 31.03.2024 , δηλαδή εντός 15 ημερών (!), υποχρεούνται να προβούν σε «σύνταξη Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα». Ποιος είναι λοιπόν αυτός ο “αρμόδιος τεχνικός Επιστήμονας”, πού θα τον βρουν, πότε θα τον πάνε στο οικόπεδό τους για να το δει και να μελετήσει και να συντάξει τα παραπάνω έγγραφα μέχρι το τέλος του μήνα Μαρτίου!

Η δεύτερη εγκύκλιος, όπως εξηγεί ο κ. Γιώργος Αράπογλου, αφορά ιδιοκτησίες με κατοικίες που νομοθέτησε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με τον νόμο 5075/14.12.2023, ο οποίος προβλέπει άλλη μια ηλεκτρονική βάση ετήσιας καταγραφής των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών οικοπέδων κατά την αντιπυρική περίοδο! Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί ούτε η σχετική εφαρμοστική εγκύκλιος, ούτε έχει ανοίξει η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα, ούτε έχει γίνει η παραμικρή καμπάνια ενημέρωση των πολιτών, ούτε οποιαδήποτε διαβούλευση με την ΠΟΜΙΔΑ…   Το πρόβλημα είναι ότι η τήρηση του νέου αυτού «Μητρώου» ακινήτων, που προστίθεται στη σειρά των ήδη ισχυουσών καταγραφών (Εθνικό Κτηματολόγιο, Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, Δήλωση ακινήτων στο Ε9, Ηλεκτρονική Βάση Κανονισμού Πυροπροστασίας), συνοδεύεται από πρωτοφανή χρηματικά πρόστιμα, από 1.000 έως 54.000 ευρώ και φυλάκιση δύο χρόνων

Ποιους αφορά: Η νέα αυτή νομοθετική ρύθμιση αφορά  ιδιοκτήτες, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπόν ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, σε περιοχές εντός ορίων, χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, και σε εκτάσεις εντός ακτίνας 100 μέτρων από τα όρια των δυο προαναφερόμενων περιπτώσεων, επιπλέον δε και εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας. Στην πράξη, δύο υπουργεία νομοθετούν, για τον ίδιο σκοπό, ξεχωριστά μέτρα το καθένα, υποβάλλοντας τους πολίτες σε μια νέα ατελείωτη ετήσια γραφειοκρατία, και σε ενέργειες που είναι εν γνώσει τους, πολύ πέρα από τις πραγματικές δυνατότητες συμμόρφωσής τους, με διαφαινόμενο όμως πραγματικό στόχο της απόσειση της κρατικής και πολιτικής ευθύνης για ό,τι ήθελε συμβεί.


Έτσι το «Μητρώο» αυτό, ανεξάρτητα από τις καλές προθέσεις των εμπνευστών του, οι οποίες δεν αμφισβητούνται, στην ουσία θα αποτελέσει μια ακόμη «καλοστημένη παγίδα» του κράτους σε βάρος ενός ασύλληπτα μεγάλου αριθμού ανυποψίαστων πολιτών σε όλη τη χώρα, που πρακτικά θα αγνοούν την ύπαρξή του και όλων αυτών των βαρύτατων  υποχρεώσεων και ποινών, χωρίς καμιά προηγούμενη πρόσκληση σε διαβούλευση από κανένα συναρμόδιο Υπουργείο, χωρίς καμιά ευρείας κλίμακας ενημέρωση του πληθυσμού και ιδιαίτερα των υπόχρεων εκατομμυρίων ιδιοκτητών.

https://www.pronews.gr/oikonomia/oi-dyo-egkyklioi-ypourgeion-pou-fernoun-apolyto-aifnidiasmo-se-idioktites-akiniton-antimetopoi-me-varia-prostima/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .